Какви предимства и недостатъци има кошер Нижегородец?


Кошер Нижегородец се различава изкуствен материал на изработката. Ще дадем описание на този тип жилища за пчелите, предимства и мненията на други пчелари, които го използват на пчелините си.

Все повече в съвременния свят за нуждите на лицето се прилагат различни вещества химически произход. И те далеч не винаги отстъпва на естествен колеги. И дори в пчеларството често стават по-изгодна и удобна алтернатива за съдържанието на насекоми.

Какви са кошери?

Отдавна човечеството, използвани за такива цели само естествени материали – дърво, слама, глина, корк, камък. Често пчелина се формира от нарязани хралупи или палуби, които се избират от пчелите в естествени условия.

Известни ни рамкови възможности на кошера са се появили само през 19-и век. Но основен материал за създаването им оставаше дърво. Той има своите плюсове и минуси, с които е трудно да се съревновават. Но производството не стои на едно място и с течение на времето се появяват такива вещества, като стиропор (ПЧП) и полиуретанов дунапрен (PUF). Те активно се използват в пчеларството в страни като Швеция, Франция, Германия, Полша, Дания.

Руските производители не изостават и създават свои аналози на подобни проекти, които носят името „Нижегородец“. Произвеждат ги в завода на „Изолан“. Качеството не отстъпва на европейските изделия, самия материал и на кошера, подложени на щателна проверка на санитарно-епидемиологична служба, която дава заключение за сигурност.

От полиуретанова пяна за сметка на крайния мухъл правят кошери за пчели, най-различни варианти и размери – на 10 и 12 рамки, шестирамочные, секция Дадана и Корен. Всеки пчелар може да изберете за себе си по-подходящ, нуждите на пчелина.

Характеристики на PUF

Полиуретанов дунапрен е синтетичен материал, който правят на базата на полиизоцианата и полиола. Сами по себе си те се считат за доста опасни и токсични за човека. Но след работа и връзка между себе си безвредни за живите организми и често се прилагат в хранителната и дори медицинската индустрия.

Списък на основните му качества:

 • плътност състав достига 140-150 кг/м3;
 • лекотата на материала;
 • добри топлоизолационни свойства, за сравнение – 1 см PUF притежава същите характеристики в това отношение, като 12 см дървени дъски;
 • изчислена на експлоатация от 25 години;
 • влагоустойчив;
 • отлични стойности на звукоизолация;
 • непривлекателен за гризачи и други вредители;
 • не отделя токсини, остава безопасен за насекоми и пчелните продукти;
 • устойчиви на въздействието на киселини и други химически агенти.
Това е интересно:  Отглеждане на пчелите в домашни условия за начинаещи

Конструкция на кошера Нижегородец

Преди изграждането на кошера от полиуретанова пяна учените тествали различни модели на съществуващи жилища за пчелите. В резултат на това създават чертежи и форми на най-успешните и ефективни. Изделия са изработени по такъв начин, че да пчелар е лесно да извърши всички необходими действия, а за насекомите, се записваше на оптимални условия за продуктивна работа и живот.

Списък на основните различия конструкция от дървени аналози:

 1. Тук не възглавници, тъй като ги заменя делото.
 2. Също така липсват и скута. Вместо тях се използва фолио.
 3. Когато по силата на температурен шок, да се увеличи влажността на въздуха и растежа на пчелното семейство, дървени конструкции променят своите геометрични форми, това е синтетичен материал остава същата.
 4. Стените на корпуса не трябва да стыковать помежду си, тъй като кошерите се предлагат вече цельнолитыми.
 5. Преди първото използване трябва да ги само грундирана и боя.
 6. Отстрани са направени специални писалки, с помощта на които лесно може да се смени дизайна на правилното място.
 7. В кътчета обмислени малки прорези, в които се поставя стамеска, бързо да се постигне разделяне на корпуса при необходимост.
 8. В фальцах осигурява хлабина 1 mm.
 9. Дъното е направено на 90% от метална мрежа.
 10. Присъства и поликарбонатный подложка, с помощта на които може да закрие долната част с цел затопляне.
 11. Входът се намира на предната стена и заема почти цялата си ширина.
 12. Вентилация се случва през покрива, която може да се снима, или, напротив, напълно се затвори.
 13. Инсталирана таванна ясла, а на пространството под рамката отнема до 5 см.
 14. Повърхността се полира, така че при желание може лесно да се боя.
 15. Всички рамки, първокласен и влакчета вървят в комплект.
Това е интересно:  Каква да бъде разделителната решетка за пчелите и как да го направите сами?

Предимства

Благодарение на качествено синтетическому на материала и внимателен особеностите на конструкцията на кошера Нижегородец имат очевидни предимства пред всички останали:

 • задържат топлината в студения период на годината;
 • добра шумоизолация помага да запазите спокойствие семейства;
 • за разлика от дървото на полиуретанов дунапрен не набъбва, не абсорбира влагата, а това означава, не гние и не се променя тяхната форма;
 • в кошера се запазват оптимални температурни и други условия;
 • леки по тегло;
 • лесни за експлоатация, не се дават излишни неприятности;
 • мишки и други вредители не са в състояние прогрызть стените или дъното и да влезем вътре;
 • такива проекти трудно счупи или развали;
 • ако в дървото могат да останат някакви съмнителни вещества или бактерии, PUF проверка в завода на представители на услуги ИТС, което осигурява пълна сигурност за насекоми и човека;
 • здрав и издръжлив материал увеличава сроковете на експлоатация на готовия продукт;
 • лесно дезинфекция и превантивна обработка на повърхности;
 • не се нуждаят от допълнителни утеплители под формата на възглавници и други тъкани материали, в които могат да попаднат болестотворни микроорганизми.

Недостатъци

Разбира се, както и всяко друго вещество, полиуретанов дунапрен има и някои негативни характеристики. А ако не се спазват определени правила и условия да се грижи за пчелите в кошера Нижегородец, това значително ще се отрази на качеството им на живот и производителността при създаване на мед.

Заслужава да се отбележи такива минуси:

 1. Се нуждаят от подмяна след пет години на употреба.
 2. При пожар или прекомерно отопление започват да се стопи, а тъй като не горят, не е възможно навреме да забележите опасността на пчелина и спиране на огъня.
 3. Под въздействието на ултравиолетовите променят основните си характеристики, така че за предпочитане боядисани или да се скрият в сянката.
 4. Можете да намерите лошото качество на стоката, тогава надеждност и сигурност материал се поставя под въпрос.
 5. При остри капки температури и развълнуван метеорологични условия бързо се увеличава влажността вътре в кошера се образува влага, че неблагоприятно влияние върху състоянието на пчелите и процеса на събирането на меда.
 6. Някои собственици на пчелини се оплакват имаше вкус и привкус в състава на меда.
Това е интересно:  Отглеждане и полезни свойства на медоноса Echinops шароголовый

Но тези неприятни последици могат да бъдат избегнати, ако се придържат към определени правила за грижа за насекоми именно в такива проекти. Също е важно да се купуват само продукти от висококачествени материали, сертифицирани.

Технология на съдържанието

Грижи за пчелите в кошери от полиуретанова пяна изисква повишено внимание от човек. За сметка на непрекъснат корпуса има трудност при вентилация, голяма е вероятността от появата на конденз и други проблеми. Така че трябва да се придържат към определени правила:

 • Възглавница за затопляне не е необходимо, тъй като тази функция се изпълнява тънък филм, облицована в клетки. Потолочную къщичка за зимата не се берат.
 • Земя в началото на пролетта трябва да покрият специален поликарбонатным вложка. Но след края на снасяне го отстранява. Именно през дъното се осигурява допълнителен прием на въздуха в кошера.
 • Ако зимуване се провежда в омшаннике, в капака на корпуса инвестират вентилационни устройства, а на дъното на мрежата се оставя отворена.
 • Когато се наблюдава выкучивание пчели, това говори за това, че трябва да се увеличи проветряване на жилището. Това може да се постигне, ако малко се представи подложка и образува малка пукнатина под мрежата.
 • По време на транспортиране или миграции на пчелина използват допълнителни мъниче, но фолиото се отстранява.
 • Благодарение на затворен цикъл и ограничава пространството на въглероден диоксид се натрупва, така че матката бързо снася яйцата, а през есента своевременно спира този процес.
 • През зимата е препоръчително да инсталирате разширение поставка с подкормом между корпуса и капака на кошера.
 • Не забравяйте, че консумацията на храна може да се увеличи.
 • Ако пчелите оставят за зимуване на открито, след това долу осигуряват достатъчно свободно пространство, за да се води, изтичащи водата, която ще се замразява остава извън корпуса. Колкото по-дълго студен период, толкова по-голяма дупка ще се изисква.
 • За сметка надигна от парцела под рамката в кошера Нижегородец лесно да забележите, че започне да гадина пчелите. С пускането на нови нива, този процес ще успее да предотврати това.


You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Използваме "бисквитки", за да ви предоставим възможно най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Продължавайки да използвате този сайт, вие се съгласявате с използването на "бисквитки" от наша страна.
Приемете
Privacy Policy