Пиенето на пчелите със собствените си ръце

Всички живи същества, растения и дори насекоми необходима вода. Някои пчелари понякога забравят за това, че в пчелина трябва да се поставят източник на вода. В края на краищата, пчелкам тя е от жизненоважно значение. Разбира се, ако наблизо се намира вода, ситуацията е некритична, но си заслужава да се помни, че пчелите доста трудно да донесе вода от себе си с по-дълги разстояния. По-добре веднага поилки, в които ще се добавят вода. Пиенето на пчелите със собствените си ръце – това е най-добрия вариант за малък пчелин. Днес ще ви разкажа за това, как да го направи.

Как да преподават на пчелите?

Как правилно да възпитаваме и пчелите на пияница? Отговорът е прост: създайте си предварително, а не да чака пчелки ще намерят алтернативен източник на вода. Ако през пролетта те са свикнали да летят за водичкой в определено място, а след това ги привикнат към нов източник ще бъде невъзможно.

Уверете се, че пиенето винаги е била изпълнена с вода. Ако пчелите на няколко пъти не ще намерят в нея течност, а след това ще търсят алтернативни източници – езера. В края на краищата водата играе огромна роля за нормалното функциониране на насекоми, особено по време на строителството сот, появата на новото потомство. Липсата на пиячи ще бъде за пчелите тежко изпитание. Прием на вода от далечни източници отнема сили, които насекомите могат да прекарат в работата с мед.

За това, как да преподават пчелите на пияница, говори много, но един от най-добрите начини се счита за подслащенная вода. В бутилка, се добавя малко мед, захар, сол. Бъдете внимателни, излишно е солената вода може да отрови на насекоми. Също така течността не трябва да бъде студена. През пролетта и есента следете за нейната температура.

Къде да поставите поилки за пчелите?

Се монтира на поставка, височина, която трябва да бъде не по-малко от 65 виж Изберете слънчево място за поставяне на устройството с вода. Не забравяйте да проверите, не духа ли вятър или проект.

Основните изисквания за поилки за пчелите са насочени към хигиена:

  1. Задължителна дезинфекция на всяка поилки.
  2. Следете за качеството на водата, особено в период, когато в нея се добавя мед и сол. Водата трябва да бъде чиста, без странични миризми, не мутного цвят.
  3. Размерите на устройството трябва да отговарят на нуждите на пчелина.

Видове устройства

Поилки за насекоми се разделят на 2 основни вида:

  1. Индивидуални: когато се инсталира за около 1 кошера.
  2. Общи: задаване пияч, която е предназначена за пчели с цялата пчелина.

Първият вариант се използва за по-малките пчелини и се счита за по-гигиеничным. Чрез водата болести не се разпространяват между пчелни семейства. А общите поилки за създаване на големи пчелините, където просто няма начин да предоставят за всяко семейство, самостоятелен източник на питейна вода.

Правим бутилка вода за пчелите със собствените си ръце

Нека да разгледаме варианти на поилки и начини за тяхното производство, се запознаят с фото проекти, се учим как да се направи бутилка вода за пчелите. В края на краищата, за различните сезони на годината се препоръчва да се използва на различни видове устройства.

Произвеждаме себе си бутилка вода

Можем да разгледаме варианти за производство на поилки за пчелите със собствените си ръце. За пример да вземем най-проста конструкция. Това е пиенето на пчелите от пластмасови бутилки.

Тя може да бъде вакуумна: капацитет обръща, а вакуумът е оформена над повърхността на водата. Това устройство е монтирано обикновено през зимата. В период, когато има опасност от увреждане от насекоми. Устройство с вакуум може да се запълни с вода, без да се отваря кошера. За производство изберете прозрачна пластмаса, за да се види нивото на останалата вода.

С помощта на обикновена бутилка, също така може да се направи шише за вода, която ще играе ролята на хранилки. В такова устройство се подслащенная вода, която служи като храна за насекоми. Материали могат да станат бутилки от пластмаса или стъклени буркани с капаци.

Устройство за монтиране вътре в кошера

Внутриульевые поилки за пчелите се препоръчва за зимата. През пролетта, лятото и есента пчелите работят между улица и кошер, им е по-удобно да получават вода извън жилището.

За прост пиячи от бутилки се използва скоч, бутилка, пирони, нож, прост молив, пяна. От стиропор е изрязан правоъгълник, в размер на 7х12, помисли размери и изисквания 1 кошера. Правоъгълник е разделен на 2 половини, 20 мм по ширина и 10 мм на дължина. В една от половинки с етикет дупка под бутилката, в надценка се завинтва гърлото капацитет. Под гърло се прави пункция, за да може водата стигна до насекоми. Ако достъпът на течността е малък, а след това дупката се разширява до желания диаметър.

Обем на резервоара, размер на кутията от стъкло определя размер на пчелина и на броя на семейства с пчели

При нас се получава устройство от 3 части: канавката и една бутилка с вода, инсталирана на втората част от стиропор с дупка. Канавката е всяка форма, трябва да се вземат предвид размера на лепенката. Изрязани от стиропор дупка улеи с дълбочина 10 мм и проклеиваем долната му с тиксо така, че водата да не се проведе под дъното.

Цялата конструкция е достатъчно здрава, за да устои на бутилка за 1 или 1,5 литра. Когато всичко е готово, в бутилката се налива вода и се закрепва отново.

Не забравяйте да прегледате видео, на което е отпечатано на целия процес на производство. Разбира се, обем на резервоара, размер на кутията от стъкло определя размер на пчелина и на броя на семейства с пчели.

Устройството е с подово: използваме слънчеви лъчи

Ако смените бутилка от пластмаса буркан, ние можем да направим опростена конструкция: буркани переворачиваются, ги вратата се затварят с капаци. Предварително в капака на кладенци, през които водата ще се стича в тиган. Банката може да бъде една, също може да има няколко, след това конструкцията се поднася лист стъкло.

В топлите месеци на годината vodicka и стъкло ще се затоплят под лъчите на слънцето. Водата в банки замърсени по-бавно, а броят на такива поилки можете да изчислите под нуждите на пчелина.

Но в началото на сезона прости лъчи на слънцето не е достатъчно. Насекоми в пролетно-есенния период доста раздразнителен, а студената вода може да доведе до гибел – те са просто окоченеют. Така че през пролетта се препоръчва да се определи пиячи от материали, които много бързо се нагряват. За това, как произведени пиенето с подгряване за пчелите, ние сега ще ви кажем.

За устройството, което трябва да поемат резервоар от метал, който е снабден с течаща вода. За предпочитане резервоар от неръждаема стомана, която е по-малко податливи на корозия. Резервоар се определя на хълм, а под краником са подредени греди от дърво, на кръстопътя на, които има дупка зигзагообразной форма. В такова устройство се изсипва загрята вода, могат да се подават чрез маркуч. Кран се отваря така, че водата да стигна максимално тънка струя през фуния.

За вода по-дълго пазила топлината, а в бъдеще загрята под лъчите на слънцето, такъв резервоар, покрити коробом от стъкло.

Освен изброените има още няколко вида поилки. Например, автоматично (автопоилки), те често се използват пчеларите, които не са в състояние ежедневно да присъстват на пчелина. Модерни магазини предлагат и поилки, изработени от глина, с керамично покритие.

Ето сега ние знаем, как да се направи сезонна бутилка вода за пчелите. С такова устройство пчеларството ще се превърне в по-изгодно, пчелите ще губя сили, за насърчаване на мед, а не в търсене на вода.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *