Как и от какво се приема пчелен прашец

Цветният прашец е продукт, произвеждан от тичинки на цветя. Различни растения, цветен прашец се различават по цвят, големина и форма на зърно. Пчелите събират цветен прашец от тичинки-медоносов и пренасят в кошера на третата двойка крака. При това те се лекуват с нейните секрети от своите жлези от меден зобика. Така се формира пчелният прашец, който пчеларите се нарича обножкой.

Как да приемате пчелен прашец

Пчелният обножка заедно с прополис, пчелен хляб, мед и пчелна отрова е много полезен продукт, използван в апитерапия. Как да приемате пчелен прашец, за профилактика и лечение на някои заболявания правилно да я използвате, тези въпроси са загрижени не само апитерапевты и лечители, въпросът за полезността на цветен прашец интересува много.

Пчелният обножка представлява гранулиран прах, състоящ се от разноцветни топки. Те могат да бъдат жълто-кафяв, оранжев и дори лилав цвят, в зависимост от това от какви растения ще прашец. В състава на всяка гранули, също е включена нектар и мед. На вкус обножка също разнообразни: пикантни, сладки и с горчивина.

Състав

Състав на цветния прашец изключително многостранна, както е разнообразен и цветен медоносы. Пчелният обножка съдържа в себе си витамини, различни въглехидрати, макро – и микроелементи, органични киселини, фитохормони, ароматни вещества и пигменти.

С всяко растение се събира прашец, богата на едни или други полезни компоненти

Например, ивовая прашец е богат на витамин С, пчелен прашец дъб и детелина съдържа много протеинови съединения, елда прашец – флавоноиди, както и цветен прашец, събрана от глухарче, съдържа в състава на много каротеноиди и липиди.

Чрез взаимодействието на компонентите обножки трябва да го вземат на терапевтична доза много по-малка, отколкото трябва от проверка на броя на отделните витамини, освен това пчелният прашец от различни медоносов — това е балансиран концентрат протеинови съединения и витамини.

 • Белтъчни съединения в състава на цветен прашец — това е глобулини, пептон и албумин. Най-много протеини в прашец роза, дъб, ядки и слива. 30 грама от него отговарят на каждодневную нужда човек в аминокислотах, например, цветен прашец няколко пъти по-телешко месо за съдържание на протеин.
 • Аскорбинова киселина, компонент рамка в биохимичните процеси на жизнената дейност на човека, се съдържа и в състава на пчелния обножки. За да компенсира дневната доза на витамин С, трябва да приемат децата в количества от 15 г за възрастен изисква два пъти повече — 30 грама цветен прашец.
 • Тиамин, съдържащи се на пчелния прашец, води в норма киселинността на стомашния сок, подобрява дейността на храносмилателната система, нормализира сърдечната дейност, подобрява работата на щитовидната жлеза. В организма на тиамин свива под действие на кофеин и неговата дневната норма не се компенсира, поради употреба на висококачествена пшеница, брашно. Дневната доза тиамин (1,7 г) може да се получи, ако се приемат всеки ден от 120 грама на обножки.
 • Биотина в тялото влиза в състава на амино – и мастни киселини. Липсата му може да доведе до депресии и неврози. Как да приемате този важен продукт на жизнената дейност на пчелите и в какво количество, за да задоволи напълно нуждите на организма? Трябва само 50 грама, и пчелният прашец за да облекчи целия дневен запас (50 мкг) биотин. Такова количество биотин се съдържа в 200 г яйца и 250 г грах.
 • Токоферол или витамин е е необходим човек като най-важният антиоксидант. Той подобрява работата на щитовидната жлеза за цялата ендокринна система. 15 г токоферол ежедневно се изисква човек, това е количеството на витамин е се съдържа в 20 г обножки.
 • Витамин РР или никотинова киселина регулира нервна дейност на човека. Където също се съдържа този витамин, за всеки ден за попълване на дневната доза? Колко трябва да яде грах, мая, фъстъци или черния дроб? Достатъчно много. 100 г обножки да даде на човека необходимите доставки на ниацин за цял ден.
 • Фолиева киселина – важен компонент в синтеза на въглеводороди, неговият дефицит може да доведе до нарушения в системата на кръвообразуване, а също така и до промени на лигавицата на червата, а по време на чакане на дете води до появата на вродени деформации на запасите от фолиева киселина обновява шестьюдесятью грама пчелен обножки.
 • Пантотенова киселина е нужна на човек, за производство на хормони от надбъбречните жлези, за синтезирования мастни киселини. Различни чревни инфекции, прием на антибиотици, недостиг на витамин С в организма водят до намаляване на пантотенова киселина в организма, което води до влошаване на работата на надбъбречните жлези и съответно до появата на инфекции на пикочно-половата система. Прием само на 100 грама на корицата облекчи запаси на тази киселина, което е равнозначно употреба в храната на черния дроб около 100 грама или 200 грама овес.
 • Ретинол е необходим на организма за формиране на кожната покривка и скелета, за образуването на плацентата и секреция на простатната жлеза. Липсата на витамин А води до сухота и шелушению на кожата, за бързото изсъхване на лигавицата, намаляване на зрението. Като се запълни количество на витамин А в организма? Трябва да се вземат само на 10 г обножки всеки ден, и пчелният прашец ще помогне за попълване на запасите от ретинол и каротин, които се синтезират в организма на витамин А. същото количество от този витамин се намира в 200 г чушки, 100 г целина и магданоз или 60 грама моркови.
 • В пчелния обножке съдържа около тридесет елементи от периодичната система, е, калий, магнезий, фосфор, сяра, калций, флуор, селен, сребро, ванадий, желязо и други. За да се поддържа необходимото количество елементи в организма, трябва да се вземе общо около 30 грама на този лекарствен продукт.

Прашецът се обработват на ензими, съдържащи се в слюнката на пчелите, поради която обножка не е алерген, я спокойно може да се дава на деца и аллергикам.

От какво и как да приемат пчелен прашец

Този важен за човешкото здраве продукт е правилно да приема по следния начин: първо трябва да се пие чаша вода, за промиване на лигавицата на стомаха и червата, след това да се вземе цветен прашец, като се започне с няколко грама, да въвеждат постепенно дозата до 1 чаена лъжичка.

След това редовно да се яде 1-2 пъти на ден по 1 чаена лъжичка вещества в сухо състояние или размешанного във водата. За хора, които имат проблеми със здравето, се приготвят специални рецепти на основата на пчелния прашец в състава с мед, прополис, пчелен хляб.

Приемане на прашец е показан:

 • при общо отслабване на организма в периоди на епидемия от грип, вирусни инфекции;
 • хората с различни онкологични заболявания като помощно средство;
 • мъже, които имат заболяване на простатата;
 • при лечение на бронхити и пневмоний, и изобщо различни вида кашлица при деца;
 • за подобряване на състава на кръвта, повишаване на нивото на хемоглобина и на стабилността на червените кръвни телца;
 • за правилното формиране на костите на скелета при деца, за предотвратяване на кифозов и сколиозов;
 • за лечение на артритов, заболявания на ставите, за профилактика на остеопороза;
 • за лечение на възпаления в устната кухина, на мукозните мембрани;
 • за намаляване на кръвното налягане при хипертоници и нормализиране на състоянието на гипотоников, за премахване на головокружений;
 • за профилактика на инфаркти, инсулти, коронарна болест на сърцето;
 • за лечение на хепатит, холецистит, цироза на черния дроб в комбинация с мед.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *