Цветният прашец: ползи и приложения, полезни свойства, мнения

Цветният прашец е много разнообразен състав, който зависи от растения за неговото събиране. В сортове растения, различаващи се в ботаническата произход, са открити огромно количество елементи и минерални вещества, въглеводороди – протеини, аминокиселини, въглехидрати, хормони, полизахариди, липиди, мастни киселини.

Прашецът

Доказана е ползата от прилагане на цветен прашец в апитерапия и народната медицина, всичките му полезни свойства е достатъчно пълна, представени в многобройна литература, в електронните издания са препоръки за неговото използване, както и фото и видео съдържание.

Като такъв разнообразен състав, цветният прашец е храна за пчелен семейството. Облетая цветя, пчелите пренасят прашец, благодарение на този процес тя се обогатява с хранителни вещества, придобива полезни свойства, се превръща в ценен продукт.

Цветният прашец, переносимая пчели на задните крака, се обработват на нектар и залепени тайна, вырабатываемым жлези на пчелите. Оказва се, пчелният обножка — гранулированная, с жълтеникаво-кафяв цвят, понякога дори лилаво в зависимост от вида на растенията, от които щеше прашец.

Пчелният обножка, служители на основна храна на пчелите, отглеждани в кошери в преработено състояние в клетки, сот. Пчелите пълни пити с обножкой нектар и мед. Влажен и топъл климат в кошера позволява изработва различни бактерии и микроорганизми. В резултат на сложен процес на ферментация и на ферментация към есента можете да получите амброзия – продукт на още по-ценен, отколкото обножка, благодарение на съдържанието на мед.

Цветният прашец. Приложение в апитерапия

От това, което помага цветният прашец, е известно отдавна, той активно се използва апитерапевты за лечение на различни заболявания.

Обножка и цветен прашец не е противопоказано аллергикам и децата, склонни към алергии, тъй като цветен прашец, обработена тайни жлези на пчелите, губи всички имоти са силен алерген

Цветният прашец, преработен от пчелите в обножку и амброзия, се дължи на съдържанието на различни витамини (А, В, С, РР, Р, Е), амино – и мастни киселини, протеини и минерали, химични елементи, необходими за жизнената дейност на организма на човека, се прилага:

 • като средство за повишаване на имунитета на хора в периоди на епидемии, като продукт за общо укрепване на организма по време на стресови ситуации;
 • как диетични храни за хора, страдащи от различни хранителни нарушения, по-специално, влиза в състава на добавки за отслабване;
 • за правилното развитие на детето в организма на майката, по-специално, фолиева киселина, витамин А, витамин е и други вещества помагат правилно да се формира плацентата по време на бременност;
 • като средство за профилактика и лечение на проблеми с простатата, за подобряване на потентността при мъжете;
 • като профилактично средство в онкологията;
 • като средство за различни вида кашлица при деца за лечение на астма, бронхити и пневмоний, гайморитов.
 • като противовъзпалително средство, за профилактика на заболяванията на пикочно-половата система при жените;
 • за лечение на неврози, прашецът помага и при депресия и безсъние;
 • като средство за улесняване на състоянието на хора, зависими от магнитни бури;
 • екстракт от цветен прашец активно се използва в козметологията за създаване на маски и кремове.

Цветен прашец, а по-точно, на неговите производни – обножка и амброзия — благодарение на своя състав, могат да се улесни състояния като хипертония, леко намаляване на налягането, така и гипотоников, премахва слабост и виене на свят. Въпреки това все още има някои противопоказания за прием на болни от захарен диабет, поради големия брой на в състава им захари.

Как да приемате прашец

Въпреки че обножка и амброзия хипоалергенни, все пак, колко да го пия за профилактика, които поставят под надзора на опитен апитерапевта. Винаги е препоръчително да се започне с прием с малка доза, на върха на езика, постепенно увеличаване на дозата до 5-10 г.

Предприемат прашец се препоръчва по следните начини:

 • в сухо състояние, на гранули, водене на езика известно време, след това се дъвче и се измива с вода;
 • разтваря във вода, като се бърка до пълното разлагане на гранули.

Приема в сухо състояние или да се пие в разтвор два пъти дневно преди хранене.

Съхранение

Като всеки продукт, който има в състава си витамини и други биологични вещества, склонни към унищожение, прашецът има срок на годност. За увеличаване срока на съхранение, цветен прашец, трябва да поставите в стерилизованную буркан, плътно покрити с капак и се съхранява в хладилник. Но и при този метод тя ще запази своите лечебни свойства не повече от една година.

Заключение

Цветният прашец и неговите производни имат много лечебни качества, отколкото и трябва да се възползват, а именно, антиоксидантно, антитоксическими, регенеративными, радиозащитными и имуностимулиращо.

Цветният прашец на растенията – ценен хранителен продукт, и хората трябва само да се вслушат в заветите на майката природа, която ме научи на пчелите я събират, да се заключи правилно и яжте го за опазване на здравето.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *