Правила за приложение на препарата изатизон за профилактика на пчелните кошери и лечение на пчелите

Дори и тези пчелари, които съдържат само няколко кошера и се занимават с отглеждане на пчели като любовници, често се сблъскват с цял списък от болести своите „бивши“. Един от най-популярните лекарствени средства от тях е Изатизон, указания за употреба на който подробно описва метод за лечение.

Важно е да запомните, че методите са най-ефективни. Все пак не всеки пчелар знае, кои лекарства трябва да се използват в конкретна ситуация.

Санитарните условия за поддръжка и профилактика на пчелните кошери

За да пчеларство донесе не само удоволствие, но и печалбите, в пчелина трябва да се създадат условия за спазване на здравните норми:

 1. Пчелин трябва да бъдат защитени от вятъра, естествената или изкуствена бариера.
 2. В близост до кошерите трябва да се отглеждат медоносы в изобилие.
 3. На разстояние не по-малко полукилометра не трябва да бъдат магистрали, пътища, на магистрали, на промишлени предприятия, всякакви обекти, които изхвърлят в атмосферата на вредни вещества.

За получаване на разрешение за реализация на пчелните продукти, семейства пчели, официално трябва да направите санитарен паспорт на пчелина. А по време на превантивна саниране трябва да спазват следните правила:

 • Всички инструменти и уреди преди употреба внимателно дезинфекция, особено ако те са били използвани за пчели на други пчелините.
 • Оптималното време за провеждане на дезинфекция – пролет, преди да инсталирате на пчелните кошери в стационарно място.
 • Честотата на обработка на рамки – на всеки три години.
 • Ако за пръскане се използва Изатизон, оксалова киселина или мравчена киселина, тогава процедурата е препоръчително да се извършват с помощта на пулверизатор.

Общи характеристики Изатизона

Изатизон представлява уникален медикамент, готов за употреба. Ръководство за прилагане гласи, че той е не само профилактично, но и лечебно средство. На вид е маслена течност, която е уникална горчив мирис и по същия вкус. Изатизон е с ярко жълт цвят. Въпреки тези „агресивни“ външни характеристики, Изатизон не притежава токсични свойства, не горюч.

Лечебни характеристики

Изатизон има следните лечебни свойства:

 1. Блокира развитието на всякакви вируси.
 2. Предотвратява развитието на неопластични заболявания.
 3. Унищожава микробите.
 4. Стимулира имунната система.
 5. Се бори с възпалителни процеси.

В указанията за употреба Изатизона е написано, какво средство може да се използва за пчели, риби, птици, коне, крави. При това по отношение на пчелните продукти, лекарството е абсолютно сигурно и не е в състояние да промени тяхното качество.

Изатизон добре се е утвърдила като лекарство от следните заболявания:

 • аскосфероза;
 • вирусен парализа и други микробни поражения;
 • гъбични инфекции;
 • пренасян от кърлежи варроатоза.

Методи на приложение и дозировка

За пчелите Изатизон може да се прилага като кърмата добавка и като средство за пръскане. Оптималното време за провеждане на обработка – от март до септември.

За да се държат правилно пръскане на кошерите, трябва слайд клетки. Ако средство се използва за профилактика на инфекциозни заболявания, това му е необходимо да се разтвори в хладка вода размер на 1:100, за лечение на пчелите пропорцията е 1:50. Полученият разтвор трябва да се излее в пулверизатор и да прекарат обработка на сот.

Пчеларите съветват да се използват на всяка клетка от 10 до 15 милилитра на разредените състав. За да получите максимален ефект, се пръска на кошерите е необходимо в четири подход с временни интервали от не повече от два дни. За пръскане на пчелните кошери също така ще се Изатизон в специални балони. По лютиви достатъчно да се въздейства върху клетка в продължение на четири секунди.

Като фуражни добавки Изатизон се използва в малки количества. Съотношение на разреждане съставляват 1:100 за профилактика и 1:50 – за лечение. При това основната храна за пчели може да бъде паста, сироп, канди. Съществува и друга рецепта за разплод Изатизона със сироп.

В 2 литра течности трябва да вземе 10 милилитра лекарства и разбъркайте добре. Всяка седмица, за да се хранят по 50 милилитра на такива средства в една улица, а общата продължителност на лечението е 2-3 часа.

За да се постигне най-важните превантивни и лечебни резултати, Изатизон трябва да се прилага едновременно и като добавка към храната, и като средство за пръскане. При това важно е да се спазва определена дозировка.

Изатизон е нетекущите превантивна мярка, която няма противопоказания и странични ефекти. Именно поради тази причина той е толкова популярен сред пчеларите.

Видео: вирусни заболявания на пчелите.

Отзиви на пчелари относно използването на Изатизона

Лекарството се намира единствено положителни отзиви сред пчеларите.

„Аз съм пчелина сравнително кратко време, само 4 години. При това редовно правя профилактика на всички видове пчелни болести, дезинфицирую кошери и пити. През лятото, когато е бил в разгара на събиране на нектар, аз забелязах, че в някои кошери са се появили някакви комковые образование, подобни на парчета от креда. Веднага разбрах, че пчелните семейства изумени аскосферозом, въпреки че се сблъсках с тази болест в действителност за първи път. Да действа трябва да е незабавно. Аз пересадил всички пчели в чист кошер, в полза на матката не е поразена от болестта. След това започна да продължи обработката на сот разтвор Изатизона и добавяне на лекарството в храната. Дозата, за да пазиш за инструкции. След една седмица видях ефект. В кошера са спрели да се появяват креда ларви, процесът на разпространение на гъбична инфекция, е спрян“ – Александър, на 48 години.

„Моето запознаване с Изатизоном се състоя преди повече от 10 години, когато аз преминах за освобождаване от отговорност на пчеларите-любители на пчеларите-професионалисти. От своите колеги аз знаех, че този наркотик е най-добрият помощник в нашия трудна работа, именно той позволява защита на кошерите от повечето инфекции. Превантивно лечение семейства започвам веднага след като се определят кошерите в пчелина след зимата. В един литър топла вода се разтварят 10 милилитра от лекарства и от растение орошаю рамка и дъното на кошера, като не забравям и за външен изход. През цялото лято редовно добавяне на Изатизон в храната. Благодарение на превантивни мерки, на моите пчели нито веднъж не са имали никакви инфекциозни или гъбични заболявания. Благодаря Изатизону. Сред моите колеги са тези, които използват лекарството рядко или въобще отказва от него. Тези пчелари всяко лято са на голяма загуба не само на пчелните семейства, но и на меда се дължи на различни заболявания и болести“ – Василий, на 62 години.

Лекарството се предлага във флакони с обем от 10, 25 и 50 милилитра. Срок на годност не надвишава 10 години.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *