Варроатоз пчелите: лечение и профилактика

Варроатоз пчели е много тежко и за съжаление, често срещано заболяване, встречающееся почти всички пчелините. Нито един пчелар не може да даде гаранция, че го семейства няма нито един кърлеж.

За съжаление, при пчелите това заболяване протича хронично, тъй като в тялото и в расплоде паразит и се размножава Варроа Якобсони — опасен пчелен кърлеж.

Варроатоз пчели

Той е с дължина около 1 мм и ширина до 1,5 мм, което го прави много трудно да го идентифицират. Добре да помислите за това насекомо може да се развие, че на снимката. Младите паразити на пчелите имат бял цвят на тялото, а по-възрастните — кафяв.

Развитие на пчелите варроатоза

Кърлеж Варроа се появява вътре в пчелен кошер благодарение на специалните правила и условия на микроклимата. Особено благоприятно на развитието му през пролетта, когато в гнездото голям пчелен потомство, както и през лятото, когато трутовом расплоде. Женски паразит се въвежда в клетката и я очакват да бъдат запечатани. След това тя активно се хранят, нарушава съседите в храната на ларвите на пчелите.

Има много начини за лечение на варроатоза

Когато узрява пашкул, матката се отлага по стените на до четири яйца, след което започва зреенето на ларвите. Идеални условия за това — повишена влажност и висока температура (34-36 градуса). Мъжките се развиват 6 дни, а жените — 7. Мъжът трябва само за оплождане, след което умира. Женската също е имплантиран в тялото на пчелите и продължава да се хранят я гемолимфой. След като пило излиза, отбележете с лекота се движи в друга клетка.

Начина на разпространение на варроатоза пчели

Кърлежи могат да влязат в кошера по няколко начина. Първо, той може да попаднат там с трутнями или с чужаками. Също така той може да лети с група от работници на пчелите, завръщащи се от полета. Това се извършва както следва: кърлеж отделя от пчелите в момента на нейното намиране на цвете, след което се очаква следващата бъдещето домакин до 5 дни. Така заболяването може да се разпространи в близките пасекам, затова борбата с варроатозом пчелите — важната задача на всеки пасечника.

Симптоми на болестта

При наличието на паразит пчелно семейство е отслабнала. Младите насекоми се раждат слаби и деформирани, не е като крила, крайници или с деформирани шкембе. Това намалява тяхната ефективност и продължителност на живота. Засегнатите пчелите на практика са безполезни в работата и в обслужването на кошера. Затова трябва спешно да се лекува и спасява пчелното семейство. В края на краищата кърлеж след смъртта на пчелите-домакин преминава към следващата, докато не се унищожи всички.

Последствията на болестта

Варроатоз сам по себе си е много опасна болест, тъй като кърлеж вреди на тялото на пчелите, намаляване на времето за живота си. Не по-малка опасност представляват и микроорганизми (вируси, бактерии, представители на различни заболявания), носители на които е паразит. При пчелите и толкова ниска резистентност към инфекции, както и наличието на кърлежи в тялото му значително намалява. Затова сред всички проблеми, пред които е изправена пред пчеларството, унищожаване на кърлежи Варроа и заболявания, свързани с него, е една от най-належащите задачи.

Варроатоз — това е опасно заболяване

Най-често Варроа носи вируси остра парализа и деформация на крилото, които са доста опасни за пчелите. Така, вируса на деформация на крилото семейството е заразен вече в расплодном състояние, когато тялото на пчелите само се формира. Характерна особеност са смятые или липсващи крила. Много индивиди умират в ранна възраст и дори под формата на какавиди. Често се срещат мъртви насекоми с свръх коремчета.

Варроз пчелите също често протича с вируса на остра парализа, насекоми, когато не могат да летят, те да бъдат увеличени на размера на корема, се губят косата потъмнява цвета на купето. Заболяването е доста опасно — пчелите са неправилно разположени крила, skuchivayutsya заедно, тремор и в резултат на парализа умират. И първото, и второто заболяване при липса на подходяща профилактика и лечение могат да доведат до загуба на цялото семейство.

За лечение на пчелите с варроатозом от вирусни заболявания, както и с цел профилактика се препоръчва през пролетта се хранят с насекоми борови инфузия или да се използват эндоглюкин и други лекарства varroatosis пчелите и вирусни инфекции.

Противоварроатозные дейности на пчелина

Много пчелари смятат, че пчелите могат да бъдат излекувани от кърлеж Варроа и с помощта на подръчни и народни средства за защита. Но опитът показва, че само на индустриални лекарства дават добра ефект, след което информацията не може да се тревожи за съдбата на своите семейства.

Лечение на пчелите varroatosis може да се извършва с помощта на две основни групи лекарства, които се различават от действащи вещества. В първия случай се използва амитраза, във втория — флувалинат. На базата На амитразы създадени лекарства „Аква-Фло“ и „Бипин“. От тях обработват кошера на пчелите чрез поливания. Лекарства флувалината („Амипол-Т“, „Ипп-Сан“, „Варропол“, „Фумисан“) — един добър избор, когато се изисква като профилактика, така и лечение. Те често се използват през пролетта, тъй като действието на флувалината опънат по време на 3-4 седмици. Те са лекарство за лечение на кърлеж като при възрастни пчели, така и в расплоде. Амитразу, от своя страна, използват през есента, когато наличието на пило е минимално. За успешна борба с варроатозом пчелите се препоръчва комбиниране на лекарства, тъй като кърлеж бързо се развива пристрастяване към тях.

Методи на лечение варроатоза

Освен посочените по-горе има и други методи, с помощта на които се провежда борба с варроатозом на пчелите. Това може да се използват и други групи лекарства, народните средства, изпичане на пчелите от кърлежите Варроа, превантивни и други дейности. За да не тече процес, се препоръчва редовно да проверяват всички семейства в пчелина за наличие на кърлеж, както и да ги обработват от него. Така че, може да се използва също флувалината и амитразы такива лекарства:

  • органични киселини;
  • бромпропилаты;
  • пиретроиди;
  • етерични масла и други компоненти от растителен произход.

Изобилието на лекарства позволява да ги комбинирате и да се замени, за да не се допусне пристрастяване кърлеж към определено вещество.

Лечение варроатоза през пролетта

Пролетна обработка на пчелите varroatosis се провежда, ако през есента не е правена адекватна профилактика или в случай на голямо поражение на семейства кърлежи. Препоръчва се за тази цел да се използват наркотици „Апифит“, от една чиния, което е достатъчно за три рамка. Много ефективно в обработката е мравчена киселина, която се третира с горните рамки. Тя се изпарява, като убива кърлежи дори в запечатани расплодах. Освен това, тя се премахва и на други заболявания: восковую мол, причинява nosema, аскосфероз, акарапидоз, гнилец и т.н.

Лечение варроатоза през лятото

През лятото варроатоз се препоръчва за лечение на по-малко мощни средства. Така, уместно е използването на укропного масло с вазелин 10% концентрация. Тя се приготвя, като се разтворят 10 грама укропного масло, 90 грама чист вазелин. Приготвен разтвор се нанася на два листа А4, които се поставят в кошера: един-долу, а втората на рамка отгоре. Лечението се провежда повторно по същия начин, на терени предварително на дъното на мъртвите акари. Това се прави, за да унищожи всички лица, тъй като някои паразити просто падат надолу, не погибая.

Работа с пчелите varroatosis през есента

Есен — най-важният момент за борба с акарите Варроа. Препоръчва се през това време да използвате следните лекарства: „Тактики“, „Бипин“, „Акарасан“. До унищожаване на кърлежи започват, когато пчелно семейство почти не е пило. Прилагането на лекарства, трябва ясно да изпълнява всички изисквания, посочени в инструкции.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *