Съвети за правилното изготвяне и съхранение на прополис


Пчелен клей — уникален officinalis продукт. Много ще е интересна информация, как да се съхранява на прополис в домашни условия.

Качествен продукт в твърда форма е във формата на топки, щеки, питка. При правилно съхранение посочените по-горе свойства ще останат дълго време.

На изискванията за качество, лекарства

Качеството на пресен пчелен клей се характеризира с такива качества:

 1. Лепкава и лепкава текстура – тя смътно напомня восък. Колкото по-дълго продължава, толкова става по-стегната.
 2. Цвят — светло кафяв, с буроватыми нюанси. Ако продуктът има по-голяма концентрация на полени, той ще придобие жълто и дори оранжев оттенък.
 3. Аромат — силен, изразен. Ясно се усещат, етерични масла, смоли. Усеща се също меден оттенък.
 4. Качествен пчелен клей сладко-пикантен.
 5. При нормални температурни условия тя е мека, в студа става твърда. Температура на топене — 80º.
 6. Се разтваря в этиловом алкохол, по — лошо-на водата. Се свързва с различни масла.

Как да се готви пчелен лепило за съхранение?

По време на събиране на продукта го внимателно извадете от рамката и формата им нея брикети. На първо време той трябва да бъде в обикновените найлонови торбички или да се замотанным в алуминиево фолио. Но за да са полезни свойства на лекарството колкото е възможно по-дълго не терялись, е важно да се грижи за това, че са били създадени благоприятни условия за неговото съхранение.

Да се готви за трайно съхранение трябва директно след отстраняване. Най-добрите условия за това са от началото на юни до края на август. В процеса на събиране трябва да се анализира рейки на кошера, внимателно почистете лепило с помощта на пчеларство инструменти.

По-добре да се съхранява голяма част лекарства в сухо състояние. При събиране и съхранение наблюдават, че до него няма да се придържаме излишни вещества — прах, твърди частици и др. За рязане на големи парчета, прополис се използва центрофуга.

За да имат чисто лекарството, се препоръчва да го почистите. В домашни условия за това прополисът е смачкан до прахообразен състояние. След това той се поставя в съд с чиста вода и помешивается. След уреждане на повърхността на водата ще се съберат малки частици восък и други вещества. Те трябва да се изхвърлят. С останалите прополис се оттича водата, той се обезводнява с, от него могат да се оформят пръчки или топки. Лекарството е подходящо за долгому съхранение.

Това е интересно:  Лечение на простатит тинктура от прополис в домашни условия

Препоръки за съхранение

Съществуват общи принципи за съхранение на прополис в домашни условия:

 • За гарантиране на сигурността не трябва да се допуска проникване в него на прах, дървесни стърготини.
 • При събирането той не трябва да докосва с работни повърхности. С тази цел пчелният клей линия на слой на пергаментова хартия.
 • Да се съхранява резерви трябва да са в места, където отсъстват миризми. Забранени контакт лекарства с всички подправки, плодове, кафе, захарни изделия, ароматни. В случай на намиране на прополис в хладилника, заедно с хранителни продукти, той може да придобие миризма и дори вкус на месо и други продукти.
 • Не се допуска съхранение ценните вещества в битови помещения, гаражи, места за около битовата химия. Така че, намирането на лекарствен продукт до прах за пране или друг препарат може да повлияе неблагоприятно на неговия химически състав.
 • Прополисът може да се съхраняват в условия на тъмнина. Не се допуска попадането на преки слънчеви лъчи, защото под въздействието на ултравиолетовите лъчи, се унищожават някои от неговите компоненти.

Опаковка

Качествена опаковка необходима, за да се продукт на пчеларството не ограбиха. Най-добрия вариант ще хартия пергаментного тип или на листа от албума за рисуване. Забранено е да се прилагат вестници или списания: те съдържат неподходящи за лекарства пигменти, че се влошава качеството му.

Не е забранено да се съхранява прополис и в торби от плътен полиетилен. Важно е, че те са в място, където не прониква слънце.

След като прополис ще завернутым на хартия, трябва да го поставите в контейнер от стъкло, която се запушват.

От прополис, за предпочитане выкатать топки или да образуват кубчета. Топката трябва да има диаметър не повече от 5 см.

Къде е най-добре да прополис?

Има такива препоръки относно мястото на съхранение на пчелен лепило:

 1. Забранено е да я държи във фризера, противно на общоприетото схващане, че в такива условия, той за дълго време ще запази годността. Поради студа пчеларството продукт, постепенно губи своите самозалепващи свойства и плътност. Тези процеси водят до това, че той постепенно губи най-ценни вещества.
 2. Не си струва да лекарството в шкафовете в кухнята, особено разположени в близост до радиатори. В прекалено топли условия лекарство пресъхва и выпревает.
 3. Позволено е да пчелен клей на кухненската маса. Мястото трябва да се избере така, че да е далеч от кофи с боклук, отходна канализация и др.
 4. Най-доброто място за держания на продукта — складово помещение. Тук се спазват всички оптимални условия, за да лепилото не ограбиха. Доставка проветрено не по-рядко от всяка седмица за премахване в нея неприятни миризми.
Това е интересно:  Лечение на простатит и аденом на пчелната подмором

В килера може да съдържа чист прах прополис. По-добре, ако го заключа в малки торбички от полиетилен.

Съхранение прополисового масло

Това е добър начин на събиране на реколтата на пчелен лепило, ако с него се лекуват рани, настинки, патология, възпалено гърло. За получаване на маслото трябва да се загрява на парната баня е около 60 г пчелен лепило и се уверете, че компоненти равномерно смесени. Едновременно се разтопи 600 г масло, по-добре е краве.

Когато то напълно се разтопи, се налива прополис в продукта и разбъркайте добре. Сместа трябва да заври (стои) до постигане на хомогенна състояние.

Маслото трябва да се излива в стерилен буркан и корк плътно, обвивка от полиетилен. Обемът се съхранява на хладно място (без замразяване). Срока на годност се ограничава до една година.

Миро

Той се използва за терапия на изгорял повърхности и възпалителни заболявания на кожата. Мехлем се приготвя чрез растапливания пчелен клей доведенном заври растително масло. След пълното разтваряне на течността се прецежда. По време на охлаждане се случва втвърдяване на мехлеми.

Миро се поставят в съдове от стъкло, в тъмна и не много топло място. При неспазване на предписания за съхранение на масло, съдържащо се в мехлем, прогоркает и използването му става невъзможно.

Alcoholate

Това е още един начин на събиране на реколтата на пчелен лепило. За получаването на 1 част от продукта се излива 9 части на 70%-ия разтвор на етилов алкохол. Срок на съхранение — 12 дни, през които инфузия на няколко пъти се разклаща.

За съхранение на лекарството събират само съд от тъмно-кафяво стъкло. Оптимално място – хладилник. Срок на годност 48 месеца. За да лекарството не впитывало миризми, се спазват, за да капацитетът е плътно затворен.

Това е интересно:  Лечение на хрема тинктура от прополис: рецепти и коментари

Инфузия не трябва да се приема в значително количество. Това се дължи на факта, че тя не е предназначена за прием в голям обем. Така, на път е позволено да се вземат 20-30 капки тинктура, максимум половин чаена лъжичка. Макар и да се пие тя трябва да бъде разредена, в противен случай съществува риск от вътрешно изгаряне.

Срок на годност прополис

Много се чудех колко могат да се съхраняват, изготвен от прополис. Ако правите всичко по правилата, а след това в домашни условия той поддържа характеристиките на лекарства пет — осем години, понякога и по-дълго.

Екстракт с етанол е годен за употреба само в рамките на 4 години от датата на готвене, при спазване на всички правила. Водна настойка може да се прилага не повече от десет дни за подготовка.

Има ли срок на годност на други лекарства? Унгвент, създаден в домашни условия, сберегаются ограничен период от време — от 1 месец до 1 година, независимо от това, което те имат основа.

Прополисът запазва бактерицидни свойства, много дълго време, въпреки това, че повечето витамини могат да преминат в други химически съединения. И ако след няколко години, след като събиране на лекарства запазва специфичен приятен аромат и попарване вкус, могат да се консумират. Лекарства не трябва да бъдат събрани за бъдеща употреба: да се направи толкова много лекарства, че това е достатъчно на курс на терапия.

Видео: как в домашни условия да се разделят от прополис, восък и на боклука?

Какво да правя, ако прополис развали?

Според някои специалисти, счупен прополис не трябва да се прилага вътре. Това се дължи на факта, че голям брой на биологично активни вещества. Същото се случва, ако пчелен клей била съхранявана неправилно, в неподходящи условия.

Счупен продукт на пчеларството губи своята лепкава консистенция, става чуплива. Той може да се разпадне дори от малки усилия.

Не се отчайвайте, ако пчелен клей ограбиха. Тинктура на алкохол от него се използва за компреси или масажи при лечението на заболявания на кожата.

Цената на прополис висока, тъй като ценен лечебен агент с множество полезни свойства. Изключително важно е да се запази възможно най-дълго. Това правят внимателно при спазване на основните правила за съхранение. Суровини подходящо за спестявания в продължение на много години.


You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Използваме "бисквитки", за да ви предоставим възможно най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Продължавайки да използвате този сайт, вие се съгласявате с използването на "бисквитки" от наша страна.
Приемете
Privacy Policy