Пчелният вълк (филант): снимка


Пчелите са много врагове, в това число и оси, но един от най-опасните – това е пчелен вълк или филант. Бързо и масово размножаване, тази оса-хищница нанася големи щети на пасекам. Тя принадлежи към семейството на пясъчен ос от отряда перепончатокрылых насекоми.

Пчелен вълк

Област местообитания

Обитава пчелен вълк в среднеазиатских държави, в Северен Кавказ, южната част на Украйна. В Русия тази оса е разпространена в южните райони, най-често по бреговете на реките, но може лесно да се намира и на брега на Камы около град Перм.

Предпочитат да се заселват в пясъчни, добре прогретых склонове.

Граблива пчелният волчица

Е правилно да се каже „волчица“, защото това е женска. Женските корема се състои от шест сегменти, а мъжки — от седем. Освен това, жените между антени са образ под формата на две рожек, мъжки, това е снимка трехрогой корона.

Женска и мъжка пчелен вълк различи доста трудно

Мъж не е от жилото, не е лов на пчели, се храни с нектара на растения и изпълнява своето пряко предназначение — опложда женската. Жена притежава такава сила, че по време на оплождането може да лети, прехвърляне на мъжки за себе си.

Женски – това е голяма оса, с дължина около 18 мм, има голяма глава и удължена корема ярко-жълт цвят. Женските мощни челюсти, това е най-силният хищник.

На пясъчния склон на оса копае дълбоки, достигащи на дължина един метър дупки, които завършват с камери, в тях се отлага ларва. Именно тук тя ще донесе на загиналите пчели. Ларвата ще расте, се хранят с мъртви тела на пчелите. За пълноценния растеж на ларва трябва до шест пчелите за целия период на зреене. След това тя ще се превърне в какавида, от която ще излезе новата млада оса.

Това е интересно:  Указания за употреба на наркотици Аписан за лечение на пчелите от кърлежите

Филант намира на пчелите в местата на събиране на нектар и цветен прашец. Миризмата на оса избира жертвата си и я атакува. Пчелен вълк напада внезапно, вонзая жилото си в шията работеща пчелите, източване от мъртво тяло събрани ферментирал нектар, а мъртвото тяло попадат в гнездо. Ако оса не сваляйте нектар от зобика, тогава той ще се превърне в отрова, ларва не може да се яде пчелен тяло и ще умре от глад.

След лов филанту трябва да се върне в ровя за сгъване на добив, оса намира лесно своето жилище, тъй като преди да отлети тя дълго над него кружила и запоминала местоположение камушков, клончета, режещи остриета. По тези ориентири филант и намира своето гнездо. Ако свали от местоположението им или просто да заспи ровя, пчелен волчица не може дълго да се намери камера.

Борбата с филантом

Пчелен хищник вълк — това е голям проблем не само за пчеларите, но и за градинари. Пчеларите с голямо нежелание се борят с оси химически начини, вместо тях използват по-прости механични методи. Но в някои случаи те могат да бъдат много опасни, тъй като оса, защитен, може да нападне човек.

Най-простите начини за борба с филантом – затваряне на гнездо с целофан, покрийте с керосин, дизелово гориво, дихлофосом

Ефективен начин — да се организира капан от пластмасови бутилки. Оси, които обичат миризмата на забродивших плодове, така че в бутилката се налива захарен сироп с закисшим сладко. Оси проникват в бутилка, лапи са намокают, те не могат да летят и умират. Действа този начин избирателно. Пчелите в капан, не попадат, тъй като напълно са заети в събирането на нектар, те просто няма време.

Това е интересно:  История и произход на отличителните черти на африканизированных пчели-убийци

Враговете филанта

Този силен хищник има своите смъртни врагове:

  • муха от вида Senotainia;
  • оса-блестянка.

Муха от вида Senotainia, се качва в гнездото на пчелното волчицы, снася своите ларви на убитую пчелите. И тогава от норки ще излезе не по-млада оса, а младата Senotainia, невзрачная сива муха. Тази муха – кукувица света на насекомите.

Оса-блестянка снася яйца, паразитните в гнездата на ларвите на филанта. Тази оса унищожава от 30% до 60% потомство пчелен вълк, а може и изцяло да се унищожи колонията.

Животът пчелен вълк е доста сложна и мрачна, но, както се вижда, вълците също се нуждаят от природата, за да овце не е задрямал.


You May Also Like

About the Author: pchela

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използваме "бисквитки", за да ви предоставим възможно най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Продължавайки да използвате този сайт, вие се съгласявате с използването на "бисквитки" от наша страна.
Приемете
Privacy Policy