Какво представляват разкопките на пчелите и как да се отървете от тях?

В тази статия става дума за земни пчелите. Предлагаме ги на снимка, описание подвидове и как да се отървете от този квартал при желание. Само трябва да решат дали да го направите, защото пчелари и земеделски производители отбелязват изключително голяма полза от заселването на следващите места на данни представители на фауната.

Привидно, човек знае всичко за пчелите. Те живеят в кошери в пчелините, се събират нектар от цветя, производство на мед, който се счита за най-здравословен продукт от всички известни. Но малко хора обръщат внимание на не по-малко често срещаните разновидности, които живеят отделно, не успокоена хора и са способни да предоставят на захранването само малката си семейство.

Описание земни пчели

Данни насекоми са най-близките роднини на обикновените медоносни лица, които живеят на територията на хора. Но основната им разлика се състои в това, че за живота и подреждане на гнездата те избират да не хралупи или направени от човека къщи, а земята, корените на дърветата, изоставени дупки на животните.

Някога те са съществували в условията на дивата природа. Но поне за заселването на земята са принудени близо разположени около човешките жилища и крайградските зони. За тази цел те избират осветен от слънцето пясъчен суха почвата, където лесно се копае тунели. Често такива тесни ходове забелязват в градините, около цветни лехи, в ботаническата градина или на полето с луговыми растения.

Научното име на земни пчели – Andrena (Андрена). Те са доста разпространени, но хора почти не се забелязват, тъй като са свикнали да съседство прирученных на пчелите и не виждат разлика. Освен това данните от представители на света на насекомите живеят в малки групи или не са самотници.

Списък на основните различия от известните ни тружениц:

 1. Техните размери не надхвърлят 2 см, а мъжките имат още по-малки размери.
 2. Направи само една, максимум две, на снасяне на година.
 3. Живеят дълго. В зависимост от вида на това може да бъде няколко месеца или година.
 4. Телец е покрита с гъст, рошав шубкой, тъй като жилището не обогреваются изкуствен начин.
 5. Много интересни техните цветове. Крилца дават лиловым, лилав оттенък, главата може да бъде черна или тъмно-кафява, а тялото по природа е боядисана в оранжев, зелен, син или черен цвят.
 6. Напада човек само в случай на заплаха от унищожаване на жилища и разворовывания пчелна запаси. Но интензивността на ухапване по-малка, отколкото при прирученных на пчелите.
 7. Имат високи показатели на ефективност, тъй като за кратък живот те трябва да се осигури бъдещето на поколението на достатъчно количество мед.
 8. Се хранят с нектар от люцерна, магарешки бодил, кимион, риган, жълт кантарион, phacelia, краставица билки, лук, моркови, магданоз, целина, слънчоглед, елда и много други ароматни растения.

Техните жилища приличат на тесни тунели с тупиковыми назъбвания, имат много подразделения. При това дълбочината на катерене не надвишава 80 виж В едни от тях се съхраняват мед, други снасят яйцата си. Често гнездото се кача веднага две матката.

Разнообразието от насекоми

Учените са изчислили, че повече от 80% от всички съществуващи в света на пчелите са точно земните видове. А техните разновидности наброяват около 1500. Ще Опишем най-често срещаните в нашите региони:

 • Андрена кларкелла – външно прилича на пчела, тъй като се различава рошав шубкой. Типът / размерът на задните лапи дават червен блясък. Мъжките по-малки по размер, имат дълги мустаци и нямат жило. Предпочитат да се хранят с цветовете на майка и мащеха.
 • Листорез – отрязва внимателно листата на дърветата и выстилает тях гнездото си. Женските живеят не по-дълъг от два месеца, мъжки и така по-малко. Успяват само да изкопае дупка в земята, направи година и да се подготвят за следващото поколение на хранене. Млад расте и се развива самостоятелно.
 • Шерстобиты – най-често избират за своята работа ботанически градини. Сами не гнездата си, а да заемат празните дупки, останали от животни, гризачи. Там те обустраивают вид на ясла за ларвите, което ги прави от влакна от растения.
 • Макропис – различни черен оттенък на телец, жълти очи и малки размери. Предпочитат да ходове в почвата, а могат да работят дори и през нощта.
 • Галикт сфекодес – се считат за най-малките представители на пчелен вид. Има ярко червен цвят на корема. Зимата носи само женската, тъй като мъж умира скоро след уреждане на жилището.
 • Длинноусые пчелите живеят наблизо проливни площи, бобови култури. Представляват малки колонии, за една територия може дори да бъдете на две матката.

Тъй като покупката на мед?

Гнездото на разкопките на пчелите изграждат, както следва. Правят тунел с овална форма, най-често с множество издънки. Във всеки от тях създават клетка. Останки от земя, лекувани слюнка и се разпространява в кръг задълбочаване, натъпкана за здравината на крака.

По-нататък покриват дупката специален тайна от коремната жлеза. Когато такъв състав на съхне, той става водоустойчива. За сметка на това се събират много мед се съхранява дълго време и не се разваля.

Те правят хранителен продукт, както и обичайното опитомени пчели от нектара на медоносни растения. Са с високо упорита работа и добре опрашват любимите си култура. Но покриват само на кратко разстояние – на около 100 м около гнездото си.

Мед произвеждат, както и техните роднини, живеещи в кошерите:

 1. Събират нектар.
 2. Случва му ферментация.
 3. Лежеше в състава на клетката.
 4. Контейнерите кола маска и чакат, докато продуктът е настъпило.

Отличительно това, че техните клетки не винаги шестоъгълник. Те могат да имат формата на кръг, овална и дори на пирамидата. Човек няма смисъл добитото такива гнезда и събират мед за своите нужди. Още повече, че днес има достатъчно цивилизован начините на добив и производство.

Не забравяйте, че след раскапывания и изпразване на жилища земни пчели, те най-вероятно ще загинат, тъй като не им е достатъчно време и сили, всичко да се поправи и да направи резерви за младите хора.

Видео: събиране на мед от диви земни пчели.

Кварталът е с един човек

Въпрос за тясно сътрудничество на хора и земни пчели е спорен. От една страна, тези невероятни труженицы може да донесе огромна полза на земеделските производители и земеделските угодьям. Ако не ги пипай, те не причиняват вреда на околните, но помага значително за увеличаване на добивите от любимите култури.

Особено ги предпочитат, да се размножават в непосредствена близост до полетата с люцерна. За това насекоми дори и по-специално приманивают.

От друга страна, има и такива, които страдат от подобен квартал и иска да унищожи в участък от разкопките на гнездата, ако има такива появяват. И макар че някои смятат, че тези варварски действия и нетърпими, все пак има и обективни причини, поради които понякога е по-добре да се отървете от насекоми. Например, при наличието на силна алергия към ухапване, в близост до детска площадка и т.н.

За тази цел по-добре да причинят специалисти, които знаят как в кратки срокове максимално внимателно и безопасно да унищожи пчелиное гнездо близо до дома. Но ако такива няма, тогава консултирайте се с опитни пчелари. В ситуация, когато трябва да се бори с неприятна надолу от квартал себе си препоръчваме да направите следното:

 • Първо, погрижете се за своята защита, тъй като насекоми ще яростно защитава жилището и боли хапят, носят специален костюм.
 • Най-добре е да извършват подобна работа в началото на пролетта и през нощта.
 • Вземете 15 литра преварена вода или дори повече, ако гнездото е голямо и се изсипва във вътрешността на тунела.
 • Друг начин – има обикновен дымарем, който се използва в пчеларството, но ще добавя, в него подходящ отрова.
 • За надеждност след обработка на гнездото му трябва да попълни на земята, за да помогне на оцелелите екземпляри не успели.

Интересен факт е, че ако засаждане на територията на лавандула, земни пчели сами переберутся на друго място, тъй като не им хареса подобно на квартала.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *