Черен мед: разновидности, лечебни свойства, приложения

Медът се среща в много различни цветове и нюанси: светъл и тъмен, кафяв, бял и дори черен. Въпреки че черният мед е напълно непознат за нас и може да предизвика голяма изненада, а понякога и недоверие, той съществува. Затова нека да проучим защо черният мед е черен и какво влияе на цвета му.

Черни разновидности на меда

Сред многото други разновидности на меда, с които сме свикнали, една от най-загадъчните по външен вид и състав е черната. Съществуват няколко разновидности на черния мед, сред които тъмен есенен мед и египетски кимион.

Тъмно есенен мед

Пчеларите и пчеларките отдавна са забелязали, че от време на време пчелите им, които събират обичайния светъл или тъмен мед, изведнъж започват да произвеждат мед с черен цвят.

Всъщност тук няма никаква магия. Основната причина за това явление е, че освен нектар пчелите започват да събират от растенията и медена роса (сладка течност по листата на храсти и дървета, отделяна от насекоми, които се хранят със соковете на растенията) и медена роса (също сладка течност, отделяна от листата на иглолистни и широколистни дървета поради резките температурни колебания) в по-големи количества от обикновено. В някои случаи това може да повлияе на цвета на меда и да го направи много тъмен. Струва си да се отбележи, че падналият мед не винаги е черен. Това зависи от източника на нектара, вида на растенията и дърветата, времето на събиране и региона.

Защо пчелите изведнъж събират сладки секрети от растения и насекоми вместо ароматния и сладък нектар от цветята? Причината може да е много сухо лято. Пчелите търсят заместител на липсващия нектар и събират сладката течност от листата.

Резултатът от последващата преработка на пчелите на мановия мед и мановия сок е медена роса, някои разновидности на която са толкова тъмни, че се наричат черни. Те могат да включват мед от смърчови храсти, добиван от сладките секрети на иглолистните дървета (смърч, бор, лиственица и ела).

Египетски мед от черен кимион

Но черният цвят не означава непременно, че е паднал мед. Например черен е и медът, събиран от работливите пчели от черния кимион в планините на Египет.

Този вид мед е много тъмен на цвят, въпреки че пчелите го събират от белите чадърчета на дивата ливадна кумица (само вътрешната част на цвета е черна).

По отношение на свойствата си черният египетски мед се счита за един от най-добрите лечебни медове. Всъщност в страната, където се произвежда, той се смята по-скоро за лекарство, отколкото за сладък деликатес.

Местните любители са на мнение, че медът от черен кимион е толкова полезен, че може да се използва като лек за повечето, ако не и за всички болести.

Засилвайки лечебните свойства на семената от черен кимион, медът се използва за лечение на стомаха, черния дроб и жлъчката, червата, сърцето и кръвоносните съдове, кожни заболявания, настинки и треска, сложни възпаления, отслабване на паметта и депресия.

Неговите имуностимулиращи и антибактериални свойства са високо ценени, което позволява да се използва за лечение на рани, изгаряния, порязвания и болки в ставите. Превръзките от египетски черен мед облекчават болката, лекуват натъртвания и синини.

Не съхранявайте черния мед в метален съд и на място, отворено за слънчева светлина, защото в противен случай част от лечебните му свойства ще бъдат загубени.

За здравословни цели се препоръчва употребата на черен мед на празен стомах (за предпочитане сутрин) по 2 чаени лъжички веднъж дневно в продължение на два месеца. Преди употреба трябва да се разбърка в топло мляко или вода. Той зарежда с енергия сутрин, дава прилив на енергия и укрепва защитните сили на организма.

Медът от черен кимион се използва и в козметиката. От него се правят маски за лице, които подобряват цвета на кожата, изглаждат бръчките и забавят стареенето.

Разбира се, необходимо е да се консултирате с лекар, преди да го използвате. Това е особено важно в случай на заболявания или индивидуални навици на сън.

Тръстиковият черен мед

Е друг вид черен мед от Египет, въпреки че може да се нарече мед само условно. Всъщност меласовият мед е меласа или сладък, тъмно оцветен екстракт от сок от тръстика. Този продукт не се произвежда от пчели.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *