Колко мед носи един кошер за сезона?

Веднага да кажем, че точен отговор на въпрос на това, колко мед дава един кошер за сезона, просто не съществува. Може да се направи само примерни изчисления, тъй като работата на пчелина зависи от много фактори.

Влияещи фактори мед реколта

По брой на получените мед влияе на природните условия и характеристики на грижи за пасекой:

 • местоположение;
 • наличието на медоносов;
 • вид на кошера;
 • порода пчели;
 • качеството на храните;
 • подгответе се за зимата;
 • гадина;
 • резервни пити.

Местоположение

От решаващо значение по отношение на това, колко мед може да се събере с един кошер, имат географски и климатични условия в региона за настаняване на пчелина: грубостта на зимата и неговата продължителност, време на пристигането на пролетта, температура и влажност на въздуха през лятото и през есента, време е началото на есента, характера на зимата, общият брой на тъп и слънчеви дни.

Така че за всяка климатична зона се препоръчва за закупуване на някои породи пчели, най-добре са пригодени към климатичните условия и други особености на региона. За количеството На събрания мед значително се отразява на продължителността на лятото и колко е топло.

Колкото по-топло и по-дълго лято, толкова по-добрия продукт ще се събират обитателите на пчелина. В южните райони успява за сезона се проведе до 10 выкачек мед.

Наличието на медоносов

Основата за производство на пчелопродукта и качеството му служи медоносная база. Оптимални варианти за настаняване на пчелина са лесовъдство опушка, градина с овощни дръвчета, засадени медоносам поле. При това успява да получите двойна полза: пчелите ще съберат максимален размер на мед, както и растения, ще даде добра реколта, тъй като насекоми при събирането на нектар опрашват цветята.

Сред най-добрите медоносов влизат глухарчета, акация, опрашени, череша, слива, ябълка, върба, калина, офика, черемуха, лавандула, медуница, детелина, еспарзета, на слънчогледа. Но беспрекословными лидери се считат за липа и елда. Именно с тези растения се най-вкусен и ароматен лечебен продукт.

Ако близо до пчелина не е достатъчно медоносов, за решаване на проблема ще позволи на транспортиране. Кошера се транспортират в местността с цъфтящи растения. Но при това трябва да се има предвид, че условията на новото място не трябва да се различава от обичайните за пчелите.

Освен това, по време на транспортирането насекоми са подложени на стрес, което се показва на производителността. Така за един сезон, не си струва да провеждате повече от 3-4 пренасяне. Оптималното разстояние за миграции — 30 километра.

Още един важен фактор — обработка на култури и насаждения инсектицид срещу вредители. Ако тя се произвежда по време на цъфтежа, а след това се наблюдава масова гибел на пчелите.

Вид на кошер

За количеството На събрания мед значително се отразява на размера на кошера и характеристиките на сгради. Най-голяма производителност се характеризират с просторни многокорпусные къщи, тъй като позволяват да се предотврати прегряване, който пчелите слаб и апатичен, негодни за дълъг перелетам.

Опитните пчелари препоръчват да дават на пчелите на кошера,-шезлонги, които са тесни и високи рамка. Се препоръчва да се вземат 12 кадъра, като ги разделите на 2 корпуса, а също така да се изгради разширения на 12 рамки и да добавите магазин на 8 кадъра. В такъв кошер поселяют 2 семейства, които активно се занимават с работа, която подобрява производителността и намалява до минимум възможността за роене.

Порода пчели

Детските колония зависи от породата, си служат с условията на региона. Например насекоми, които живеят в централната част на Русия, трябва да работи добре през пролетта, притежават повишена здравина и ниска ангажимент до образуването на рояци, резистентен и към падевому токсикозу и нозематозу.

Качеството на храната

Често пчеларите, или в желанието си да се спаси, или при по-малки запаси от мед, дават домашни любимци захарен сироп. Но в този случай резултатът се получава обратното. Насекоми, които се хранят с сироп, способни да се държат във въздуха не повече от 3 часа и не могат да отлететь от кошера нататък, от половин километър.

Получаване на качествена храна, пчелите могат да останат в полет повече от три часа и се изхвърлят от пчелина на 2 км си от разстояние, което позволява да се повиши производителността и да се получи значително повече мед, восполнив разходите за храна. Освен това, при правилно хранене, продължителността на живота на пчелите се увеличава два пъти.

Подгответе се за зимата

За да обитатели на кошерите комфортно прекарали зимата и са готови за началото коз, трябва да се премине към храненето в началото на август, че ще насекоми, за да наддават по-голямо мастно тяло.

Подготвят храна за зимата, трябва да се помисли, че пропорции мед към сахарному сиропу трябва да бъде равно на 3:2. В такъв случай, ларвите и възрастните насекоми ще се консумират натурален продукт, какво положително въздействие върху качеството и гъвкавост на пчелните семейства.

Гадина пчели

Пчелари трябва много внимателно да наблюдават своите подопечными, за да не пропуснете началото на роене. Опитни пчелари се опитайте да не се допуска появата на рояци, изтегляйки насекоми работа. Те постоянно се възползва запечатани пити, а на тяхно място се поставят празни. Тази ситуация служи за насекоми сигнал за това, че зимата няма достатъчно храна и ги кара да работят по-продуктивно, отклоняване на средства от разплод.

Резервни пити

В периода на разгара на мед реколта от съществено значение придобива наличието на достатъчен брой резервни клетки, което позволява на насекомите да насочва своята енергия не към изграждане на сот, а в събиране на цветен прашец и нектар. Освен това, виждам, че има празни пити, пчелите допринасят за своята дейност, за да запълни клетката. Ако сот малко, пчелите престават да работят, тъй като те имат къде се слагат нектар.

Затова трябва редовно да изтривате попълнените клетки, а на тяхно място да инсталирате празни. При активното събиране на нектар дори може да се замени с празни неполностью попълнените клетки. Но като не е напълно запълнена клетка, трябва да се грижи те да са запечатани. Ако се махнат незапечатанные пити, мед ще съдържа влага, което намалява качеството на пчелопродукта и ще намали неговия срок на съхранение.

Задържат медът рамка, за предпочитане вечер. В деня производство на подбор на кадрите не се препоръчва, т. к. пчелите вместо на събиране на нектар ще се заемат с насочване на реда.

Още един важен момент — рамка със запечатани пити са разположени по краищата на кошера, а в центъра са съсредоточени рамки с пило. Така че няма нужда перерывать всички рамки в търсене пълни.

Методи за увеличаване на производителността

За да се увеличи производството на мед, пчеларите с опит се използват няколко метода:

 • разработване на нови конструкции кошери;
 • прилагането на электрообогревателей;
 • използването на горния отвор;
 • обогатяване на фуражни добавки, витамини;
 • подхранване със сироп от цветя;
 • умъртвяването на ларвите на потомство;
 • инсталиране на боклук мрежи.

Колко мед носи един кошер

Мед реколта — сезонен процес. Работата на пчелите започват с първите топли пролетни дни и завършва при настъпването на студеното време. През това време те трябва да се набавят храна за цялата зима, за цялото семейство. Средно за зимата пчелосемья яде до 10 кг мед. Излишната пчелар, може да остави за себе си: за яденето и за продажба.

Прочетете също така: Как да намеря царица в кошера?

За да се определи размерът на излишък и приходите пасечника, трябва да знаете, колко мед носи един кошер за сезона. Да се отговори на въпроса ви позволяват някои изчисления.

Вероятно на една рамка се формира 1-1,5 кг мед. Следователно, средният кошер с 12 рамки ще 12-18 кг пчелопродукта на месец. Но пчелите не винаги са напълно запълване на рамка, а пчеларите не могат да се изпомпва целият мед. Следователно, в средата на кошера се получава 10-15 килограма, което е добър показател. Средният брой на получените мед в Русия — 7-17 килограм, а за Кубан — 20-25 кг. Освен това насекоми през лятото, пълнеж пчелна пита няколко пъти.

В зависимост от това, колко може да събере мед с 1 кошера, се очаква общата продуктивност на пчелина. При съчетание на благоприятни фактори за година успя да се 60-100 кг полезен и вкусен продукт.

При използване на съвременни технологии в пчеларството и достатъчно опит пасечника е напълно възможно да се увеличи този процент до 120, а понякога и до рекордните 150-200 кг. В същото време, в много неблагоприятни години (при студен или много сух лятото) количеството на меда може да падне до 20-30 килограма за година. Вярно е, че подобни ситуации се срещат изключително рядко.

Интересни факти

За да получите грам мед, трябва 2 грама нектар. За повече от 30 грама на продукта, което се равнява на лъжица, трябва да се съберат 60 грама нектар. Пчела работник за един подкуп взема 30 милиграма на нектар. Следователно, за да имаме лъжица мед, тя трябва да направи 2 хиляди подкуп.

За ден пчела обикновено се извършва от 10 елиминации. Това означава, 200 насекоми да се трудят по цял ден, за да съберат една лъжица сладки. Същата тази производителност, присъщи само на силни семейства. Пчелите от тези семейства започват мед реколта сутринта и продължават до късно вечер. Понякога те работят дори и в облачно време и по време на дъжд. Производителността слаби семейства 3 пъти по-ниска.

 

 

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *