Правила за успешното съхранение в домашни условия пчелен podmore

Говорим за това, как да се съхранява на пчелен подмор в домашни условия. Това уникално народно средство, помага да се справят на практика с всяко заболяване, е в състояние да донесе полза само в случаите, когато тя не се поддава на процесите на гниене, не се разваля. А за това е необходимо да се създадат оптимални условия.

Трябва също да се помни, че сухо вещество, под формата на изсушени телец насекоми или счукан на прах, се съхраняват по един начин. А ако сте подготвени от него някаква лечебна напитка, мехлем или друга разновидност на лекарства, правила за съхранение се променя.

Защо и кога се събират подмор?

В хитиновых тельцах на пчелите съдържа важен пакет от полезни вещества. Най-главните от тях – хепарин, хитозан, меланин, пчелна отрова и глюкозамин. Тези компоненти са в състояние да регулира обменните процеси в човешкото тяло, за да се нормализира теглото и кръвното налягане, пречистване на кръвта от токсини и шлаки, установяване на кръв и да се отърве от повечето заболявания на вътрешни системи.

Но за да пчелен подмор се оказа наистина полезна, тя трябва да се съхранява правилно и да се съберат. Качествен продукт е различно приятен сладък аромат, хомогенен нюанс, не е покрит с мухъл, в него не се случват гнилостните процеси. Също така е важно да се проследи за това, че пчеларят взема мъртви пчели от кошера само в случай, че тези умрели от естествена смърт и преди това не са били извършени някакви лечебни дейности на пчелина.

Съберете подмор могат да бъдат в най-различен период от време:

 • При транспортиране – вече се отнася до преносимите кошери, които постоянно се транспортират от място на място. В този случай подмор се счита за ценна и полезна, а мъртвите телца може да се открие на дъното на пакети и ги достатъчно изсипва в подходящ съд.
 • Пролетта подмор – формира дори на чист и спретнат пчелините. Факт е, че пчелите сами по себе си живеят много малко, дейността им рядко трае по-дълго от 6-9 месеца. И след зимата, основната част от старите лица умира. В такъв случай пчеларят има възможност да се съберат най-голям брой от ценни вещества и да го подготви за съхранение у дома или в продажба.
 • През цялата година по време на активния мед реколта насекоми периодично са убити, както и те на смяна идва млад. Но да се съберат подобно средство за защита в това време е доста трудно. Първо, защото здрави индивиди сами се занимават с почистване на кошера и не позволяват струпвания там мъртвите клетки, и второ, ако това не е епидемия, а естествен процес, а след това им се формира не толкова. Такова вещество е достатъчно само за използване за лични цели на малко семейство.

Изключение е зимен подмор, тъй като в тельцах на пчелите, които са загинали в zimovniki, все още има твърде голям брой каловых масите. Някои се колебаят да ги използват, за външна обработка, например, под формата на мазила, но това не се препоръчва от медицинска гледна точка.

Как да съхранявате подмор

Ако ви е успял да събере известно количество мъртви пчели, и те отговарят на всички критерии за свежест, това е важно правилно да го подготви за по-нататъшна употреба. За да е сурова простояло колкото се може по-дълго трябва правилно да обработи събрани подмор:

 1. Вземат гевгир с големи дупки и се излива там телец мъртви насекоми. Пресява, за да се отървем от боклука, люспи и др.
 2. Загрейте фурната до 40-45 градуса, а подмор разпространение на тънък слой върху хартия за печене и се поставят вътре. Важно е да се проследи, за да изсушаване се случва постоянно при тази температура. Тя не трябва да превишава 50°.
 3. След като подмор се охлади го поставя в тъкани торби или картонена кутия.
 4. Да ги трябва да бъде на сухо и хладно място, което е добра вентилация. При това е важно да не се допуска, за да остана са някакви продукти или предмети с остър мирис. Също така внимавайте за сухота на въздуха в помещението. Защото, ако в него, влажно, пчелен подмор бързо покрита плесен и да станат негодни за лечебни цели.

Высушивать ги на слънце или по друг начин не си струва, тъй като това ще съсипе лечебни свойства.

Можете да съхранявате този материал и по друг начин:

 • Консервиране – за това, изсушени свършена телец се поставя в стъклен буркан и плътно се разточва на капака. В такъв случай по-добре да ги прибират в малки опаковки, които след откриването веднага се използват за приготвяне на необходимия лечебен състав.
 • Замразяване – ако се постави сухо вещество във фризера, след това да я държи там колкото искате. В този вариант има само едно важно правило – не размораживать си и да не допуска размразяване на продукта.

Начини за съхранение на готови рецепти

На базата На пчелен podmore правят най-различни билкови смеси. Те се използват под формата на капки или отвара от вътре, установява обменните процеси на организма. Както и да създаде от него мазила, компреси и распары, които помагат за подобряване на кръвообращението в крайниците или лекува раневые парцели където и да било по кожата.

Във всеки от случаите трябва да се помисли как да се готви и се съхранява на конкретно средство, това не gone bad и донесе максимална полза за човека. Распишем все по-подробно:

 1. Отвара, направена на водна основа, може да остане в хладилник за не по-дълго от 2-3 дни. Затова пригответе само това количество средство, което ще можете да използвате за толкова кратък период. По-нататък трябва да вземе прах и да се създаде свеж воден екстракт за лечение.
 2. Алкохол тинктура е по-добре да се съхраняват на хладно място. Но докато си още и се поставя в тъмна стъклена купа, за да средство не gone bad преди време. Важно е, че в състава няма да попаднат слънчевите лъчи. Той се използва вътре по няколко капки. Но с цел да се избегне всякаква неочаквана реакция на организма е по-добре да се започне с много малки дозировок и постепенно да ги увеличите до препоръчаните.
 3. Распар и компреси, и всички се готвят на един път. Така че да ги съхранява, е неуместно. За всяка процедура трябва да взема малко сухо вещество и направи подобно лечебно средство отново. Веднага след използването му сипя.
 4. Мехлем на основата на пчелен podmore притежават сходни характеристики, както и обичайните за покупка. В зависимост от това, което е взето за основа, изберете и по-подходящ начин за тяхното съхранение. Някои от тях са достатъчно съдържа в аптечката при стайна температура, на други трябва да се съхранява в хладилник за страничен рафт.
 5. Маслена настойка притежава разнообразни свойства. Тя е подходяща както за перорално, така и за външно приложение. Сберегают в тази си форма доста дълго.

Срок на годност средства

Много е важно да се помни и за това, колко може да се съхранява за всяко от веществата:

 • за мазила този период е не по-малко от шест месеца;
 • воден бульон или извлечение – само на 2-3 дни;
 • alcoholate не се разваля в продължение на 2-3 месеца;
 • маслен състав да продължи и шест месеца;
 • сухо вещество в хладно и тъмно място да се съхраняват до една година, при условие, че подмор не е покрит с мухъл и не се публикува гнил мирис;
 • в хладилника той е до две години;
 • по същия начин го държат в консервирани форма.

Видео: подмор на пчели – събиране и съхранение.

Препоръки

За да не вредят на организма при лечение на пчелна подмором задължително се придържайте към следните правила:

 1. Придобиване на сухи съставки или са готови тинктура само доказани и надеждни пчелари или в аптеката. Много е важно да мъртвите телца са събрани не след обработка с пестициди и подсушивались при оптимални показатели на температурата.
 2. Преди първата прилагането на всеки от посочените по-горе средства за проверка на реакцията на организма към този продукт. За това трябва да се вземе една мъртва пчела и разтривайте я лакътната гънка на ръката си. Ако след известно време в този участък не се появи сърбеж, зачервяване или подуване, тогава можете спокойно да използвате такова лечебна отвара. В противен случай ще трябва да се откаже от него, в противен случай е изправена пред най-силната алергия.
 3. Макар пчелен подмор и е народен лек и естествен продукт, все пак обърнете внимание на съществуващите противопоказания. Ако вашето заболяване е в списъка, тогава не си струва да се рискува здравето. В тельцах мъртвите пчели се запазва доста активни биологични компоненти и в някои случаи те са в състояние да влошат остра патология.

Ако възникнат някакви съмнения за лечение с помощта на въпросното вещество, тогава по-добре да се консултирате допълнително с лекар, който ще ви каже по-приемлив начин за неговото прилагане или откорректирует дозировката на лекарства.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *