Събиране на цветен прашец в пчелина

Цветният прашец е ценна хранителна добавка в храната на човека, запълва доставка на хранителни компоненти в човешкото тяло, е отлично средство не само за профилактика, но и за лечение на множество заболявания. Освен това, неговите производни служи на храна за самите пчели.

Събиране на цветен прашец

През пролетта или в началото на лятото, когато започва период на добива на мед, започва и подсилени събиране на цветен прашец. Тя е най-питательна от цветя (энтомофильных растения) и активно се събира от пчелите. Цветен прашец анемофильных растения — ольховая, бреза, тополиная, габър, бор — по-скоро за хранене, по-лошо се усвоява, му пчелите събират в по-малки количества.

За зимата, да предоставят на пчелите достатъчно запаси в кошера пчеларите оставят малко на брой рамки с храна, а останалата обножка се качва.

Технология за събиране на цветен прашец пыльцеуловителями

В това време, когато се извършва събиране на цветен прашец за пчелите, обикновено пчелно семейство засилва своята активност, за да кошера идните поколения състав на прашеца. Това е инстинкт, който се използва пчелари за увеличаване на обема на събраната обножки.

Директно до кошера, по пътя на пчелите в кошер, установи пыльцеуловитель. Понякога той се поставя в самия кошер. В интернет има видео – и фотоматериалы, выкладываемые пчелари, с подробно описание на този процес.

Устройство пыльцеуловителя

В корпуса пыльцеуловителя се помещава ячеистая окото и бен, окото има дупки с размер около 5 мм, като дупки в нея до 250. Пчелите летят през клетъчна мрежа, инсталирани на пътя, губят около 50% обножки. Останалите прашец е напълно достатъчно, за запаси от храна за зимата.

Обножка паузи надолу с третата двойка на пчелните краката и се урежда в специална тава. Между чекмедже и окото се поставя решетка с процепи, до 3 мм, през процепа този хранителен продукт е вече попада директно в тавата.

Процесът на събиране на цветен прашец

В края на светлата част на деня от едно доказателство при пчелите се прибират тава с събрана обножкой. Обножку в кошера през нощта не оставят се дължи на факта, че тя гигроскопична, силно отсыревает и бързо се разваля.

На ден могат да се съберат до 100 г обножки, а по време на активност на пчелите при отлични условия на мед реколта се събира над 300 грама цветен прашец.

Работа с цветен прашец за съхранение

Обножку от корита пыльцеуловителя се бере всеки ден или дори два пъти на ден, высыпая в ниска купа избягване на слеживаемости. След събиране на цветен прашец я изсушава и проветрено. В промишлен мащаб използват специални сушилни. Ако такива няма, процесът на сушене се извършва с помощта на тепловентилятора. Около него се поставят етажерки с обножкой, рассыпанной слой от 2 см, по време на сушене я раздвижи, процесът продължава до три дни. Суха обножка и цветен прашец се съхраняват в плътно затворени стъклени буркани.

Заключение

Събиране на цветен прашец започва през април и завършва в края на юли. Конкретни срокове за събиране са различни за всяка местност в зависимост от климата, период на мед реколта и растения, които цъфтят по това време.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *