Пчелни пити – какво представляват и как се произвеждат в пчеларството

За човек, който не е запознат с живота на пчелите, думата „пчелна пита“ не означава нищо. Всъщност тези восъчни листове, които постоянно се използват от опитните пчелари, много улесняват работата на насекомите при изграждането на пити и помагат на пчеларите да получат за по-кратко време тежки пити, пълни с ароматен мед. Прочетете в нашата статия какво е пчелна пита, как и за какво се използва в пчеларството.

Какво е пчелна пита

Тя не е продукт на пчеларството в смисъл, че не е направена от самите насекоми. Но все пак те участват в появата ѝ. В крайна сметка пчеларите правят пчелни пити – правоъгълни тънки восъчни листове с имитация на формата и размера на клетките на пчелната пита – от разтопен пчелен восък.

Защо са ви необходими пчелни пити

Листовете пчелна пита се прикрепят към рамките и се поставят в кошера. А умните насекоми ги използват като изкуствена основа за ускорено изграждане на вече собствени клетки от восък, произведен от самата пчела. Между другото, една пчела може да изгради няколко хиляди пити за един ден.

По този начин пчеларите стимулират по-бързото развитие на пчелните семейства и тяхната производителност. Изкуствените восъчни пластини спестяват енергия и време за изграждане на пити, като увеличават производителността им. Освободените ресурси те могат да използват за друга работа: летене на повече медоносни пчели, събиране на повече прашец за производство на повече мед. А това е в интерес на пчеларя. Повече мед – повече приходи.

Използването на пити е до известна степен превенция на роенето и гаранция, че пчелите са здрави. Това е възможност за укрепване на пчелното семейство, за по-бързо и значително разширяване на гнездото. Шанс да се направи добър запас от мед, пити и необходимия запас от пити за производство на потомство.

Разбира се, възможно е и да не се използват такива суровини и да не се поставя лист пчелна пита в рамката. Но тогава, както и в природата, пчелите ще трябва да отделят много време и усилия, за да изградят сами пчелната пита.

За да могат пчелите да приемат произведените от човека пити като свои и да не ги отхвърлят, те трябва да са с високо качество.

Според начина на производство

Естествено

Както в самото начало, когато пчелната пита се е произвеждала само от естествен восък, така и сега тя се произвежда от пчелен бял восък без никакви добавки. Продуктът е абсолютно чист. Той не отделя никакви токсини и не оставя следи след разтопяването.

Полуестествени

Този вид восък се произвежда от малко количество восък, парафин и други примеси.

Изкуствени (пластмасови)

Пчелната пита се изработва от пластмаса на специална машина и се използва като рамка за пчелна пита. Отгоре се покрива с тънък слой смес от восък и добавки или естествен восък. За да се придаде по-естествен вид на полуестествените и изкуствените пчелни пити, те често се оцветяват в жълто.

В зависимост от дебелината и здравината.

 • купен от магазина – най-финият восък
 • гнездене;
 • Подсилена – телена армировка и три слоя восък.

Размер на клетката

 • Класическа пчелна пита, т.е. с точно същия размер клетки, които пчелите работнички изграждат за своите личинки.
 • Той не се използва в кошерите, а за тези, които купуват мед в пити. Цената на този вид пити е значително по-висока.

Предимства и недостатъци на восъка

Всеки вид восък има своите плюсове и минуси. Пчеларят, като взема предвид всички нюанси, избира за своите пчели това, което му се струва най-подходящо.

Плюсове и минуси на естествения восък

Добрата пчелна пита е продукт, произведен само от чист восък, без никакви добавки или примеси. Тези пластини имат гладка, лъскава повърхност и не се разкъсват, разтягат или деформират, когато се поставят в кошера. Не е необходимо да ги дезинфекцирате. Трябва да се обработва само рамката.

Пластмасовият пчелен восък е най-добрият строителен материал за пчелите. Насекомите познават добре тази миризма, усвояват по-бързо новите рамки и са по-склонни да изграждат нови пити.

Най-силните восъчни листове се произвеждат на специални машини във фабриката. Рамките на кутиите се изработват от восъчни листове с определена дебелина: един килограм восъчни листове трябва да съдържа 14-16 листа с размери 270 mm x 410 mm.

Недостатъците са, че плочите не са дълготрайни. И фактът, че пчелите трябва да изразходват много ресурси, за да произвеждат восък. Тези фактори, както и цената на естествения пчелен восък, правят естествените пчелни пити не винаги достъпни за пчеларите. Така че те трябва да използват алтернативи.

Предимства и недостатъци на полуестествения восък

Продуктът е в съответствие с пчеларските правила и разпоредби, въпреки че естественият восък в него е много малък – не повече от 10%. Качеството на пчелната пита е значително по-ниско от това на естествените пчелни пити. Въпреки че съществува мнение, че восъкът, направен от парафин и други подобни добавки, може да бъде класифициран като естествен.

Пластините са доста плътни, не се деформират. Въпреки това те са по-малко пластични и по-малко огъваеми от естествените. Формата им се променя („плува“) при по-ниски температури – от 40-45 градуса. Температурата на топене на естествените восъчни пластини от 62-68 градуса. В летните горещини парафиновите пластини могат да се деформират и да станат неизползваеми.

Полуестествените пластини трябва да се обработват (дезинфекцират) два или три пъти на сезон, тъй като често се увреждат от микроорганизми.

Поради ниската му цена пестеливите пчелари предпочитат да работят с този вид.

Предимства и недостатъци на изкуствената пчелна пита

Лесна за огъване, доста издръжлива, може да се използва повече от 10 години. Но с това вероятно се изчерпват предимствата ѝ.

Този вид пчелна пита пчелите не харесват. Те не харесват миризмата на пластмаса. А майката понякога отказва да снася яйца в пчелната пита. Въпреки че този проблем производителите се опитват да решат частично, като покриват със слой восъчна пластмаса.

Изкуствените пластини не могат да се използват повторно, за разлика от восъка, който може да се разтопи. Ако при производството се използва нискокачествена пластмаса, токсичните изпарения, които тя отделя, могат да повлияят на здравето на пчелното семейство и дори да доведат до неговата смърт.

На любителите на меда в пчелина изкуствените пчелни пити също не им допадат. Според тях в пчелина всичко трябва да е естествено. Като в истински традиционен пчелин.

Преди да бъдат напълнени с мед, питите трябва да бъдат изградени. за целта пчелите работнички отделят восък от специални жлези на коремчето си. той изтича през много малки отвори във восъчните огледала навън. при контакт с въздуха восъкът се втвърдява в бели, прозрачни пластинки, всяка от които тежи 0,18-0,25 mg. в същото време върху осем огледала се появяват същия брой восъчни пластинки с общо тегло около 1,5 mg.

Насекомите използват восъка като покривен (защитен) материал срещу влагата и за образуване на клетки на пчелна пита. В средната равнина на пчелната пита клетките се допират с дъната си и са обърнати в различни посоки. Ако стените на клетките са напълно отрязани, дъната образуват восъчна вдлъбната плоча с правилни вдлъбнатини с шестоъгълна форма от двете страни.

Подобно на пчелния кошер, плочите за пчелен кошер се изработват от човек по занаятчийски или промишлен начин.

Пчелните килийки са многофункционални. Те са своеобразен килер, в който се съхраняват запасите от перга или мед. Използват се и като люлка за пчелното потомство. И за различните пчели размерът на килийките е различен. Най-голямата килийка е предназначена за майката. Нарича се килийка на майката. Следващата по големина е килийката за търтеите. А най-малката е за пчелите работнички. Тези килийки се изграждат не един сезон. Те са за многократна употреба.

С течение на времето, след излюпването на всяка ларва, по стените им се отлагат хитинови частици, восъкът се замърсява, плочката поради отпадъците от

С течение на времето по стените им се отлагат частици хитин след всяко излюпване на ларвите, восъкът се замърсява, плочката става жълто-кафява поради пчелните отпадъци и наличието на перга. Следващите поколения пчели стават все по-малки и по-малки поради постепенното свиване на пространството в клетката. Това не устройва нито пчелите, нито пчеларя.

Пчеларят, който следи за качеството на пчелните пити, ги сменя на всеки 4-5 г. Старите пити се изхвърлят и се изпращат за преточване. В кошера се поставят нови рамки с прикрепени към тях восъчни пластини с вдлъбнатини, които съответстват на размера на пчелните клетки. И те започват отново да изтеглят питите и да изграждат пчелно пило.

Колко интензивно пчелите ще отделят восък, зависи от пълноценното хранене на насекомите. При липса на събиране на нектар и мед пчелите няма да могат да произвеждат восъчен строителен материал.

Кошерите с подвижни рамки дадоха на пчеларите идеята как да помогнат на пчелите да изградят повече пити. Опитите бяха много и различни. Отделни клетки бяха изработени и залепени една за друга в опит да се създаде „средна стена“.

Пчеларят Йоханес Меринг през 1857 г. изработи „вафла“ от крушови дъски. Той издълба девет шестоъгълни пирамиди в дървена повърхност, които бяха поставени на пет сантиметра една от друга. Това беше точно копие на клетките по размер и форма, които пчелите работнички правят в кошера.

Именно това изобретение е предшественик на процеса на восъколеене, който е използван за първи път през 1861 г. След това процесът на изработване на листа се разпространява бързо сред пчеларите. От занаятчийския метод се развива индустриалното производство на желаните листове. Вече не беше необходимо всеки пчелар да полага усилия за производството им.

Принципът на работния процес за изработване на восъчни листове е почти един и същ, независимо дали става въпрос за фабрични или занаятчийски условия.

Тя се състои от три основни стъпки:

 • стерилизация на восъка;
 • оформяне на восъчните заготовки (восъчна лента);
 • Поставяне на пчелната пита върху детайлите (валцуване).

Независимо от начина на изработване на пчелната пита, основното условие е тя да бъде качествена. Това означава, че не трябва да се деформира под тежестта на голям брой пчели и пити, пълни с мед, и да не е вредна за здравето на пчелното семейство.

Восъчните пластини се изработват в заводски условия при спазване на определени изисквания: листовете са стандартни, третират се срещу евентуални преносители на болести по пчелите. Производството е напълно автоматизирано – омекотеният восък се оформя на листове, след което се прекарва през валяци с нанесена на повърхността им шарка на пчелна пита.

Трудно е да се отговори на въпроса: кое е по-добро – восък, направен от самия човек, или произведен индустриално. И двете имат плюсове и минуси.

При фабричното производство, като правило, при производството на восък винаги присъстват различни добавки в допълнение към восъка. Например парафин. А понякога восъкът напълно отсъства. Освен това е много трудно да се произведе полуестествен или изкуствен продукт ръчно.

По отношение на качеството, начина, по който пчелите приемат питите в кошера, и цената изкуственият или полуестественият материал значително отстъпва на естествения.

Поради тази и други причини пчеларите често произвеждат естествен восък по механичен занаятчийски начин, като използват обикновена или електрическа преса, която най-често се използва в малките пчелини, или автоматични валяци – машина с релефно дъно от пчелна пита.

Процесът на производство на естествен восък не е сложен. Той изисква последователното изпълнение на няколко етапа, спазването на правилния температурен режим и продължителността на охлаждане на горещия восък.

Подготовка за работа с восък

Тази стъпка е необходима, за да се гарантира, че възможните патогени на различни болести по пчелите са отстранени и че пчелните семейства са здрави.

Брикетите от восък се поставят в маслен стерилизатор. При 100 градуса по Целзий температурата на кипене започва да изпарява съдържащата се в него вода от восъка. Стерилизацията продължава при 120-140 градуса в продължение на два до три часа.

Горещият восък се изсипва в друг съд и се прецежда. Там тя ще остане в течно състояние.

Подготовка на основата за восъка

Съществуват два начина за изработване на заготовките: потапяне на формата в горещ восък и след това нанасяне на релефа на пчелна пита върху повърхността на заготовката (при метода на потапяне се използва методът на валцуване) или използване на преса.

При използването на този метод парче шперплат или стъкло се потапя няколко пъти в разтопен восък, докато върху повърхността му се образува достатъчен слой восък. Дебелината на парчето зависи от броя на потапянията. След това заготовката от шперплат се спуска във водата и се оставя да се втвърди, след което восъкът лесно се отделя от изделието.

Восъчните слитъци се отливат в калъпи, от които с помощта на барабан с голям диаметър се получава восъчна лента, която след това се навива на ролки.

Методи за епилация

Съществуват няколко метода:

 • търкаляне (метод на търкаляне);
 • пресоване (щамповане);
 • алтернативен метод.

Търкаляне с помощта на ролки

За собствените си нужди пчеларите произвеждат пчелни пити, като гравират конфигурацията на дъната на пчелните пити върху гладката повърхност на детайла, симулирайки формата им. За целта восъчните ленти се прокарват ръчно или с електрически двигател през гладки валяци, като се постига желаната дебелина. След това през гравиращи валяци. И се нарязват с остър нож на пластини с желания размер.

Натискане на

При този метод на производство на восък се използва специална преса с две фиксирани в нея плочи със страни: гипс, гума, силикон, метал. Повърхността на матрицата се залива с течен восък. Готовият продукт се оформя чрез изстискване. Масата, която е придобила здравина след втвърдяването, се отстранява и се фиксира върху метална пластина.

Минусът на този метод е ниската производителност. Плюсът – да се организира този метод на производство на восък с компактни машини е лесно дори в домашни условия.

Произведеният по този начин восък трябва да бъде с дебелина поне 4 mm. Ако пластините са по-тънки, те могат да се деформират под тежестта на пълните с мед пити. За да се придаде здравина на пчелната пита, тя може да бъде допълнително подсилена с метална тел. Такава конструкция не само издържа на голямо тегло. Те могат лесно да се вмъкнат в жлебовете на хоризонталните пръти.

За производството на восък се използва и трислойна конструкция – подсилен полимерен лист с восък от всяка страна.

Инструменти и оборудване, необходими за производството на восък

Първото нещо, от което ще се нуждаете, за да си направите собствен восък, е восък. Можете да го получите от вашия пчелин, ако сте начинаещ пчелар, от специализиран магазин или от пчелари.

Оборудването, от което ще се нуждаете, е стерилизатор, който се използва за дезинфекция (стерилизация) на восъка. Това е контейнер в резервоар с машинно масло между тях и нагревател. Когато маслото в първото отделение се нагрее, восъкът се разтопява във вътрешния резервоар – резервоара на пещта. И остава там в продължение на 2-3 часа.

Конструкция, подобна на стерилизатор, в която восъкът се поддържа разтопен. Тя се различава от първата по по-малкия си размер и използването на вода вместо масло.

Ролки за гравиране, с които върху повърхността на детайлите се нанася шарка тип „пчелна пита“.

За да се прикрепи восъчната плоча към рамката, тя се запоява с нагрят валяк към горния ѝ ръб и тел.

Спомагателни инструменти: циркулярен нож (или „нож за пица“), с който се оформят детайлите и се изрязват излишните части. Може да се използва и друга конфигурация. Основното е тя да е остра, безопасна, удобна.

Специализирано оборудване за пресяване на восъка, но то е скъпо. В пчелина често се използват всякакви подръчни средства за това, като например дамски чорапи.

Шаблон за восъчни заготовки – например парче гладък шперплат, от което се изрязва заготовка с три-четири сантиметра по-голяма от размера на желания восъчен лист.

Форма за точния размер на восъчната мрежа за изрязване на готовия восък.

Съд с вода, в който да охладите восъка. Всичко, което може да побере шаблона, е подходящо: мивка, кофа.

За какво още да внимавате

За да бъде естествената пчелна пита по-здрава и по-лесна за запояване на тел, не я използвайте веднага след направата ѝ. Трябва да се остави да престои в продължение на три до шест месеца. През това време той ще потъмнее, ще стане плътен и по-малко вероятно да бъде изгризан от пчелите.

За да се гарантира, че поставената в рамката восъчна плоча няма да се размърда, когато телта се опъне върху рамката, тя трябва да се остави да престои. Не е необходимо да го опаковате веднага. Това може да доведе до провисване на телта, към която е прикрепен восъкът. Трябва също така да се внимава телта в рамката да е опъната равномерно и напрежението да е равномерно.

Стандартният размер на стандартна пчелна пита е 260×410 mm. Размерите на удебелените листове са 207×410 mm. От един килограм восък могат да се получат 14-16 листа обикновен восък или 11-13 листа удебелен восък.

Клетките се диференцират по размер на тръбни и пчелни клетки. Формата на основата на клетката винаги е правилен шестоъгълник. Разстоянието между успоредните страни на една пчелна клетка е 5,3 до 5,45 мм. При търтеите разстоянието е 6,87 ± 0,04 mm.

За различните породи пчели е от значение големината на ъгъла, образуващ шестоъгълника. Универсални и най-разпространени са клетките с ъгъл 130°. За южните, по-едри породи пчели са подходящи клетките с ъгъл 140°. За средноруските дребни пчели – с ъгъл 120°.

Шаблонът трябва да се монтира в кошера в строго определено време. Пчеларите правят това, когато има събиране на мед от цъфтящи полета, дървета, цветя в радиус от 5 км от местоположението на кошера. Или когато има богато изкуствено подхранване. В този случай семейството трябва да има плодна майка.

За да се избегне изгризването на восък от пчелите от новопоставената рамка, преди да се постави старата рамка, тя трябва да се почисти добре от остатъците от старата пита и да се изплакне добре.

Как да изберем пчелна пита

Външни признаци за качествен материал: листовете пчелна пита трябва да са без повреди, вдлъбнатини, дупки. По цвят – светложълт или жълт цвят. По структура – да не са чупливи. Повърхността на плата трябва да е чиста, прозрачна. Листът трябва да е с еднаква дебелина във всички клетки – това се вижда, ако се погледне пчелната пита на светло.

Размерът на клетките трябва да е от 5,3 до 5,45 mm. Понякога има по-големи клетки, но най-често те се правят по поръчка. Също така измерете разстоянието между успоредните страни на шестоъгълника.

Проверете качеството чрез експеримент: поставете лист восък при стайна температура върху дланта си. Ако той провисне като лист хартия, най-добре се въздържайте от покупка. Качественият продукт ще провисне леко под собственото си тегло, но няма да загуби формата си.

Качеството на восъка може да се определи по класа. Най-ниското качество е клас 3. Не най-лошото средно качество е клас 2. А най-добрият восък е първи клас.

Погледнете датата на производство: около 3-6 месеца след производството восъкът придобива максимална плътност и е готов за употреба.

Като познавате производството и състава на восъка и следвате съветите на опитни пчелари, можете да се предпазите от закупуване на нискокачествен материал.

Употреба

Пчелните пити се произвеждат предимно за използване от пчеларите в пчелина и това е основното им предназначение. Въпреки че има и друго, не толкова значимо направление – от восъчни пластини, боядисани в различни цветове, се правят декоративни свещи. Парчетата се нарязват на подходящ размер и се усукват около фитила с тръбичка.

Как да съхраняваме пчелни пити

Не е трудно да съхраняваме пчелни пити на листове. Те могат да издържат, без да губят свойствата си, няколко години. Достатъчно е да ги увием в дебела хартия и да ги поставим в плътно затворена кутия от шперплат или кашон.

 

Ако восъкът се съхранява в рамки през цялата зима, препоръчително е листовете да се поставят вертикално. Температурата трябва да е над нулата, но не бива да е прекалено висока: листовете могат да се деформират и да „изплуват“.

Съхраняването при отрицателни температури не е желателно. Ако замръзне, восъчната пластина може да се счупи, да се раздроби, да се отдалечи от рамките. Може да се деформира.

Помещението трябва да е сухо и добре проветрено. Влажното и горещо помещение може да приюти молци, които обичат пчелния десерт.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *