Полезни свойства и противопоказанията за употреба на пчелния прашец


Пчелният прашец, както и с други продукти на пчеларството, притежава полезни свойства и противопоказанията, препоръки за това, как да я вземе и когато, както отзиви за този продукт може да се намери на всеки тематичен портал, посветен на пчелните продукти или на портали за ИПП терапевтична програма.

Пчелите събират прашец, за да осигурят храна на собственото си потомство. Това е единственият от пчелните продукти, който се обработват насекоми минимално, само малко слюнка, служи като консервант и за осигуряване на безопасността на дълга.

От полза прашец?

Външно прашецът се отличава от всички други на пчелните продукти. Тя изглежда по следния начин – гранули, но не сухи, сякаш покрити с восък, а след това има блестящи на светлината. Свеж качествен продукт се различава наситен с приятен аромат, не се разпада при разклащане и има гланц и блясък.

Химичен състав на цветния прашец, както и всеки пчелен продукт, е богат на микроелементи, витамини и други съставки, които активно въздействие върху организма на човека. Именно състав се дължат лечебните свойства на цветния прашец, нейната ефективна помощ за възстановяване на здравето и директен лечението на много заболявания.

В нея се съдържат над 50 елементи, основни за човека от които са следните:

 1. Калий.
 2. Калций.
 3. Мед.
 4. Желязо.
 5. Фосфор.
 6. Каротиноидные връзка.
 7. Витамини, включително пълна гама от група „В“, „Е“, „Р“, „С“ и „РР“.
 8. Антиоксидантите и противобактериальные връзка.
 9. Ензими от слюнката на пчелите.
 10. Феноли.
 11. Аминокиселини.
 12. Растителен протеин и протеин.
 13. Рутин.
 14. Въглехидрати.
 15. Растителни мазнини.

Полезни свойства на този продукт за човешкия организъм, при редовната употреба, са както следва: излагане на:

 • иммуностимулирующее;
 • тоник;
 • увеличава еластичността на кръвоносните съдове и на тяхната сила;
 • выводящее излишък на холестерола от кръвоносните съдове;
 • нормализующее налягане;
 • стимулиращо и тонизиращо сърдечния мускул;
 • увеличава нивото и качеството на който се съдържа в хемоглобина на кръвта;
 • ускорява процеса на клетъчната регенерация, т.е. благоприятства зарастването на увредените тъкани;
 • нормализующее метаболизма и благоприятства намаляването на наднорменото тегло.

Такова влияние прашец има общо върху тялото, но ИПП терапевти, които разказват за това вещество, обикновено се отделят редица отделни нейните качества, важни за мъже, жени и деца.

Съдържащи се в този веществото елементи са изключително полезни за здравето на мъжете, тъй като лекуват такива заболявания, като:

 1. Намалена полова сила.
 2. Импотентност.
 3. Преждевременна еякулация.
 4. Простатит.

Ползи за жени също не е малка. В края на краищата, в прашец много фолиева киселина, витамини, калций и други вещества, способни да женското тяло при бременност с всичко необходимо както за бъдещата майка, така и на бебето.

Освен ползите по време на бременност, тази разновидност на пчелните продукти помага на жените:

 • предупреждават образуването на целулит;
 • да се отървем от излишните килограми;
 • нормализира състоянието на кожата и тена на лицето;
 • стабилизира менструалния цикъл и предотврати болезнените усещания, свързани с него.

Освен, че е пчелиное вещество се използва за отслабване, той е полезен и по време на менопаузата, тъй като значително облекчава симптомите на това климакса, предпазва от известните „горещи вълни“ и общо тонизира тялото на жената в този труден период.

Това е интересно:  Прашец от остеоартрит

Децата пчелният прашец е полезно, че при редовната употреба:

 1. Укрепва костната и хрущялната тъкан.
 2. Допринася за правилното функциониране и правилното формиране на съдовата система.
 3. Спомага за развитието на координирана работа на организма, здравословно и равномерно нарастване на всички органи.
 4. Укрепва и помага да се формира имунната система.
 5. Допринася за развитието на мисленето, памет.
 6. Помага да се справят с хиперактивност, намалява склонността към възбуден нервната система фактори, благоприятства крепкому и здравословен сън.
 7. Подобрява апетита и спомага за пълното усвояване на храната.

За деца този продукт е важен факта, че той е в състояние да замени фармацевтични витаминни комплекси, като помага да се справят психически и физически натоварвания, не заболевать по време на епидемия от респираторни и вирусни заболявания, не се уморяват и не е капризна.

Когато не трябва да се приема?

Както и всяка вещества, влияещи върху здравето на човека, този продукт има противопоказания за употреба.

Обработени от пчелите нектар и прашец от цветя имат силно влияние на протичащите в тялото на човека са процеси, които и не е изненадващо, тъй като целта на това, защо пчелите събират прашец – выкармливание собствения си здраво потомство.

Всъщност това вещество е много мощен БАДом, имащи същото въздействие като медикаментозно лечение. На това и се дължи на неговата ефективност, и като оздоравливающего средства, а като профилактични.

Но това лекарство може да донесе и вреда, не бива да се приема при наличие на:

 • захарен диабет от всякакъв тип;
 • вродени заболявания на щитовидната жлеза;
 • патологиях надбъбречната и бъбречна недостатъчност;
 • при склонност към кървене, веднага след пережитых хирургични интервенции;
 • при наличието на непоносимост към продукти на пчеларството;
 • при Спин и ВИЧе;
 • при хепатит всякакъв тип.

В допълнение към горепосоченото, не се препоръчва приема на това лекарство в случай на вероятността от развитие на хемофилия, ако това заболяване е налице в семейството, а след това прием на цветен прашец може да помогне за неговата поява и бързо развитие.

Това средство не може да се даде грудничкам, тъй като в прашец съдържа голямо количество тианина, лизоцима, эритропоэтина и други компоненти, които съществуват и в майчиното мляко.

Как трябва да се използва?

Пчеларството е предоставила наистина универсална активна продукт не само по оказываемому на влиянието върху процесите в човешкото тяло, но и на възможностите за неговата употреба.

Цветен прашец може да се консумира в чист вид, се смесва с храна, например, с зърнени храни, напитки, и той се смесва не само с вода или чай, но и със сок или с мляко, с други напитки, дори с квас.

Дневната норма на употреба на това средство е, както следва:

 1. 5-12 грама за дете, в зависимост от възрастта.
 2. 15-24 грама – дозата за възрастни.
 3. 20-32 грама – в норма, при лечение на всякакви болести.
Това е интересно:  Свещи с прополис: видове и мнения

32 грама на ден – максимално допустим брой на това средство за възрастен човек страдащ от някакво заболяване. Що се отнася до временни ограничения за прием на цветен прашец, след което курсът на лечение е един месец, превантивна – няколко седмици. Повтарям курсове се препоръчва 3-4 пъти в годината.

Лечение на заболявания предполага индивидуален подбор на дозировката, начина на прилагане и времеви график. Това, как правилно да приема пчелен прашец с цел лечение на специфични заболявания определя лекар или ИПП терапевт, идващи от възрастта и теглото на пациента, общото здравословно състояние, степента на небрежност на заболяването и приети от фармацевтични средства.

За лечение на хипертония и при други заболявания, свързани с натиска, средство се приема така:

 • цветен прашец се смесва с мед, в пропорционален съотношение 1 към 1. Сместа трябва да стане хомогенна;
 • приемът се извършва на гладно, 20-30 минути преди ядене;
 • трябва да вземаш по една чаена лъжичка три пъти на ден в рамките на 35-45 дни;
 • за една година се нуждае от 4 курс.

Употребата на средства за лечение на язва на заболявания, гастрити и други проблеми, които възникват в стомаха и червата, което се случва по различен начин:

 1. Цветен прашец се смесва с тъмен мед в съотношение 1 към 1.
 2. Трябва да се вземат по малка лъжичка 2 часа преди ядене.
 3. Продължителност на лечение – 2-3 седмици.
 4. Брой хранения на ден – 4-5.

За да се приведе в норма киселинност възрастни средство в размер чаена лъжичка трябва да се разрежда в четвърт чаша вода и се пие топло преди закуска, поне за 40 минути. Децата киселинност лекуват по същия начин, но се разведе половин чаена лъжичка на една трета чаша вода. Продължителността на лечение е от един месец до две.

При онкология схема на прием е:

 • 30 грама средства се делят на 6 приема;
 • използвали цветен прашец в чист вид в продължение на 30-40 минути преди хранене;
 • продължителността на приложение – от 1 до 1,5 месеца;
 • за година трябва да се пие 4 курс.

„Заедать“ този пчелен продукт не е задължително, обаче след прием на един мъж е чрез 20-50 минути започва да изпитват чувство на глад.

Как да се спаси?

Срок на годност на активите е почти неограничен, ако се осигури правилното му съхранение. Какво е подходящи условия за съхранение в този конкретен случай се интересува всеки човек, приобретающего цветен прашец, тъй като цената на тази на пчелните продукти е висока и съвсем не възниква желание да я развалят.

Основното изискване за това, как да се съхранява в домашни условия е средство е липсата на влажност и я крайности. Влага – главният враг на цветен прашец, именно с цел да не се допусне проникване на влага в продукта, пчелите ферментируют му слюнка, след като те успяват да съберат определен брой цветя на суровини и го подреди.

Събиране на прашец пчелите летят само в сухи и горещи дни, в обедно време, съответно нейното количество зависи от времето и е различна от година на година. Това е средство за пчеларите не се прибират от кошерите напълно, действително хората получите единствено излишък, останалите, след като става ясно, колко ларви ще бъде в кошера, защо цената на този вид пчелни лечебни средства висока и нестабилна.

Това е интересно:  Цветният прашец: ползи и приложения, полезни свойства, мнения

Въпреки че мнозина предпочитат да държат прашеца в хладилници, хладилни гранулам не се нуждаят от съвсем, за тях е важно сухота и постоянен режим на влага. Тогава ще има достатъчно залейте придобито средство в плътно затваряща капацитет и да се сложи на рафт в килера, обикновено помещения с вградени гардероби в коридора – най-най-сухото място в град апартамент.

Пчеларите, говорейки за срока на годност на този вид на пчелните продукти, обикновено не се ограничават, но гаранция за наличието на прашец полезни активни съставки дават за срок от 5 до 6 години, ако е закупен от качествен сух продукт.

Опитвайки се да се спаси, често придобиват отсыревшую прашец, стоящи в пъти по-евтино. Съвестно продавачите обикновено се изясни, че срокът за гарантирано съдържание на този продукт важни за здравето компоненти не надвишава две години, а за това, за да отстрани не заплесневело му задължително трябва да се сушат във фурната при температура не повече от 40 градуса.

Напитки с тези средства, е да го използват в чист вид, може и за това да се засили имунитета си, а като профилактични Bada, а може и за лечение на различни заболявания, освен това, отзиви за прашец, използвани като лекарства, са положителни.

Но каквито и да са цели, не трябва да се приема заплесневелую или рассыпающуюся продукти, която е неприятна или застоялия мирис – тези признаци говорят за това, че средството е безполезен и, вместо полза ще донесе вреда.

Видео: цветният прашец и амброзия – съвети за пчеларите.

Коментари

„Прашец пиене на цялото семейство за превенция на грип и настинки, вместо чесън. Резултатът надхвърли очакванията, през есента на никого не е дори обикновен ринит. Използвали бели гранули, по думите на продавача, се събират от акации. Пият два пъти дневно за един месец, за деца по кафеена лъжичка часа с мляко и какао, а за възрастни по една чаена лъжичка вода“ – Лиза, на 31 години, Зеленоград.

„В семейството наследственост по онкология. От чести стрес и не особено естествена и правилното хранене страдам гастрит. За това, че съществува такъв продукт, научих с четене на брошура, намерих магазин и макар че цената е немаленькая, купи. Приемам вече три години, през това време, забравил за наличието на гастрит, постоянно готов, да се включим, в добро разположение на духа. Съветвам всички, това е средство“ – Кирил Мария, 42 г., Москва.

„Моят проблем е наднорменото тегло. Перепробовала много, но изпълнението не е било. От цветен прашец чудеса не очаквах, просто видях, заедно с родителите си, като профилактично. За година на теглото се нормализира, без диети и специфични усилия е загубил повече от 10 килограма“ – Анна, на 28 години, Санкт-Петербург.


You May Also Like

About the Author: pchela

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използваме "бисквитки", за да ви предоставим възможно най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Продължавайки да използвате този сайт, вие се съгласявате с използването на "бисквитки" от наша страна.
Приемете
Privacy Policy