Украинската степная порода пчели: препоръки

Украинската степная порода пчели — вид, формирана в централната и южната част на Украйна, който е много сходен с централната руска пчела.

Украинската степная порода пчели

Все още не е ясно как са формирани на насекомите и чийто роднина е, но това не намалява неговите добродетели. Характеристики на вида са следните:

 • светло сив цвят на телец;
 • средната хобот — 6,7 мм;
 • тегло на матката — от 200 мг, нейната плодовитост — над 2,2 хиляди яйца;
 • миролюбивость, дейността;
 • оптимално произвеждат прополис;
 • бял печат сух тип;
 • непретенциозен в избора на медоноса.

Украинската порода пчели е доста харди — лети по-далеч на 5 км от кошера. Но не обича да работи в лоши метеорологични условия.

Украинската порода пчели е доста харди

Сред предимствата на този вид отделят:

 • отлична преживяемост през зимата;
 • малък разход на храна;
 • устойчивост на нозематозу, гнильцу;
 • липса на склонност към кражба;
 • активна защита на жилища;
 • спокойно поведение при транспортиране;
 • висока производителност (от 40 до 150 кг мед от семейството).

Агресивно поведение на украинската порода

Много пчелари смятат, че украинската степ породи пчели повишена агресивност, но това мнение е погрешно. Това насекомо ще удари само в краен случай, ако го споменавам, правят резки движения или суетятся. Отзиви на опитни пасечников казват, че дори не е задължително да се насладите на дима.

Украинската степная порода пчели през пролетта

За разлика от много други видове украинската пчела през пролетта се развива слабо, бавно. Матката работи бавно, тъй като все още не може да се отклони от зимата. От една страна, това е добре, тъй като не се нуждаят от много храна за потомство, от друга, през пролетта може да се окаже семейство отслабена, а и не е убита.

Не всички пасечников доволни, че украинската порода пчели, не работи в лошото време. Това намалява броя на получените мед, но запазва сила на семейството и намалява делът на загиналите работниците. Тази порода много обича мед от акация, овощни дървета, треви, рапица, елда.

Производство на восък

Украинската пчела е в състояние да прави много от восък, от напомня на италианска порода. Така за един сезон силна семейството на самостоятелно прави до 25 рамки с восъчни пити.

Украинската пчела е в състояние да прави много от восък

Ето защо пчеларят трябва предварително да инсталирате на пчелна пита, когато пчелите са само прелетя на работа в градина.

Мед реколта

Този вид събира нектара от различни източници. Това може да бъде и дървета, и трева. В случай на стационарни пчелини реколта е 40-60 кг, ако кочевать, може да постигне високи резултати в 100 кг, при условие хубаво време. Мед пчела първоначално купища магазин, като позволява на матката да работи с потомство. Това позволява да се разделят на мед реколта и развитието на семейството. Пчеларят може да започне брането на реколтата, и това няма да навреди на бъдещето на потомството.

Украинската пчела и болест

Важна характеристика на всяка порода е неговата устойчивост към болести. Така че, украински порода има естествената устойчивост на токсикозу, нозематозу, аскосферозу и гнильцу. Това се дължи, както следва:

 1. Украински пчелите са чисти, те пазят кошер в ред, премахване на излишни трохи от восък, подмор. Насекомо винаги отзвучава за себе си, което е много оценявам.
 2. Липса на склонност към кражба, като следствие, няма почти никакъв контакт с други семейства и техните болести.
 3. Доста произвеждат прополис — до 80 г на семейство по време на зимуване, което позволява да се изключи редица опасни заболявания.


Украинската пчела има много предимства и, по същество, е универсална порода. От недостатъците може да се отбележи, че забавяне в развитието, което не е толкова фатално при правилната грижа за пасекой.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *