Какви пропорции трябва да се спазват при лечението на пчелите чистотелом?

Опитни пчелари често се използва за лечение на пчелите чистотелом. Ще ви разкажа за това, какви пропорции по-добре да изберете с тази цел и отзиви от тези, които вече опитах това народно средство при себе си на пчелина.

И макар че днес има много специални химикали за обработка и дезинфекция на кошерите, все още много собственици предпочитат лекарствени треви и растителни натурални съставки. Въпреки, че учените все още не са провели изследвания за лечебните свойства на жълтурчета, все пак нейната ефективност е доказано емпирично.

Ползи в пчеларството

Това растение се счита за отровен плевел. Но често се използва за медицински цели, тъй като той е в състояние да подобри състоянието на кожата, премахване на брадавици и други израстъци, подобряване на имунната защита на организма.

Ще Опишем основните ефекти от прилагането на жълтурчета за пчелите:

 1. Помага за увеличаване на размерите на семействата.
 2. Допринася за растежа на тяхната сила.
 3. Се бори с различни заболявания (варроатоз, причинява nosema, американският и европейският гнилец, аскосфероз).
 4. Унищожава кърлежи, които са в кошера.
 5. Помага на пчелите, за да изчистите своите жилища от отломки и трупове.
 6. Лекува от каменната потомство.
 7. Повишава защитните функции на организма насекоми.
 8. Отстранява гъбични инфекции и др.

Забелязано е, че още на следващия ден след обработка на пчелите чистотелом те бързо навлизат в рамка, пълнеж пчелна пита, стават по-активни, увеличава потомство.

Отглеждането на растения

Тя расте на места, където земята е много дълго време, не се обработват, не се почиства от плевели. Най-често тя може да се открие по оградата, стените на дома. Но не забравяйте, че да събира такава трева трябва да е с ръкавици, тъй като тя се отглежда и в някои случаи причинява алергична реакция.

Да се отдадете на детайла прясно еко суровини, за лечение, за предпочитане в началото на лятото, в периода на цъфтеж. Тогава полезните вещества в растението ще се окаже по-общо. Но ако по някаква причина да не е щастлив, може да събере жълтурчета и в друга топла време, тъй като неговите свойства, макар и да намаляват, но не изчезват напълно.

За да засушить растение, трябва да го поставите на открито под навес, за трева, за да не попадат преки слънчеви лъчи. От uv цялата ползата ще бъде загубена. Важно е да се погрижи и за други цели, тъй като при неправилно сушене на листата почернеют и да станат негодни за лечебни цели. Така че:

 • поставете върховете на тънък слой, не е в излишък ширина 4-5 см;
 • температурата на въздуха трябва да бъде висока, отколкото по-топло, толкова по-бързо и формуляра просушится растение;
 • изберете за процедурата такива дни, когато влажността е минимална;
 • периодично перебирайте и перекладывайте тревата, така че тя просыхала равномерно.

Смята се, че такава сеч трябва да се случи в максимално кратки срокове. Да се съхранява му могат да бъдат в суха чиста и добре проветриво място, където влажността на въздуха не надвишава 60%. Се използват за медицински цели е възможно през цялата година.

Прилагане

Има няколко начина, по чиято ефективност е доказана в практиката:

 1. Дори ако просто се разлагат на сушени билки на върха на кошера, може да предотврати редица заболявания на пчелите. Т.е. този метод е по-скоро превантивна.
 2. Приготвя отвара, за което 100 г от растението в прясно състояние или 50 г сушени листа с цветя залейте с литър вряла вода. Няколко минути го варете на слаб огън, а после се накисват за около половин час.
 3. По-концентриран средство се оказва, ако на литър течност се даде 300 г пресен жълтурчета и настояват бульон до 10 часа подред. Преди обработката му се прецежда и се използват в бутилка с пръскачка. На тях равномерно се пръскат улички между рамки, дъно, скута и стените на кошера.
 4. Може да се приготви и специална лечебна паста. За този сухи стъбла се смила в кафемелачка и се смесва със същото количество вазелин. Според средство за смазване на прилетную тампон или разпространение на дъното на третираните зъби лист хартия. По този начин, пчелите сами са вписани лекарство в кошера и дори в тор за ларви, като по този начин помага да се отървете от различни заболявания.

Не забравяйте, че концентрацията на лечебен агент не си струва да се направи твърде силна, тъй като е отровно растение и му прекомерно количество може да навреди на пчелиному семейството.

Лечение на

Много е важно да се погрижи за това, за да се открие заболяването в ранен стадий и да използват една рецепта, която е по-подходящ за всеки отделен случай. Ще Опишем основните съвети:

 • Ако през летния период, когато е налице активен мед реколта, пчеларят да забележите признаци на поражение на кошера, правят отвара от изчисляване на 100 г прясно жълтурчета на 2 литра топла вода. Най-добре се вари 20-30 минути на слаб огън и след като изстине, се пръска на всички повърхности в кошера.
 • За да насекоми, по-добре се чувствах през зимата, по-малко боли, но през пролетта се оказаха силни и активни, да се извършва подобна обработка през есента и в период на затопляне, след дълги студеното време, например, през април. С превантивна цел кошерите се пръскат по 1-2 на ден в продължение на седмица.
 • При аскосферозе процедура се извършва на всеки трети ден в продължение на две-три седмици. Ако се появи рецидив на заболяването в някое семейство, то след това се обработват допълнително. Концентрацията на отвара, може да се увеличи.
 • Ако искате да се отървете от европейски гнилец, лечебни дейности се извършват всеки ден в едно и също време. Само курс се състои от 4 процедури. Повторете действието е необходимо ще бъде само в случай, че семейството след известно време отново болен.
 • По същия начин се третира с кошера и от кърлеж. След това с помощта на отвара трябва да се пръска на пчелните жилища няколко пъти с почивки от 1-2 дни.
 • Каменно пило най-доброто лечение с помощта на паста. В такъв случай след 2-3 седмици може да забележите значително намаляване на загиналите ларви, а месец по-късно всички симптоми на заболяването изчезват.

Моля, обърнете внимание, че при такива сериозни проблеми, като варроатоз, причинява nosema и заразяване на гнильцом за предпочитане като основно средство за лечение се прилагат специални аптечные лекарства, предписани от ветеринарен лекар. А жълтурчета използват само като превантивна или помощно средство.

Мерки

За да не навреди на тяхното здраве и пчелна семействата си струва да се придържате към някои правила:

 1. Събирането и отглеждането на растения, както и обработка на кошерите се извършва само с ръкавици.
 2. Тъй като при това лечение насекоми могат да станат агресивни, не забравяйте за правилата за безопасност и работете в защитни костюми.
 3. Опитайте се да не се увеличава пропорционално на разтвора, тъй като колкото по-висока концентрация на активни вещества, толкова по-неочакван резултат, ще се окаже.
 4. Правят превантивни пръскане най-добре в края на мед реколта или до началото му, за да се капки бульон не се отрази на крайния продукт.
 5. Колкото по-рано успее да открие заболяването и да се започне лечение, толкова по-голям шанс за пълно възстановяване на семействата.
 6. Тъй като високата влажност на лошо влияние върху състоянието на пчелите, най-добре е превантивна обработка се извършва в топло време, когато течността от пръскане бързо изсъхва.

Забелязва, че още на следващия ден след този насекоми изваждат от кошера на всички болни и мъртви индивида, стават все по-активни, повишава се снасят дами.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *