Слънчевата воскотопка собствените си ръце: чертежи

Пчеларите – находчиви хора, така че енергията на жаркото лятно слънце използват на 100%. Не всеки знае, че такъв необходим предмет, като слънчевата воскотопка, със собствените си ръце е направено от подръчни материали. Конструкцията е от дърво, алуминий и дори стъкло.

Слънчевата воскотопка със собствените си ръце

Но какво бихте използвали, резултатът е един – под лъчите на слънцето ще се стопи восък. Днес ще ви разкажем за това, как сами да направите воскотопку, даде чертежи и изчисления.

Как работи това?

Съществуват огромен брой видове воскотопок, които определят в пчелина. Това са водни, електрически парни. Най-примитивна воскотопка – това е често срещано кофа с топла вода, в която попада чанта, пълна с пити. През лятото на такава конструкция, изложени на слънце. Когато восъкът се топи, торба се отстранява съдържанието на изсипете в купа, както восък се събират от повърхността на водата. Процедура, честно казано, досаден. По-добре един път да се направи устройство, което не изисква допълнителни материални разходи. Да, и тук е важно, защо да се харчат? Нека слънцето плавит восък, а вие можете да се отдадете на важна работа.

Воскотопка, която действа под слънчевите лъчи — най-удобният вариант за пчелини. В продукта на средния размер за един ден растапливается до 4-5 кг восък, му е достатъчно за обслужване на 50-60 семейства пчели.

Слънчевата воскотопка ще помогне за топене на восък

Смята се, че слънчевата воскотопки не е достатъчно, за пчелин, я използват като помощно средство. Но това не е съвсем така. Доказано, че слънчевите воскотопки плавят смес, която има отлични характеристики. Тя е наполовина изпълнена с кола маска, а през втората половина на пот, се състои от невосковых компоненти.

В слънчевата воскотопке се разтопи само сух материал. Не може предварително да се вари във вода, защото в материала ще остане влага, тя ще се изпари под въздействието на слънчевите лъчи. Като резултат – запотевшее стъкло, което няма да пропуснете слънцето воску. Възможностите на устройството значително ще спадне.

Принцип на работа воскотопки

 1. На горния панел – това е стъкло, а восък е изложена на печене лист от метал.
 2. Устройството се поставят така, че върху него слънчеви лъчи попадат перпендикулярно.
 3. Тава ще се загрява, температурата достига до 70-75 градуса, а в горещите дни температурата достига до нивото на 90 градуса.
 4. Продуктът постепенно се топи, чрез специални отделения по наклонена повърхност се влива в долното отделение.
 5. В дизайна се инсталира филтър на окото с малки деления, която предпазва от излишно в готовия материал.

Как работи това устройство, за да можете да видите във видеото. Процесът на отопление на восък премахват границите, за да можете да видите степен омекотяващ материал.

А сега нека да научим как да се направи слънчева воскотопку със собствените си ръце.

Произвеждаме слънчевата воскотопку от прости материали.

За да се започне работа, ще ни трябват материали:

 1. Дървени плочи.
 2. Стъкло.
 3. Материал за pan метал (алуминий или бяла tin). Ако метал не, не е проблем, използвайте прости, добре изсушени плочи, шперплат, плочи. От тях се прави един най-ниските, в които се пробиват дупки.
 4. Инструменти – пирони, чук.
 5. Материал на филтъра слама.

Рисунка на слънчевата воскотопки

Така че, нарязани на плочи по чертеж, се фокусираме върху следните размери:

Височина

 • Предната стена – 140 mm.
 • Задната част – 210 мм.
 • Страничните стени под наклон.
 • Дължина греди за покрива 40х50 мм

Ширина

 • 600 мм на предната и задната стени.
 • 500 мм, съответно за лентите.
 • Ширина правим дъното е от шперплат.

Когато дървени панели са готови, те трябва да се подпре така, че да се получи кутия, в която един ръб над друг. Препоръчва се направи стена от две части, между които ще бъдат бомбардирани топлоизолация – мъх, вата. Стената трябва да е много плътно, без пукнатини прилепва плътно един до друг.

После идва производство на капачки, в която се поставя кристал. За нея може просто обточить 4 дървени греди, закрепете ги с нокти, поставете стъкло и придават такова покритие завесами към основния коробу. Още веднъж напомняме, че най – важното е много плътно прилепване на всички части на кутията.

Направи воскотопку със собствените си ръце е лесно

Вътре в кутията правим от тънки дървени ивици дренаж – поставка, на която ще се монтира печене лист от метал. От дясната страна на бъдещата воскотопки крепим 2 надлъжни и 1 страничното гредата, които трябва да се образува правоъгълник. С лявата ръка поставяме 1 дългата пластина. Поставете пръчки така, че те да имат наклон в лявата част на кутията. Техните задния край трябва да бъде на 8 см по-висок, отколкото на дъното. По-остър ъгъл е благоприятна за това, което съвместно с топено кола маска произтичат пот.

Рисунка на капака

В лявата част на кутията си поставяме за съдове от алуминий (чрез), в която ще се събират вече переплавленный восък. А на успоредка поставяме хартия за печене от метал, които предлага вашата пчелин.

Предварително в тази част на тиган, която ще бъде над посуда, направете 10 дупки по 2-3 мм, чрез тях ще потече като разтопен восък. На мястото, където ще се стича разтопен восък, се определят гребенчатую преграда, която пропуска восък и задържа пот. А дупки силикон обикновена слама, която и да е филтър.

И на върха на тиган, сложете малка мрежа с много малки клетки. В мрежата ще бъдат пуснати восък. По отношение на топене той се стича върху хартия за печене, а след това вече чрез. Остатъците от восък, които не расплавился, може окото да се оттегли и да използват в по-нататъшна преработка.

Това е най-лесния начин за производство на слънчева воскотопки, която се прилага за топене и събиране на восък. Препоръчително е да се определи между капака със стъкло и коробом с кола маска хонорар. Той ще предотврати рязкото захлопывание покрива и повреди стъкло.

Как да инсталирате устройство?

Самодельная слънчева воскотопка се инсталира на открито пространство така, че да може да се обърнеш за слънчевите лъчи. Това може да бъде висока поставка или използването на дървена дръжка. Поставка трябва да бъде надеждна, защото воскотопку трябва постоянно да се обърне и, може би, се придвижват на територията. Можете да видите снимки, на които са изобразени различни опции за настройка, и да изберете най-добрия.

Всеки пчелин трябва воскотопке, защото изнасят суровините е забранено, и остава един изход – я за рециклиране. А това просто устройство ще ви помогне без усилие да се удави продукт.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *