Воскотопка със собствените си ръце в домашни условия: видове

В пчеларството е много важно устройство е воскотопка — устройство, което позволява ви да отмени чист восък от питите. Днес е представена от доста модели, някои от тях може да се направи със собствените си ръце.

Воскотопка

Дизайнът на повечето воскотопок достатъчно проста, така че от тях лесно се радват. Така, в дома се прилага парна, слънчево, ел. воскотопка и други изделия. В специални случаи покупката на восък може и без апарат.

Всеки подобен уред, независимо от конструкцията има следните съставни части: тяло, кошница с рамки, съд за натрупване на восък, чрез външно. В някои модели на парни присъства парообразователь.

Видове воскотопок

Сред най-честите тела отделят парна воскотопку и слънчеви. Първата е по-популярна, тъй като ви позволява да получите максимално количество суровини. Втората се разглежда само като помощно оборудване.

Парна воскотопка

Парна машина трябва да се състои от резервоара и корпусного кутия, които са свързани с маркуч. На дъното на корпуса има метална решетка, през която тече разтопен восък. Отгоре на всичко се затваря с капак. Отстрани подсоединяется маркуч за подаване на парата. Най-добре е за изграждане на няколко подходи домашно парогенератор за воскотопки, тъй като в новия си купите достатъчно скъпо. Вътре в чекмеджето оборудуется раменете, за да е удобно да има чекмеджета. Колкото повече, толкова по-добре. Така, в пчелина са широко разпространени воскотопки на 12 рамки.

Използването на апарат

По адаптация на достатъчно удобно да се ползват в пчелина. Принципът на работа е следния: преобразовательный резервоара се напълни с вода наполовина, а под него се развъждат огън. Благодарение на това се отделя пара, която се подава в камерата за сот. Те се топят в чист восък, който се стича през отвора на дъното, а след това се отстранява чрез крана.

Парна воскотопка със собствените си ръце в домашни условия

Чертеж парна воскотопки

Разбира се, промишлени модели на този апарат съществуват и се прилагат. Така, на пазара е известна висока температура воскотопка КОМИТЕТИ „Мелиса“. Но принципът на работа е толкова просто, че не е лесно от подръчни материали да направи своя агрегат, освен това в интернет има чертежи за всеки вкус.

Рамковата воскотопка се прави с помощта на тэна. За да направите това, заемат всяка правоъгълна или кръгла капацитет от метал (идеалния вариант — самодельная воскотопка от пералната машина, стар хладилник и т.н.), на дъното на която се определя този нагревателен елемент. На дъното се поставят в рамка с мрежа като филтър — това е всичко необходимо за работата на това устройство.

Слънчевата воскотопка

Рисунка на слънчевата воскотопки

Слънчево, за разлика от топлинна, използва слънчевата енергия, така има няколко други“. Такова устройство са направени няколко по-трудно, отколкото, да речем, парна воскотопка от хладилника. Тук се изисква да вземе нов лист ламарина или друг материал и да направи от него дело, хартия за печене и специално чрез за събиране на крайния продукт.

Рисунка на капака

Използването на този апарат

Слънчевите лъчи попадат върху хартия за печене и се нагряват суровини до 70 градуса, което растапливает го и го изчиства. На самия ръб на корпуса публикуван мрежа, която филтрира чист восък от замърсяващи продукти. За ефективността на апарата е най-висока, фитинги за воскотопки трябва да бъде направено така, че слънчевите лъчи да падат върху рамката под прав ъгъл. Това ще ви позволи да получите максимално количество пречистен продукт (до 5 кг зарази).

Как да воскотопку в домашни условия

Не мисля, че ако този продукт е необходимо да се направи себе си от нулата, това е сложен процес, който изисква наличието на чертежи и огромен опит в жестяном на истината. Достатъчно е да се намери удобна кутия от дърво, покриват го на парчета стъкло и е добре затегнат. Продуктът боядисани и е готово за употреба.

Други начини за създаване на любителски воскотопки

С изключение на две от по-горе има и други видове изделия:

  • центробежная;
  • електрическа;
  • самодельная от битови уреди;
  • проста водна баня.

Така че, може да се използва центробежна апарат, работещ на принципа на центрофугата. В контейнер, заредени на пакети с суровина. След това се центрофугира се разви паралелно се подава пара през парообразователь.

Слънчевата воскотопка използва енергията на слънцето

И миксират електрическите уреди, които използват вместо слънчева електрическа топлинна енергия. Този агрегат е от полза, когато навън е достатъчно слънчеви лъчи за получаване на восък.

Сред пасечников доста популярни различни модели, създадени с помощта на други домакински уреди. Така се прави воскотопка от sokovarki, хладилник, чайник. За това е достатъчно да изберете уред, който има вид на капацитет и включва в себе си някакъв нагревателен елемент. Най-лесният и удобен вариант е воскотопки от sokovarki. Това е компактен и доста практичен агрегат.

Има много други начини за създаване на такива устройства, които могат да се видят на видео, се намира в литературата или ги видите изпълнение на пчелина. Но можете да направите и без това устройството. Достатъчно е само да използват водна баня. Не е много удобно, но просто и достъпно.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *