Донберски мед – полезни свойства и противопоказания, характеристики

Натуралният мед е нещо повече от вкусен десерт. До известна степен той е един от редките продукти, които удължават живота ни, поддържат ни активни и бодри и се грижат за здравето ни. За да го произведат, пчелите работят през цялото лято, събирайки нектар от лечебно растение – детелина. А днес ще анализираме химичния състав и полезните свойства на лечебния и вкусен мед от детелина, за да разберем какво го прави уникален и ценен.

Съдържание

Описание на меда от детелина

Събирайте мед от сладката детелина в нашата страна в много региони. Почти навсякъде, където има пчеларство. Непретенциозното растение расте навсякъде. За да получат повече от ценния мед в чист вид, пчеларите засяват много полета с това растение за събиране на мед.

Медът от мелиот е от монофилетичния тип цветя. Пчелите го събират по време на главния медосбор главно от един вид растения.

В природата обаче е невъзможно да се получи напълно чист продукт. В нектара на основното цъфтящо растение неизбежно има примеси от други растения, които цъфтят наблизо по същото време. Въпреки това медът с много нектар от детелина е един от най-вкусните. Присъствието му дори в малки количества в други видове мед засилва техния ароматен букет и вкус.

Как изглежда медът от детелина, какъв е неговият вкус, аромат и цвят, колко бързо кристализира и какви са ползите от него?

Медът се събира от пчелите от цветовете на бялата детелина (обикновена детелина) и жълтата детелина (билкова детелина). Това обяснява някои разлики в цвета, вкуса, мириса и съдържанието на минерали в рамките на един сорт мед в зависимост от вида на медоносните растения. Освен това в различните региони свойствата и характеристиките на пчелния продукт се влияят допълнително от други фактори: породата пчели, съставът на почвата, климатът, количеството нектар от други растения, които цъфтят по същото време като основното медоносно растение.

Физико-химичен състав

В средновековния тибетски медицински трактат „Джуд-ши“ е съставена йерархия на лечебните сили на вкусовете. Те са шест: солени, сладки, горчиви, кисели, стипчиви, изгарящи. Всяка от тях има благоприятен ефект върху определени органи. Но най-голяма лечебна сила се приписва на продуктите със сладък вкус. Това важи с особена сила за меда. Медът се използва като съставка на други лекарства и като самостоятелно средство за лечение.

Нивото на сладост на меда от детелина е 112 единици. По този показател продуктът може да се причисли към най-добрите медове. Медът от манов мед е не по-малко ценен, когато се смесва с други видове мед.

Химическият състав на продуктите от пчелина е много сложен. Например медът съдържа до 400 различни вещества. Ако представим съдържанието на основните компоненти в проценти, в меда от детелина то ще изглежда по следния начин:

15-20% е вода.
65-80% от тях са въглехидрати, състоящи се от над 25 различни захари. 90% от тях са глюкоза и фруктоза. Тези компоненти определят качествата на меда, като например неговата сладост, хигроскопичност, вискозитет, кристализация и хранителна стойност. Колкото повече фруктоза и глюкоза има в продукта, толкова по-високо е качеството на меда.
Съотношението е различно при различните видове мед. Например глюкозата е средно 32-35%, а фруктозата – 38-40%. Лабораторните измервания на меда от сладка детелина показват, че 40-50% от него се състои от фруктоза. Глюкозата е значително по-ниска – 37%.

Качественият цветен мед съдържа 1-5% захароза. По-високото съдържание на захароза е признак за лошо качество на меда. Във фалшифицирания мед този процент може да достигне 45%. Съдържанието на захароза в меда от сладка детелина е 0,6 %.

Захарозата е позната на всички ни захар. Съдържа се и в нектара. Ензимът инвертаза в пчелната слюнка и нектара превръща захарозата в монозахариди – фруктоза и глюкоза.

Освен захароза, медът от сладка детелина съдържа и малтоза, други дизахариди и смеси от полизахариди (3,5-4,3 %). Съдържа важни ензими като инвертаза, каталаза, диастаза, липаза и други. Те влизат в меда със слюнката на насекомите и с прашеца на растенията.

Най-достъпният ензим за изследване е диастазата, която разгражда сложните въглехидрати на нишестето и ги превръща в дизахариди (прости захари). Диастазното число на донбарския мед е 15-23 единици на Гауте.

За информация: Диастазното число е важен показател за автентичността, качеството и зрелостта на меда. Според съществуващите руски и чуждестранни стандарти за естествен, висококачествен, не прегрят и правилно съхраняван мед диастазното число варира от 10 до 40 единици Gote. Гауте. Средната стойност за различните видове мед е 15.

Минералният състав на детелиновия мед е богат на магнезий, калций и калий. Те са много повече от натрий, желязо и цинк. Но като цяло общата концентрация на микро- и макроелементи в този сорт е сравнително ниска. Това по принцип е характерно за всички светли медове.

Въпреки това много микроелементи оказват влияние върху организма: магнезият премахва холестерола, намалява чревните и съдовите заболявания, медта участва в дихателната функция, цинкът подобрява зрението, желязото увеличава хемоглобина, а азотните белтъчни съединения, макар и по-малко в цветния мед, например в меда от понички, ускоряват метаболитните процеси.

Кадмият и оловото, които са токсични елементи, не превишават установените граници.

Макар че всички видове мед са киселинни, медът от детелина, както и този от вересия и елда, е много по-кисел. Медът съдържа органични киселини, като млечна киселина, ябълчна киселина, лимонена киселина, оксалова киселина, янтарна киселина и винена киселина.

Съдържание на калории: 100 грама от продукта съдържат около 310 килокалории. Този ефект се отчита при съставянето на диети, използването на меда в спортното хранене и готварските рецепти.

Как медът от облепиха се различава от другите видове мед

В много отношения неговите физични и химични свойства са сходни или по-добри от тези на другите видове цветен мед. По отношение на броя на диастазите, водата, захарозата, фруктозата и глюкозата той отговаря на предишните стандарти или ги надхвърля. В повечето случаи тя надвишава стандарта по отношение на електропроводимостта. Това е един от отличителните белези на меда от монофлора.

Високият дял на пролина е друга характерна черта на меда от детелина. Това е важен критерий за определяне на качеството, зрелостта и автентичността на меда. Ако медът е захарен или по друг начин незрял, съдържанието на пролин в него е много ниско.

Най-често качественият детелинов мед има повече пролин от установения минимален стандарт. Това е характерно за светлите медове.

Понякога медът от Donberry се бърка с меда от рапица. Когато се втвърдят, те са много сходни, като и двете придобиват белезникав, а понякога и жълтеникав цвят. Но медът от рапица бързо кристализира, много е гъст и бързо се вкисва при продължително съхранение. Това, което отличава детелиновия мед от другите видове мед, е характерната му миризма с аромат на прясно окосена ливада и ванилови нотки.

Най-често детелиновият мед е събраният цветен мед, в който преобладава нектарът от цвета на сладката детелина. Не са много полетата, на които се отглежда това растение. В дивата природа то расте заедно с други медоносни растения. Качеството на меда не се влошава. Напротив, той има по-богат вкус и аромат. Броят на диастазите му достига 35 единици на Голте.

Медът на Donnell изглежда точно като него

Най-общо казано, детелиновият мед принадлежи към групата на светлите медове с деликатен вкус и силен аромат. Цветът му може да се промени по време на съхранението му.

Прясно изпомпаният мед от европейската част на страната обикновено е светъл, почти безцветен или с кехлибарен оттенък. Но в зависимост от състава на почвата, в която растат медоносните растения, при кристализацията си той може да има златист или дори зеленикав цвят.

Медът от лечебната жълта детелина е с по-наситен жълт цвят.

Медът, произведен от мед от бяла детелина или от нектара на жълта и бяла детелина, смесени заедно, има по-светъл, почти бял цвят.

Медът от високопланинска детелина е с леко зеленикав цвят.

В сибирските райони пресният мед е бистър, почти като вода. Когато започне да се сгъстява, тя става бяла или жълтеникава.

Вкус на мед от морски зърнастец

В природата няма един и същ мед на вкус. Дори в рамките на един и същи вид. Ароматните вещества в него зависят от степента на зрялост, климатичните условия, мястото, където се събира, както и от близките растения и човешката способност да се възприемат определени вкусове.

Медът от бяла детелина има по-силен вкус с ванилия и билкови нотки. Медът от жълтите цветове е по-мек, по-нежен и не толкова интензивен.

Който е опитвал мед, ще ви каже, че той е сладък. Но сладостта на отделните видове мед е различна.

Медът Donnell се нарежда на 7-мо място от общо 9 в списъка със сладки медове. След малинов, кориандров, детелинов, бял, елдов, бял акациев и люцернов мед. Само липовият и ябълковият мед са по-сладки. Това разпределение е произволно, тъй като много други фактори влияят върху вкуса и степента на сладост.

Почти всички разновидности на меда имат известна степен на киселинност, която се дължи на наличието на различни киселини в пчелния продукт. Най-вече съдържа глюконова киселина. Киселинността зависи от броя на ензимите, които участват в образуването на тези киселини. Известно е, че пчелите внасят в меда различни количества ензими.

Количеството минерални соли, които медоносните растения абсорбират от почвата, придава на продукта солен вкус в по-голяма или по-малка степен. Вкусът на солта обаче почти не се усеща, тъй като е блокиран от глюкозата, която се съдържа в големи количества в меда.

Медът от Donberry има леко горчив вкус. Леката горчивина зависи от вкуса на прашеца и съдържащите се в него химикали. Отделните етерични (ароматни) масла и аминокиселини също придават горчив вкус. Въпреки това не усещаме наличието на сол, горчивина или киселинност в меда. В състава на продукта всички аромати са балансирани и образуват преобладаващо сладък вкус за небцето.

Естествената фруктоза, която се съдържа в меда Donnell, е дори по-богата от глюкозата и му придава приятен средно сладък вкус, без захарна сладост и само с нотка на горчивина и лека киселинност.

Мирис на детелинов мед

Ароматът на меда е приятен, но ненатрапчив и ненатрапчив. Нежният аромат на цветя с едва доловимо ухание на прясно сено и ванилия прониква в меда от нектара и се съдържа в меда като ароматни (етерични) масла.

Ароматът и вкусът на меда от детелина, използван в кулинарни рецепти, няма да засенчи вкуса на сладкарските добавки и основните съставки в печивата.

Ароматът на бялата детелина, която се отглежда на по-голяма площ от жълтата детелина, е по-силен. Етеричните масла от цветовете му съдържат силно миришещо вещество – кумарин, което му придава силен аромат. Медът от жълта детелина не мирише толкова силно.

Ароматът и вкусът на меда от детелина, както и вкусът му, зависят от медоносното растение, фазата му на цъфтеж, породата пчели, климата и природата.

Кристализация

Медът от Donberry не кристализира веднага. Този имот често се използва от пчелари. А през зимата течният мед се дава на пчелите. Причината за кристализацията на меда е, че той съдържа много захари. Много повече, отколкото може да се разтвори в нея при температура 4-28 градуса.

Донберският мед съдържа 37 % слаборазтворима нехигроскопична глюкоза, която лесно кристализира и предизвиква този процес. Фруктозата, хигроскопично съединение (40 %), което почти не кристализира, остава течна, като предотвратява бързото превръщане на течния мед в сгъстена, финозърнеста бяла или жълтеникава маса.

Сгъстеният мед може да бъде едрозърнест, дребнозърнест или кремообразен. Последният се отличава с най-деликатната си структура. Само някои видове мед, като кестеновият, акациевият и меласовият, остават течни в продължение на години. Други, като слънчогледовия или супремасисткия мед, кристализират почти веднага след евакуацията.

Къде пчелите събират мед?

Медовата основа в пчеларството е основното нещо, което осигурява притока на нектар в кошера. В нашия климат непретенциозната мелинота, която произвежда много нектар и прашец, се смята за една от най-добрите медоносни пчели. Дори и в суша тя привлича голям брой пчели, които събират прашец и нектар от сутрин до вечер.

Какви сортове детелина се използват в пчеларството

От повече от дузина подвидове на това растение пчеларите избират жълтата и бялата детелина като медоносни растения със стабилна и висока нектарна продуктивност.

Бяла детелина

Двугодишно растение от семейство бобови, достигащо височина от 30 до 150 cm. Цъфти през втората година. Едногодишните видове на това растение са по-рядко срещани. Цветовете са подобни на молец: бели, малки, събрани в аксиларни дълги съцветия. Листата са триделни, сложни, с приседнали листенца и продълговато ланцетни листенца.

Зимноустойчиво и сухоустойчиво растение. Той се среща навсякъде в природата. Най-често в близост до пътища, на слънчеви, сухи склонове. Разцъфтява през втората половина на юни и цъфти около месец и половина. При благоприятни условия той може да издържи до два месеца. Бялата сладка детелина има приятен аромат и отделя много цветен прашец и нектар. Един цвят съдържа от 0,08 до 0,15 mg захари.

Добивът на мед от бяла детелина е висок. Така от хектар могат да се произведат 100-500 килограма мед. Добивът на мед зависи от метеорологичните условия, региона и техниката на отглеждане. Например от дива детелина може да се получи до 200 килограма мед на хектар, а от култивирана площ – много повече. По време на един медосбор едно семейство може да събере до 40 килограма мед от една цъфтяща детелина. Пчелите събират средно до 4,1 кг нектар всеки ден.

Японска детелина

Това двугодишно растение е високо над метър с гъсто дървесно, добре жилаво, разклонено, изправено стъбло. Корените на растението проникват дълбоко в почвата, откъдето доставят влага на растението дори по време на суша. Листата са с назъбени краища, триделни. Цветовете са подобни на молец, малки, жълти, събрани в буйни кичури. Ароматните цветове привличат пчелите.

Пчеларите ценят жълтата детелина като медоносна заради ранния ѝ цъфтеж. В сравнение с бялата детелина тя цъфти от една до три седмици по-рано. Но времето на цъфтеж зависи и от региона. Медената роса продължава от 35 до 41 дни от първата половина на юни.

Медоносните пчели събират средно по 140-230 килограма на хектар от диворастящи детелини. Средният добив на нектар е 2,4 mg на 100 цвята. По време на периода на събиране на меда едно пчелно семейство събира до 40 кг мед от кошер.

Коя сладка детелина е най-добрата за медоносните пчели?

В дивата природа, освен жълтите и белите цветове, се срещат още около десетина разновидности. Всеки от тях има свои собствени характеристики.

Съществуват също волжки, каспийски и други видове медоносни растения.
Годишната Donnica е нов сорт манов мед. Растението се отглежда от селекционери в Съединените щати, където се култивира на голяма площ. Различава се от дивите сортове по това, че цъфти през първата година. А през периода на събиране на меда пчеларите получават много повече мед от цветовете ѝ, отколкото от дивата детелина.

Свойства и приложения на меда от детелина

Експертите смятат, че медът Donberry е един от най-добрите сортове. Той е постоянно търсен. Например в САЩ 50-70% от всички видове мед се продават в този вид.

Препоръчва се в народната медицина при главоболие, мигрена, простуда, респираторни заболявания, като отхрачващо средство при бронхит, безсъние, гинекологични заболявания, хипертония, като слабително средство, при болки в пикочния мехур и червата, при разширени вени, тромбофлебит, при сърдечен спазъм и нервна раздразнителност, при ревматизъм, възпаление на ставите, хемороиди.

Медът от Донника има аналгетични, противовъзпалителни, успокояващи и антибактериални свойства.

Лекарствата на основата на Donnellum могат да възстановят функцията на костния мозък в производството на бели кръвни клетки и да регенерират черния дроб. Съдържа ензими, които въздействат върху храносмилателните органи, като спомагат за организирането на чревните и метаболитните процеси.

Лечебни свойства

Медът Donnica съдържа много цветен прашец от цветовете на билковата жълта детелина. Листата и цветовете му съдържат гликозиди, които се разграждат до киселини, включително мелилот, аскорбинова киселина, кумарин, танини и мастни вещества, пролин, флавоноиди, етерични масла, каротин, сърдечен гликозид цимарин и захари.

Друго полезно вещество с аромат на свежо сено е кумаринът, който има антиконвулсивно действие, потиска централната нервна система, увеличава броя на белите кръвни телца, подобрява кръвообращението и притока на кръв към коремните органи.

Някои от лечебните съставки на растението също влизат в състава на меда, като му придават лечебни свойства. Например медът от сладка детелина има средно съдържание на 728 ng/g кумарин, който има противоракови и противогъбични свойства.

Общо до 60 лечебни съединения в меда позволяват използването на това природно средство в народната медицина, най-вече като аналгетик, антисептик и средство за заздравяване на рани.

Антибактериални свойства

Медът Donnell се характеризира със средна степен на антибактериална активност и ефективни антиоксидантни свойства. Те оказват комплексно въздействие върху целия организъм, като се започне от потискането на определени видове бактерии.

Съдържа активни флавоноиди и фенолни съединения, които са способни да унищожават свободните радикали. Органичната глюконова киселина засилва антиоксидантните свойства и активността на флавоноидите. Медът от змийско мляко Donnell има антиоксидантна активност, подобна на тази на липата и рапицата.

В народната медицина се използва като болкоуспокояващо, диуретично, седативно и отхрачващо средство с антибактериални свойства.

Медът от Доника – източник на минерали, витамини, микроелементи и антиоксиданти

Наборът от витамини в меда помага при депресия, подобрява съня, повишава имунитета, успокоява нервите. Страдащите от анемия и хората с нисък хемоглобин се нуждаят от мед с високо съдържание на въглехидрати.

Високото му съдържание на калций, цинк, магнезий и калий е полезно не само за възрастните мъже и жени, но и за подрастващото тяло. Медът от Donberry не е противопоказен и за деца от определена възраст, при условие че няма алергии.

Пчелно лекарство за възпалено гърло, настинка и кашлица

При настинка, грип, бронхит, особено по време на епидемии, лекарите препоръчват да се яде по една лъжица мед всеки ден. Средство за лечение на кашлица и настинка може да се приготви по една от рецептите на народната медицина от сок от черна ряпа и мед.

Донберски мед при лечение на рани, язви, порязвания

Свойствата на естествения антисептик се използват в медицинската практика под формата на медени компреси с прополис, медени лосиони за лечение на рани, гнойни рани, леки изгаряния, порязвания. Това средство спомага за по-бързото заздравяване, засилва кръвообращението и лимфния отток в раната, има противовъзпалително, антисептично и антимикробно действие.

Мехлем, приготвен от детелинов мед по рецепта от домашната аптечка, се използва за циреи и гнойни пъпки по тялото и лицето. Смесете 1 ч.л. мед с 200 г смачкана краставица и нанесете върху проблемните зони.

Успокояващите топли бани с детелинов мед и билки (лайка, мента, жълт кантарион) помагат за намаляване на болезнените симптоми на хемороидите. Смеси от мед и чесън се използват при разширени вени.

При лечението на миозит при възрастни и деца се използват медени бани и медени компреси с хрян или черна ряпа.

Влияние на меда върху сърдечно-съдовата система

Противовъзпалителните и антиоксидантните свойства на пчелните продукти се използват за лечение на кръвоносните съдове и сърцето. Те спомагат за нормализиране на кръвотворната функция поради способността на меда да намалява нивата на лошия холестерол.

Медът от Донбер в комбинация с плодове, пълнозърнести храни и зеленчуци се използва в терапевтичните диети при сърдечносъдови заболявания. Умерената ежедневна употреба на такава смес в съчетание с диетата намалява нивото на вредния холестерол.

Важно е обаче да се консумира строго определено количество. Приемането на големи количества мед може да има обратен ефект – да повиши нивата на глюкозата и триглицеридите.

Кумаринът, който се съдържа в меда от Доннел, намалява пропускливостта на капилярите и кръвоносните съдове, увеличава притока на кръв във вените.

Donberry мед за жени

Редовната употреба на сладък продукт от пчелина влияе върху общото състояние на женското тяло: увеличава броя на червените кръвни клетки, нивото на хемоглобина. В народната медицина има рецепти за медени компреси, които се използват при възпаление на гърдите като разхлабително средство.

Бременните жени също могат да консумират мед от магарешки бодил. Но в малки дози, при липса на алергии и след консултация с лекар. Ако няма противопоказания, това няма да навреди. В същото време медът ще компенсира липсата на микроелементи в женския организъм, които той губи в големи количества през този период, ще нормализира нивото на хемоглобина, ще помогне за подобряване на съня, общото състояние и емоционалния фон.

Това е особено важно по време на есенните и зимните настинки, когато организмът се нуждае от повече сили, за да се бори с настинките и вирусите.

За увеличаване на лактацията при кърмачките и увеличаване на количеството мляко се препоръчва сладкият продукт да се използва в малки количества, а не през първите месеци след раждането на детето. С повишено внимание, разбира се, и ако майката и детето не са алергични към продукта.

Donberry мед за мъже

Продуктът често се включва в диетите на мъжете за спортно хранене. Консумацията на мед преди тренировка повишава издръжливостта на спортиста. Той не причинява стомашно-чревни разстройства или хипогликемия. Процесът на освобождаване на глюкоза е по-бавен от обичайното.

 

Медът, консумиран след тренировка, съкращава времето за възстановяване на спортистите, като бързо възстановява мускулния гликоген и подобрява имунната функция. Когато се комбинира с ядки и кисело мляко, се постига не само ресинтез на гликоген, но и бързо възстановяване на протеините след тренировка.

Може да се дозира с мед от червена детелина за деца

Децата обикновено харесват млечния мед с неговия приятен ванилов вкус. Освен това рядко предизвиква алергии при децата. Не го давайте на деца, без да сте сигурни, че не са алергични.

Народни рецепти

Народната медицина е събрала много рецепти за лечебни средства, приготвени на базата на лечебна вонка и мед, събран от цветовете ѝ. Ще разгледаме някои от тях. Но не трябва да забравяте, че при всяко заболяване първо трябва да се консултирате с лекар и след това да следвате неговите препоръки. Не се опитвайте да го лекувате сами.

Рецепта № 1: Компрес при бронхит

Смесете 2 с.л. водка и мед с 1 с.л. сок от алое.

Рецепта 2: като общ тоник

Смучете една супена лъжица мед през нощта, без да пиете нищо.

Рецепта 3: Сладка и подхранваща почистваща смес.

Направете смес от 400 грама сини сливи и 200 грама фурми, кайсии и смокини. Смесете с 200 г мед. Приемайте по 1 с.л. преди сън.

Рецепта №4: Смес от репички и мед при кашлица.

Въз основа на бактерицидните и противовъзпалителните свойства на двата продукта.

Изрежете центъра на целия корен и го напълнете догоре с мед. След около 12 часа в импровизираната бъчва ще се образува сок от мед и репички, който ще бъде готов за консумация.

Рецепта 5: медена напитка за черния дроб

За приготвянето на 1 литър от напитката са необходими 3-5 с.л. мед (на вкус), малко мента (сушена – 1 с.л.), сокът от един портокал и един лимон или лайм. Първо хвърлете ментата във врящата вода и веднага я отстранете от котлона. Оставете го да се охлади и добавете останалите съставки.

Рецепта 6: Медена вода за отслабване и нормализиране на стомашно-чревния тракт

Чиста медена вода или с добавка на продукти, които засилват ефекта на отслабване: джинджифил, лимон, канела, ябълков оцет – ускорява метаболитните процеси в организма, като разгражда мастната тъкан, прочиства я от натрупаните токсини и отпадъци, намалява желанието за сладко и намалява апетита, подпомага по-доброто функциониране на жлъчния мехур и усвояването на храната.

Ефектът от употребата на медена вода е забележим в комбинация с други процедури, спорт, с балансирана диета.

Противопоказания и ограничения

Алергията към пчелни продукти е вероятно единственото противопоказание за детелиновия мед. Но все пак при някои заболявания е по-добре да се въздържате от използването на продукта от пчелина или да го направите след консултация с лекар.

Медът от Donberry е калоричен продукт, пълен със захари и биологично активни вещества. Малко количество от него не вреди. Въпреки това прекомерната консумация на сладък десерт, богат на полезни компоненти, витамини и микроелементи, може да доведе до негативни последици:

  • Високи нива на кръвната захар.
  • Подуване, обриви и други алергични реакции.
  • С наднормено тегло.
  • Бременност, бъбречно заболяване и всякакви нарушения, свързани с ниско кръвосъсирване, трябва да се лекуват с повишено внимание, тъй като могат да предизвикат кървене.
  • Козметични приложения

На базата на обогатения с полезни вещества мед в комбинация с други съставки в козметиката се приготвят скрабове, маски за увиване на тялото, масажи, нанасят се върху лицето. Медът се добавя към шампоани и балсами.

Популярна рецепта е например маска за почистване на порите и ексфолиране на мъртвия епидермис. Приготвя се от мед и сметана, смесени в равни пропорции. Нанесете върху лицето и нежно втрийте в кожата за пет минути. Нанесете подхранващ или овлажняващ крем след измиване.

Можете да използвате обикновена медена вода за козметични цели. Например, ежедневно избърсвайте лицето си с памучен тампон, потопен в меден разтвор. Или втривайте в косата веднъж или два пъти седмично меден еликсир, приготвен от 1 с.л. мед, разтворена в чаша топла вода.

Ако имате силен косопад, можете да си направите маска от 3 до 5 с.л. топъл зехтин, 1 с.л. мед и 1 ч.л. смляна канела и да я нанасяте за 15 минути няколко пъти седмично, преди да измиете косата си до корените.

Приложения за готвене

Медът е незаменим при приготвянето на сосове за рибни и месни ястия, при производството на напитки и настойки, както и при печене. Медът от Donberry има чудесен вкус със соев сос, лимон или лайм и подправки. От сместа на тези съставки се получава сос с оригинален вкус за мариноване на месо и риба.

Как да различим натуралния от фалшивия мед

Медът Donberry е един от тези, които лесно се фалшифицират. Необходим е дълъг период от време, за да се захароса. Това често се използва от недобросъвестни търговци, които добавят нишесте или захарен сироп. Понякога издават меда от понички като мед от рапица. Когато са втвърдени, те имат сходен цвят и консистенция.

На първо място трябва да се опитате да установите автентичността на продукта по външния му вид, като използвате всички методи за визуално определяне, ако е възможно.

  • Разгледайте асортимента от пчелни продукти за продажба.

Един пчелар с фиксиран пчелин обикновено има не повече от три или четири сорта мед за продажба. Вероятно става въпрос за смесен мед от различни билки. Сравнително чист детелинов мед може да се получи чрез преместване от едно поле с цъфтяща детелина в друго. Ако търговецът предлага десетки различни видове мед с имена, които не са много разпространени, по-добре е да не се задържате на място.

  • Цвят и аромат

Този вид мед е винаги светъл на цвят, ако не е фалшифициран. Ароматът му е деликатен, с лек мирис на ванилия. Или е без мирис и без други примеси.

  • Обърнете внимание на начина, по който тече медът

Прясно изпомпаният мед се стича от лъжицата на тънка, равномерна струя. Тя образува характерна пирамида. Последната капка не пада като капка вода. Първо, тя се връща нагоре. След това се спуска обратно.

Вече втвърденият мед трябва да има хомогенен вид. Като фина белезникава маса с консистенция на свинска мас. Но не и бита сметана.

Рафинираният натурален мед се отличава с това, че никога не ферментира и всички ценни хранителни вещества в него са 100% запазени в захаросания продукт.

Как да различим натуралния мед с импровизирани средства и къде да го купим

Съществуват много народни начини за определяне на автентичността на меда: с молив, лист хартия, разтваряне във вода и други. За съжаление нивото на фалшифициране на съвременните медове е толкова високо, че понякога е възможно да се разбере какво предлага продавачът само с лабораторни методи. Затова най-добрият начин да се избегне фалшифицирането е да се купува продуктът директно от пчелина от доказани пчелари, които отговарят с името си за качеството на своите продукти.

Един от косвените начини да разпознаете фалшификат е цената.

Ако на пазара се появи пресен мед от детелина, преди тя да е цъфнала в района, той най-вероятно е фалшив или е изпомпан в разгара на цъфтежа, когато пчелите са запечатали само горната част на рамката. В този случай медът е неузрял. Ако се консумира веднага, няма вреда. Но не трябва да се съхранява дълго време. С течение на времето киселинността на меда се увеличава, а броят на диастазите намалява.

Медът от Donnet се добива след края на цъфтежа в края на юли или август: жълт мед през юни-юли, бял мед през юли-август. Това зависи и от региона, технологията, използвана за отглеждане на сладката детелина, и от метеорологичните условия.

Съхраняване на

Не съхранявайте меда в пластмасови опаковки. Това трябва да е дървен или стъклен съд, плътно затворен. Съхранява се на тъмно място при температура от +4 до +18 градуса.

В народната медицина има много рецепти за лекарства, приготвени на базата на детелинов мед. Въпреки това винаги трябва да помните, че дори най-добрият вид мед и с най-полезните свойства – не е лек за всички болести. Това е просто допълнителна възможност за облекчаване на заболяването.

Информацията е насочваща и не трябва да се използва за самостоятелно лечение и диагностика. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар.

 

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *