Какви предимства и недостатъци има кошер Нижегородец?

Кошер Нижегородец се различава изкуствен материал на изработката. Ще дадем описание на този тип жилища за пчелите, предимства и мненията на други пчелари, които го използват на пчелините си.

Все повече в съвременния свят за нуждите на лицето се прилагат различни вещества химически произход. И те далеч не винаги отстъпва на естествен колеги. И дори в пчеларството често стават по-изгодна и удобна алтернатива за съдържанието на насекоми.

Какви са кошери?

Отдавна човечеството, използвани за такива цели само естествени материали – дърво, слама, глина, корк, камък. Често пчелина се формира от нарязани хралупи или палуби, които се избират от пчелите в естествени условия.

Известни ни рамкови възможности на кошера са се появили само през 19-и век. Но основен материал за създаването им оставаше дърво. Той има своите плюсове и минуси, с които е трудно да се съревновават. Но производството не стои на едно място и с течение на времето се появяват такива вещества, като стиропор (ПЧП) и полиуретанов дунапрен (PUF). Те активно се използват в пчеларството в страни като Швеция, Франция, Германия, Полша, Дания.

Руските производители не изостават и създават свои аналози на подобни проекти, които носят името „Нижегородец“. Произвеждат ги в завода на „Изолан“. Качеството не отстъпва на европейските изделия, самия материал и на кошера, подложени на щателна проверка на санитарно-епидемиологична служба, която дава заключение за сигурност.

От полиуретанова пяна за сметка на крайния мухъл правят кошери за пчели, най-различни варианти и размери – на 10 и 12 рамки, шестирамочные, секция Дадана и Корен. Всеки пчелар може да изберете за себе си по-подходящ, нуждите на пчелина.

Характеристики на PUF

Полиуретанов дунапрен е синтетичен материал, който правят на базата на полиизоцианата и полиола. Сами по себе си те се считат за доста опасни и токсични за човека. Но след работа и връзка между себе си безвредни за живите организми и често се прилагат в хранителната и дори медицинската индустрия.

Списък на основните му качества:

 • плътност състав достига 140-150 кг/м3;
 • лекотата на материала;
 • добри топлоизолационни свойства, за сравнение – 1 см PUF притежава същите характеристики в това отношение, като 12 см дървени дъски;
 • изчислена на експлоатация от 25 години;
 • влагоустойчив;
 • отлични стойности на звукоизолация;
 • непривлекателен за гризачи и други вредители;
 • не отделя токсини, остава безопасен за насекоми и пчелните продукти;
 • устойчиви на въздействието на киселини и други химически агенти.

Конструкция на кошера Нижегородец

Преди изграждането на кошера от полиуретанова пяна учените тествали различни модели на съществуващи жилища за пчелите. В резултат на това създават чертежи и форми на най-успешните и ефективни. Изделия са изработени по такъв начин, че да пчелар е лесно да извърши всички необходими действия, а за насекомите, се записваше на оптимални условия за продуктивна работа и живот.

Списък на основните различия конструкция от дървени аналози:

 1. Тук не възглавници, тъй като ги заменя делото.
 2. Също така липсват и скута. Вместо тях се използва фолио.
 3. Когато по силата на температурен шок, да се увеличи влажността на въздуха и растежа на пчелното семейство, дървени конструкции променят своите геометрични форми, това е синтетичен материал остава същата.
 4. Стените на корпуса не трябва да стыковать помежду си, тъй като кошерите се предлагат вече цельнолитыми.
 5. Преди първото използване трябва да ги само грундирана и боя.
 6. Отстрани са направени специални писалки, с помощта на които лесно може да се смени дизайна на правилното място.
 7. В кътчета обмислени малки прорези, в които се поставя стамеска, бързо да се постигне разделяне на корпуса при необходимост.
 8. В фальцах осигурява хлабина 1 mm.
 9. Дъното е направено на 90% от метална мрежа.
 10. Присъства и поликарбонатный подложка, с помощта на които може да закрие долната част с цел затопляне.
 11. Входът се намира на предната стена и заема почти цялата си ширина.
 12. Вентилация се случва през покрива, която може да се снима, или, напротив, напълно се затвори.
 13. Инсталирана таванна ясла, а на пространството под рамката отнема до 5 см.
 14. Повърхността се полира, така че при желание може лесно да се боя.
 15. Всички рамки, първокласен и влакчета вървят в комплект.

Предимства

Благодарение на качествено синтетическому на материала и внимателен особеностите на конструкцията на кошера Нижегородец имат очевидни предимства пред всички останали:

 • задържат топлината в студения период на годината;
 • добра шумоизолация помага да запазите спокойствие семейства;
 • за разлика от дървото на полиуретанов дунапрен не набъбва, не абсорбира влагата, а това означава, не гние и не се променя тяхната форма;
 • в кошера се запазват оптимални температурни и други условия;
 • леки по тегло;
 • лесни за експлоатация, не се дават излишни неприятности;
 • мишки и други вредители не са в състояние прогрызть стените или дъното и да влезем вътре;
 • такива проекти трудно счупи или развали;
 • ако в дървото могат да останат някакви съмнителни вещества или бактерии, PUF проверка в завода на представители на услуги ИТС, което осигурява пълна сигурност за насекоми и човека;
 • здрав и издръжлив материал увеличава сроковете на експлоатация на готовия продукт;
 • лесно дезинфекция и превантивна обработка на повърхности;
 • не се нуждаят от допълнителни утеплители под формата на възглавници и други тъкани материали, в които могат да попаднат болестотворни микроорганизми.

Недостатъци

Разбира се, както и всяко друго вещество, полиуретанов дунапрен има и някои негативни характеристики. А ако не се спазват определени правила и условия да се грижи за пчелите в кошера Нижегородец, това значително ще се отрази на качеството им на живот и производителността при създаване на мед.

Заслужава да се отбележи такива минуси:

 1. Се нуждаят от подмяна след пет години на употреба.
 2. При пожар или прекомерно отопление започват да се стопи, а тъй като не горят, не е възможно навреме да забележите опасността на пчелина и спиране на огъня.
 3. Под въздействието на ултравиолетовите променят основните си характеристики, така че за предпочитане боядисани или да се скрият в сянката.
 4. Можете да намерите лошото качество на стоката, тогава надеждност и сигурност материал се поставя под въпрос.
 5. При остри капки температури и развълнуван метеорологични условия бързо се увеличава влажността вътре в кошера се образува влага, че неблагоприятно влияние върху състоянието на пчелите и процеса на събирането на меда.
 6. Някои собственици на пчелини се оплакват имаше вкус и привкус в състава на меда.

Но тези неприятни последици могат да бъдат избегнати, ако се придържат към определени правила за грижа за насекоми именно в такива проекти. Също е важно да се купуват само продукти от висококачествени материали, сертифицирани.

Технология на съдържанието

Грижи за пчелите в кошери от полиуретанова пяна изисква повишено внимание от човек. За сметка на непрекъснат корпуса има трудност при вентилация, голяма е вероятността от появата на конденз и други проблеми. Така че трябва да се придържат към определени правила:

 • Възглавница за затопляне не е необходимо, тъй като тази функция се изпълнява тънък филм, облицована в клетки. Потолочную къщичка за зимата не се берат.
 • Земя в началото на пролетта трябва да покрият специален поликарбонатным вложка. Но след края на снасяне го отстранява. Именно през дъното се осигурява допълнителен прием на въздуха в кошера.
 • Ако зимуване се провежда в омшаннике, в капака на корпуса инвестират вентилационни устройства, а на дъното на мрежата се оставя отворена.
 • Когато се наблюдава выкучивание пчели, това говори за това, че трябва да се увеличи проветряване на жилището. Това може да се постигне, ако малко се представи подложка и образува малка пукнатина под мрежата.
 • По време на транспортиране или миграции на пчелина използват допълнителни мъниче, но фолиото се отстранява.
 • Благодарение на затворен цикъл и ограничава пространството на въглероден диоксид се натрупва, така че матката бързо снася яйцата, а през есента своевременно спира този процес.
 • През зимата е препоръчително да инсталирате разширение поставка с подкормом между корпуса и капака на кошера.
 • Не забравяйте, че консумацията на храна може да се увеличи.
 • Ако пчелите оставят за зимуване на открито, след това долу осигуряват достатъчно свободно пространство, за да се води, изтичащи водата, която ще се замразява остава извън корпуса. Колкото по-дълго студен период, толкова по-голяма дупка ще се изисква.
 • За сметка надигна от парцела под рамката в кошера Нижегородец лесно да забележите, че започне да гадина пчелите. С пускането на нови нива, този процес ще успее да предотврати това.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *