Кои растения медоносы се отглеждат пчелите специално?

Говорим за завод за мед, засадени специално за пчелите. Защото далеч не винаги полята и ливадите осигуряват пчелина необходимото количество нектар. И за да кошера не трябваше да се движат където и да било на друго място или да загубят част от лятото, тъй като няма достатъчно цъфтящи растения, можете сами да се подготвят зони за сезона на събирането на меда.

Известно е, че пчелите са в състояние да създават меда от нектара на най-различни цветя, храсти, дървета, билки и др. И от привлекательней и по-вкусни аромат, идващ от медоносов, по-активно работят труженицы. И за да пчелин донесе максимална полза, трябва да се замислим за това, кои растения трябва да се засаждат около нея. От това зависи в голяма степен количеството и качеството на получените мед.

Дървета и храсти

Най-добри се считат за:

 1. Акация – различно мощна коренова система, поради което някои градинар се отнася към категорията на плевелите. Много бързо се разраства и заема цялата свободна площ. Но за пчеларя е чудесен дългосрочни растителен мед, высеваемый специално за пчелите. Жълтата разновидност е по-удобен и компактен, но дава по-малко нектар. Дори при лошо време и неуспешен сезон и може да получи около 120-150 кг продукт с хектар земя. Но неговото предимство е, че тя е доста устойчив на замръзване, което е важно в условията на средната лента. За да получите вкусна акациев мед трябва точно да знаете, как се засаждат и да се грижи за данните на растението, за да не допуска грешка и да получи първия цвят колкото се може по-рано.
 2. Липа – един от лидерите сред медоносов, тъй като дава не само много полезен продукт, но и го обогатява най-ценните свойства. При редовната употреба на липов мед може цяла зима да останат здрави. Но трябва да имате предвид, че при дъждовно време на нектар много бързо се измива и насекоми, за да събира нищо. Така че този многогодишно растение мед за пчелите трябва да се комбинират с други растения, за кратък период на цъфтеж да не се рискува да остане без лекарствен продукт. Също така имайте предвид, че труженицы предпочитат тези дървета, които в продължение на много години, така че ги сеят специално за пчелина няма смисъл, а по-добре да се намери вече са узрели цъфтежа на културата. При успешния сезон за две седмици активно събиране на пчелите събират до 1000 кг липов мед с 1 хектар земя!
 3. Черемуха – още едно често срещано в средната лента, дърво, дарящее не само невероятен аромат, но и не малко количество мед. Пчелите за сезона са в състояние да събере с него до 200 кг вкуснейшего на продукта.
 4. Върба – се отнася до пролетта цъфтят растенията, да го намерите лесно в близост до водни обекти. Но мед реколта нестабилна и варира от 10 до 150 кг продукт с хектар земя.
 5. Круша, череша, слива, ябълка и други градински дървета – по отношение на медоносов не се отличават с висока производителност – дават до 10-40 кг полезни екстри. Периода на цъфтеж при тях също е много кратък – 7-10 дни.
 6. Клен – има няколко разновидности. За тези, които, освен на пчелина, в непосредствена близост се намира още и градински парцел, е желателно да изберете непретенциозен сортове (например, остролистный) и засади най-малко на разстояние 100-200 метра от него. Количества генерирани от мед достигат до 150-200 кг за един сезон. Но за по-добро подкуп е препоръчително да дървета са добре осветена терен.
 7. Офика – друга обща култура. За малък период на цъфтеж, излиза в края на пролетта, дава около 40 кг мед.
 8. Малина – като медоноса може да бъде градинска и горска. Ако кацне на сайта веднага и двете разновидности – обикновена и катери, тогава сезон добива на мед се увеличава два пъти. Смята се, че при първия вариант на подкупи повече и достига до 150-200 кг за един сезон. Важно е правилно да се грижат за храстите, за да се постигне максимален цъфтеж и дълъг период на плодните. По този начин, вие можете да предоставите на пчелина вкусни растения мед в продължение на 10-15 години.
 9. Калина – макар и да не се отличава с високи показатели на подкуп – до 20 кг, все още е в състояние да спаси пчелар в трудна ситуация, тъй като е неприхотливым растение, известен с нектар и плодове, дори и в диви условия на студен климат и при липса на допълнителни грижи.
 10. Френско грозде – това се случва на различни сортове, но за добива на мед, предимно избират червено или триизмерна златен, тогава може да се получи до 100 kg мед. Тъй като за периода на цъфтежа често пада в извън сезона, тогава тя се превръща в чудесен избор, за да издържам на безвзяточный период. Сорт черни плодове дава два пъти по-малко пчелен продукт – до 50 кг.
 11. Цариградско грозде – и не се различава много подкупи (до 75 кг), но помага за осигуряване на пчелите нектар вече в началото на пролетта, докато други растения не цъфтят. За тези храсти е важно да се избират запалена суха земя. Ако това е пясъчник, след това допълнително трябва да се добави към земята, хумус.
 12. Боровинки – предимно се среща в гори и иглолистни терен. При висока плътност на насажденията може да съберете до 80 кг мед с 1 хектар.
 13. Исоп – изобилен цъфтеж и растеж в продължение на 10 години. Сезон мед реколта трае не по-малко от един и половина месеца. Производителността достига 300-350 кг на хектар, засадени растения. Ако условията са максимално благоприятни, тогава може да се получи и изобщо добив на мед до 700-800 кг! За заетите пасечника този вид растения на удобството, което на практика не се нуждае от внимателна грижа и добре понася студове.
 14. Мащерка – малки по размер храст, който расте дори и на бедни и сухи почви. Но той се нуждаят от много пространство и слънчева светлина. За период от добива на мед може да осигури пчелина 170-200 кг мед с парцел от 1 декар.

Билки и цветя

Много по-лесно и по-бързо можете да получите желания полезен и ароматен продукт от прерийни растения. Вярно е, че те се различават краткосрочната живот – 1-2 години и всеки път, когато им трябва да се сеят наново. Но това дава предимство в това, че може да опитен метод вземете за своя участък са най-подходящи култура.

 • Ваточник сирийски – чудесно лечебно растение, способно да прехвърлите студове и други сложни условия средната лента. Това е многогодишната билка, която дава желания цвят само на втората-третата година. Изисква периодични грижи и торове. Но пчелите са в състояние да събират нектар дори и в дъждовно време. За ден с хектар земя пчелно семейство носи до 7 кг мед!
 • Иволистый дербенник – подходящи за блатиста местност, където е трудно да расте нещо друго. В резултат се получава продукт с кехлибарен оттенък с тръпчив вкус и приятен аромат. По време на сезона на събирането на меда може да събере около 250 кг мед.
 • Цъфтят сали – също така е подходящ за влажни и мокри места. Броят на добитите пчелен лекарства е силно зависима от метеорологичните условия по време на цъфтежа и варира от 20 до 200 кг.
 • Goldenrod (златна розга) – се отличава късно дозреванием, бърз и лесен размножаване и добра производителност. Дори и при неблагоприятни условия може да съберете до 80 кг мед, а в оптимални за отглеждане на региони с подкуп от 150 кг.
 • Бели или розови детелина – най-разпространеният и непретенциозен растителен мед. Расте почти във всеки терен и не изисква допълнителни грижи. Цъфти в продължение на 10 години, но пчелите могат да събират с него нектар само от втората-третата година след засевания. Насекоми привлича силен аромат на растенията, и на хората полезни допълнителни лечебни свойства на крайния продукт. Важно е само да се гарантира, че при отглеждането на терен съвместно с други растения, по-високи, тези, които не блокира самия себе си детелина. Тогава за сезон мед реколта може да се получи около 100-120 кг вкусен продукт.
 • Echinops шароголовый – вече от втората година на живота дава много нектар, много атрактивна за пчелите, за сметка на неговата невероятна сладост. При благоприятни климатични условия и наличието на плодородна земя с хектара такова растение може да съберете до 1000-1200 кг мед! Както си вкус и лечебни свойства не отстъпва дори липовому продукт. Предимство echinops за пчеларя е, че периодът на цъфтеж започва тогава, когато други медоносы вече са завършили сезон.
 • Мелиса е едно от най-полезните растения, използвани в пчеларството, за различни цели. Тази трева се лекуват семейството тружениц, успокояват агресивни индивиди, лекувани с кошерите, контролират гадина, предпазват хората от ухапване и др. За този завод на мед дава много нектар, за предпочитане е да оплоди парцел, фосфор, калий и азотни смеси. Производителността достига 250 кг мед на хектар земя.
 • Motherwort – още едно непретенциозно растение. Това е чудесен растителен мед, който дава до 200-300 кг вкусен нектар.
 • Кульбаба есен и глухарче officinalis – много подобни на културата, но цъфтят по различно време. Производителността на мед реколта достига до 80 кг за един сезон в първия случай и не повече от 50 кг през второто.
 • Подбел – макар и да не е богат на нектар и се предоставя само на 30 кг продукт, придава особена стойност и обогатяват с лечебни свойства.
 • Черноголовка вулгарис – расте на влажни почви и цвят, много дълго време, почти през цялото лято. Количеството на събрания мед, като по този начин достига до 120 кг на хектар.
 • Мента – още една полезна и много често лечебно растение по нашите географски ширини. Период на добива на мед, опъната по целия летен сезон и дава не по-малко от 1300 кг мед!
 • Figwort шишковидный – много ценен растителен мед за сметка на висока доходност (1300 кг). При това, той обича местността, където малко слънце и много влага.
 • Метличина поляна – полева растение, което може за един сезон да доведе до 110 кг полезен продукт.
 • Медуница наркотици – я намери доста трудно, тъй като тя предпочита да расте в елевых или широколистни гори. И макар че производителността на медоноса е малък (до 80 кг), в началото на периода, когато няма голям избор, помага на пчелите, за да съберат нужното количество нектар.
 • Детелина – понякога жълти и бели разновидности. Едно от най-популярните растения, сред пчеларите. И макар да му често се налага да сеят отново, тъй като тя не е многогодишно, все пак при подходящи условия и добри грижи, дава изключително много вкусни и полезни мед, кехлибар, цвят – 270-600 кг от хектар земя, в зависимост от сорта. Важно е и това, че това растение е в състояние бързо да се увеличи силата на пчелните семейства и за допълване на запаси от цветен прашец и нектар за целия зимен период.
 • Козе rue изток – скромна поляна многогодишно растение. Производителността на медоноса достига 200 кг за един сезон.
 • Натъртване обикновена – много популярен сред пчеларите. В резултат на красивия цъфтеж, когато областта е с синьо хидроизолацията, наставка, пчелите събират до 850 кг мед на хектар земя.
 • Phacelia – непретенциозно и морозостойкое растение. Период на цъфтеж започва по-късно всички. За пасечников е ценно това, което е в състояние да даде до 600 кг продукт на сезон. Също така трябва да се вземат предвид и невероятна устойчивост към различни метеорологични условия, вредители и болести. Грижа за максимално лесен, допълнителни манипулации не се изисква, а производителността е много висока.
 • Краставица билка е полезна не само за яденето, но и за сезона на цъфтежа се дава до 200 кг вкусно и ценно мед. За увеличаване на продуктивността на някои пчелари смъквам тези цветя, които вече са избледнели и на тяхно място бързо се появяват свежи.
 • Еспарзета порфироносный – още едно красиво и богато нектара на растението. Лилави и розови цветя привличат пчелите и при хубаво време дават 280-400 кг мед.
 • Хедър вечнозелен – дългогодишен декоративен храст. При цялата неприхотливости изисква само един – липсата на такива в земята на калций и вар. Приятен аромат невероятно притягателен за пчелите, той също се запазва и в крайния продукт – меда. Количеството на събраната лекарствен екстри при това се достига 150-200 кг на хектар. Тя се различава тъмно-червен оттенък, силен приятен аромат, със състав подобен и тръпчив вкус с горчивина.

Видео: медоносните билки за пчелите.

Съвети за пчеларите

За да увеличите производителността на събирането на меда в топъл сезон, се препоръчва:

 1. Мач между себе си няколко възможности засеваемых растения (треви, храсти, дървета). Препоръчително е при съставяне на таблица, в която ще бъдат посочени период и продължителност на цъфтежа на всеки от тях. След това работи за постигане на непрекъснато сезон, и пчелите ще работят непрекъснато.
 2. Важно е да се обърне внимание на характеристиките на почвата, климата и други фактори, които влияят не само на активността на насекоми, но и на продуктивността на растенията. Колкото по-добре подбрани култури за отглеждане, толкова по-висока ще се окажат показатели медоносов.
 3. Не забравяйте, че освен купи полета, около пчелина има и естествени насаждения – гори, поляни и т.н. Така че е важно да се помисли какво точно има в съседство, за да оптимален начин допълнени с период на цъфтеж.
 4. За да се осигури на пчелите, за удобство на събиране на нектар, за предпочитане на целия парцел е разделен на отделни зони и всяка от тях да засади нещо друго.
 5. Обръщайте внимание и на факта, какви култури са избрани билки – дългогодишен или една. Във втория случай разходите за труд ще бъде по-висока, но при това може да се постигне по-високи показатели при събирането на мед.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *