Причинява nosema пчели: – лечение, симптоми, превенция, снимка

Причинява nosema пчелите — заболяване, причинено от одноклеточным, което води до масовата смърт на пчелите. В интернет доста снимки и видео, на които се вижда, колко ужасни могат да бъдат последствията от тази болест. Не е чудно, че много пчелари смятат, че този проблем е най-големият враг на пчелите и се борят с нея по всички възможни начини. Знаейки, че това причинява nosema и как той се проявява, може навреме да спаси пчелина и да се предотврати този проблем.

Причинява nosema пчели

Основните причини за появата на nosema пчелите следните: лоша околна среда, недостатъчното количество цветен прашец, климатични особености, повишена влажност на въздуха в кошера, не е зимен сън.

Признаци на заболяването

Заболяването може да настъпи в скрита форма, когато пчелите носят в себе си патогени, но те не се проявяват. Когато започва влошаване, пчелите не могат да летят, отличителен знак — работи насекоми по сотам с последващо обилно поносом. В края на пчелите парализирани и умират. Заболяването е доста опасно, тъй като стимулира пчелите се хранят много. Червата запушен с храна, което води до смърт.

Диагностика на nosema

Виждайки част от симптомите на болестта, трябва да се извърши диагностика и последващото лечение на пчелите от nosema. За това в лабораторията и изпращате порядъка на 100 насекоми от всяко семейство. Особено важно е да изпратим погибшую матката, ако такава има.

Може също да изпращат малко пчелни продукти: мед, амброзия, восък и т.н. В случай на потвърждение на болести спешно трябва да се започне лечение. Ако резултатът е отрицателен, се препоръчва да се предотврати, за укрепване на пчелното семейство.

Как за лечение на пчелите от nosema

Да открият проблем, трябва веднага да я отстранят, тъй като опасно заболяване може бързо да унищожи всички пчелиное семейство. Има хигиенни и фармацевтичните подходи за лечение. Първите предполагат изкопаването на цялото семейство и преместването си в нов кошер, дезинфекция на клетки, срокове на торене, изолация на кошерите, премахване на стари, мръсни сот, контрол на качеството на меда.

Почистване на кошерите както за профилактика, така и за лечение, се използват сода за пране или 2% разтвор на луга. Цялата работа се извършва със стерилен инвентар. Замърсени поносом повърхности се почистват с формалин. Бромистый метил използват за унищожаване на спор ноземы, но той е изключително опасен, така че начинаещите пчелари по-добре не го използвайте. Също така се използва „Ноземацид“, „Fumagillin“, „Нозематол“ и други лекарства. Най-често се използва, е лечението на пчелите от nosema през пролетта, след зимата, когато се извършва редовен преглед.

Профилактика на заболявания

Профилактика на първо място е осигуряването на качествена зимуване. Кошерите трябва да бъдат сухи, топли, да бъдат под естествените слънчеви лъчи. Пчелите трябва да прекарат зимата спокойно без човешка намеса. Оптималната температура в zimovniki — 2 градуса топлина, влажност на въздуха — 80%. През пролетта на тор-смес от краве мляко и соевото брашно (за да компенсирате протеини). Кошерите не трябва да се позиционират след зимата на друго място, че насекомите не дезориентировались.

Профилактика на първо място е осигуряването на качествена зимата

Подкармливая насекоми захарен сироп, се препоръчва да добавяте към него, чесън или лук на сок, а също и на растителни тинктура от невен, жълт кантарион, лайка, пелин. Свободни клетки се препоръчва да се справят с оцет, тъй като нозема има непоносимост към това вещество. Всички стъпки по обработката трябва да бъде последователна и цялостна, само така може да се попречи на пчелина от този сериозен враг.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *