Какви пропорции трябва да се спазват при лечението на пчелите чистотелом?


Опитни пчелари често се използва за лечение на пчелите чистотелом. Ще ви разкажа за това, какви пропорции по-добре да изберете с тази цел и отзиви от тези, които вече опитах това народно средство при себе си на пчелина.

И макар че днес има много специални химикали за обработка и дезинфекция на кошерите, все още много собственици предпочитат лекарствени треви и растителни натурални съставки. Въпреки, че учените все още не са провели изследвания за лечебните свойства на жълтурчета, все пак нейната ефективност е доказано емпирично.

Ползи в пчеларството

Това растение се счита за отровен плевел. Но често се използва за медицински цели, тъй като той е в състояние да подобри състоянието на кожата, премахване на брадавици и други израстъци, подобряване на имунната защита на организма.

Ще Опишем основните ефекти от прилагането на жълтурчета за пчелите:

 1. Помага за увеличаване на размерите на семействата.
 2. Допринася за растежа на тяхната сила.
 3. Се бори с различни заболявания (варроатоз, причинява nosema, американският и европейският гнилец, аскосфероз).
 4. Унищожава кърлежи, които са в кошера.
 5. Помага на пчелите, за да изчистите своите жилища от отломки и трупове.
 6. Лекува от каменната потомство.
 7. Повишава защитните функции на организма насекоми.
 8. Отстранява гъбични инфекции и др.

Забелязано е, че още на следващия ден след обработка на пчелите чистотелом те бързо навлизат в рамка, пълнеж пчелна пита, стават по-активни, увеличава потомство.

Отглеждането на растения

Тя расте на места, където земята е много дълго време, не се обработват, не се почиства от плевели. Най-често тя може да се открие по оградата, стените на дома. Но не забравяйте, че да събира такава трева трябва да е с ръкавици, тъй като тя се отглежда и в някои случаи причинява алергична реакция.

Да се отдадете на детайла прясно еко суровини, за лечение, за предпочитане в началото на лятото, в периода на цъфтеж. Тогава полезните вещества в растението ще се окаже по-общо. Но ако по някаква причина да не е щастлив, може да събере жълтурчета и в друга топла време, тъй като неговите свойства, макар и да намаляват, но не изчезват напълно.

Това е интересно:  Мухъл в кошера след зимата: снимка

За да засушить растение, трябва да го поставите на открито под навес, за трева, за да не попадат преки слънчеви лъчи. От uv цялата ползата ще бъде загубена. Важно е да се погрижи и за други цели, тъй като при неправилно сушене на листата почернеют и да станат негодни за лечебни цели. Така че:

 • поставете върховете на тънък слой, не е в излишък ширина 4-5 см;
 • температурата на въздуха трябва да бъде висока, отколкото по-топло, толкова по-бързо и формуляра просушится растение;
 • изберете за процедурата такива дни, когато влажността е минимална;
 • периодично перебирайте и перекладывайте тревата, така че тя просыхала равномерно.

Смята се, че такава сеч трябва да се случи в максимално кратки срокове. Да се съхранява му могат да бъдат в суха чиста и добре проветриво място, където влажността на въздуха не надвишава 60%. Се използват за медицински цели е възможно през цялата година.

Прилагане

Има няколко начина, по чиято ефективност е доказана в практиката:

 1. Дори ако просто се разлагат на сушени билки на върха на кошера, може да предотврати редица заболявания на пчелите. Т.е. този метод е по-скоро превантивна.
 2. Приготвя отвара, за което 100 г от растението в прясно състояние или 50 г сушени листа с цветя залейте с литър вряла вода. Няколко минути го варете на слаб огън, а после се накисват за около половин час.
 3. По-концентриран средство се оказва, ако на литър течност се даде 300 г пресен жълтурчета и настояват бульон до 10 часа подред. Преди обработката му се прецежда и се използват в бутилка с пръскачка. На тях равномерно се пръскат улички между рамки, дъно, скута и стените на кошера.
 4. Може да се приготви и специална лечебна паста. За този сухи стъбла се смила в кафемелачка и се смесва със същото количество вазелин. Според средство за смазване на прилетную тампон или разпространение на дъното на третираните зъби лист хартия. По този начин, пчелите сами са вписани лекарство в кошера и дори в тор за ларви, като по този начин помага да се отървете от различни заболявания.
Това е интересно:  Конструиране и самостоятелно осъществяване на кошера шезлонга на 20 кадъра

Не забравяйте, че концентрацията на лечебен агент не си струва да се направи твърде силна, тъй като е отровно растение и му прекомерно количество може да навреди на пчелиному семейството.

Лечение на

Много е важно да се погрижи за това, за да се открие заболяването в ранен стадий и да използват една рецепта, която е по-подходящ за всеки отделен случай. Ще Опишем основните съвети:

 • Ако през летния период, когато е налице активен мед реколта, пчеларят да забележите признаци на поражение на кошера, правят отвара от изчисляване на 100 г прясно жълтурчета на 2 литра топла вода. Най-добре се вари 20-30 минути на слаб огън и след като изстине, се пръска на всички повърхности в кошера.
 • За да насекоми, по-добре се чувствах през зимата, по-малко боли, но през пролетта се оказаха силни и активни, да се извършва подобна обработка през есента и в период на затопляне, след дълги студеното време, например, през април. С превантивна цел кошерите се пръскат по 1-2 на ден в продължение на седмица.
 • При аскосферозе процедура се извършва на всеки трети ден в продължение на две-три седмици. Ако се появи рецидив на заболяването в някое семейство, то след това се обработват допълнително. Концентрацията на отвара, може да се увеличи.
 • Ако искате да се отървете от европейски гнилец, лечебни дейности се извършват всеки ден в едно и също време. Само курс се състои от 4 процедури. Повторете действието е необходимо ще бъде само в случай, че семейството след известно време отново болен.
 • По същия начин се третира с кошера и от кърлеж. След това с помощта на отвара трябва да се пръска на пчелните жилища няколко пъти с почивки от 1-2 дни.
 • Каменно пило най-доброто лечение с помощта на паста. В такъв случай след 2-3 седмици може да забележите значително намаляване на загиналите ларви, а месец по-късно всички симптоми на заболяването изчезват.
Това е интересно:  Пчелите през септември: работа в пчелина

Моля, обърнете внимание, че при такива сериозни проблеми, като варроатоз, причинява nosema и заразяване на гнильцом за предпочитане като основно средство за лечение се прилагат специални аптечные лекарства, предписани от ветеринарен лекар. А жълтурчета използват само като превантивна или помощно средство.

Мерки

За да не навреди на тяхното здраве и пчелна семействата си струва да се придържате към някои правила:

 1. Събирането и отглеждането на растения, както и обработка на кошерите се извършва само с ръкавици.
 2. Тъй като при това лечение насекоми могат да станат агресивни, не забравяйте за правилата за безопасност и работете в защитни костюми.
 3. Опитайте се да не се увеличава пропорционално на разтвора, тъй като колкото по-висока концентрация на активни вещества, толкова по-неочакван резултат, ще се окаже.
 4. Правят превантивни пръскане най-добре в края на мед реколта или до началото му, за да се капки бульон не се отрази на крайния продукт.
 5. Колкото по-рано успее да открие заболяването и да се започне лечение, толкова по-голям шанс за пълно възстановяване на семействата.
 6. Тъй като високата влажност на лошо влияние върху състоянието на пчелите, най-добре е превантивна обработка се извършва в топло време, когато течността от пръскане бързо изсъхва.

Забелязва, че още на следващия ден след този насекоми изваждат от кошера на всички болни и мъртви индивида, стават все по-активни, повишава се снасят дами.


You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Използваме "бисквитки", за да ви предоставим възможно най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Продължавайки да използвате този сайт, вие се съгласявате с използването на "бисквитки" от наша страна.
Приемете
Privacy Policy