Бял мед: какво прави белия мед?

Естествен ли е медът и ако е така, защо е бял? Или това е маркетингов трик и резултат от човешкото умение? Това е разбираемо, тъй като повечето хора се сблъскват с тази форма на меда. Най-често, когато мислим за мед, си го представяме като жълтеникава, кехлибарена вискозна субстанция или като кафяв в различни степени на наситеност. Белият мед е по-рядко срещан, но има такъв, и то много бели разновидности.

Какво прави меда бял?

Защо белият мед е толкова разпространен: това е просто естествено срещащ се, но бял мед, но отговорът е по-сложен: дали той е направо бял, когато пчелите събират нектар, или след това претърпява магическа трансформация?

Всъщност бял мед може да се получи само при събиране на нектар от определени медоносни растения: ароматните цветове на липата, бялата акация, малината и детелината, люляковите цветове на ивичестия минзухар и лилавите и люляковите цветове на вратигата.

Да се каже, че придобива ослепително бял цвят, би било подценяване, но в повечето случаи е разреден с жълтеникаво-сивкав или друг нюанс. Веднъж кристализирал, той запазва вкуса и качеството си и дори е по-здравословен.

В дивата природа белият мед е рядко срещано явление, тъй като това са монофилетични разновидности на меда, което означава, че те се събират предимно от един растителен вид. За да се получи такъв продукт, трябва или да се намерят съответните култури (еспарзета, сладка детелина, рапица и памук), или да се открият тези медоносни растения в дивата природа, които цъфтят в малко количество всяка година.

Разновидности на белия мед

Така че белият мед не е само един вид мед. Той се отнася до различни видове мед, които са бели (или условно бели) на цвят. Те се различават по своя състав, мирис, цвят, вкус и свойства. И тези характеристики се дължат на нектара от цветята, който пчелите събират.

Някои от тях са обичайните сортове, които пчелите произвеждат навсякъде, като например мед от детелина и рапица. Най-добри по отношение на лечебните свойства, вкуса и състава са уникалните сортове, като малинов мед, чист липов мед, мед от ангелика, мед от бяла акация и кипарисов мед.

Малинов мед

Малиновият мед е рядка разновидност на белия мед, с деликатен и гладък вкус (буквално се топи в устата) и аромат на малинов цвят. Този сорт рядко се среща в чист вид, въпреки че малините растат навсякъде, но когато това растение цъфти в градините и горите, пчелите просто не забелязват другите медоносни растения (казват опитни пчелари).

Пресният малинов мед е светъл и златист на цвят. При кристализацията си той променя цвета и структурата си (става кремав). Този вкусен мед се смята за уникален заради лечебните си свойства, лекуващи настинки и респираторни заболявания.

Всичките му ползи за здравето идват от липовия цвят, добре познато средство за лечение на настинка. Когато сме болни, веднага се сещаме за липовия мед като за потогонно средство, средство за лечение на настинки, инфекции и треска.

Бял липов мед

Този мед се добива от цъфтящата липа, която е на първо място в огромния списък на медоносните растения. Пресният липов мед има характерен, леко остър аромат и специфичен вкус. Цветът му е светложълто-кафяв, понякога със зеленикав оттенък, и е течен и прозрачен. Кристализира добре и бързо се втвърдява, като образува големи или малки кристали.

Медът черпи всичките си здравословни и лечебни свойства от липовия цвят, който е доказано средство за лечение на настинки. Когато се разболеем, веднага се сещаме за липовия мед, който има потогонно действие, бори се с настинките, инфекциите и треската.

Мед от бяла детелина

Бялата детелина е ценна медоносна култура, която осигурява на пчелите цветен прашец и нектар. Нейният мед има деликатен аромат на ванилия и сладък вкус. Той е богат и на микроелементи. И не напразно много хора смятат, че медът от облепиха е най-лечебен и вкусен. Медът Donnell се съхранява добре, кристализира бавно, като постепенно става вискозен и бял.

Мед от рапица

Този вид бял мед се добива от фуражната култура рапица. Вкусът на рапичния мед е захарен, много сладък, с осезаема горчивина и остра миризма, която се изпарява след изпомпване.

Накратко, медът е по-скоро мед за ценители. Въпреки че е подобен на меда от детелина, той е много по-малко качествен и се съхранява кратко (има склонност към бързо вкисване). Но за лечението на сърцето и способността за елиминиране на токсините от тялото се счита за най-добрата.

Мед от люцерна

Медът, извлечен от лилави и виолетови цветове на люцерна, има необичаен вкус и аромат. При кристализацията си той става бял и има консистенцията на меко масло.

Използва се при стомашни и чревни проблеми и като общоукрепващо средство.

Бял памучен мед

Пресният памучен мед има бял оттенък, въздушна консистенция на заквасена сметана или масло и необичаен вкус: сладък, но не захарен, тръпчив и богат на глюкоза и масло, които му придават известна масленост. Липсва остър цветен аромат. Той разкрива пълния си вкус едва след захаросване и кристализация.

Белият мед от памук се използва за лечение на ангина, кашлица, хроничен тонзилит, като омекотител, с високо съдържание на витамини, хранителни вещества и масла, както и в козметиката.

Бял мед от акациеви цветове

Белият акациев мед се отличава с деликатен сладък вкус и благоуханен аромат. Той не може да се сбърка с други видове мед (остава течен до пролетта). първоначално акациевият мед е много течен, прозрачен, безцветен и наподобяващ вода. той не захаросва дълго време след като кристализира поради високото съдържание на фруктоза и ниското на захароза. В народната медицина той лекува диабет (не изисква инсулин за храносмилането), нервни разстройства и очни заболявания, а медът от бяла акация нормализира хормоналния баланс при жените. Той не предизвиква алергии и се използва за лечение на деца.

Мед от санфъстък

Медът от санфъстък е скъпоценен бял мед с деликатен сладък вкус, който от прозрачен жълто-златист цвят преминава в бял. Той се захаросва бавно, превръщайки се в кремообразна, мека и плътна субстанция. Медът от санфъстък е отлично антимикробно и противовъзпалително средство, укрепващо организма, имунитета и работоспособността.

 

Медът от Кипер

Е рядък вид бял мед, който в прясно състояние има зеленикав оттенък, подобен на изсушена свинска мас или сметана, и бързо се захаросва, като на повърхността му се образуват кристали, подобни на снежинки.

Белият тайгански мед

Се събира от растения, които растат в тайгата на богати на минерали почви: върба, малини, мента, ангелика, рапица, детелина, градински чай, див здравец и др. Ценността на тайганския мед е, че включва лечебните свойства на растенията. Той трябва да се използва след кристализация.

Бъркан мед

Белият мед може да се сгъсти по естествен начин и да стане бял без чужда помощ. Но по желание всеки мед може да стане бял. Когато се разбие, структурата му се изпълва с кислород и той придобива този цвят. Така обработеният мед от бита сметана, ако в него не е добавено нищо излишно и не е загрят, запазва напълно вкуса и полезните си свойства. В същото време кремът придобива необичайна нежност и текстура.

Полезни свойства на белия мед

Лечебните свойства и вкусовите характеристики на белия мед се определят главно от факта, че нектарът се събира от пчелите предимно от лечебни растения, чиито свойства се предават на продукта.

Това позволява използването на различни сортове бял мед за лечение на настинки, възпалено гърло, бронхит и кашлица, за укрепване на защитните сили на организма, за понижаване на кръвното налягане и за подобряване на работата на стомаха.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *