Пчелни пити: техните ползи, основните характеристики

Почти всичко, което произвеждат пчелите, е полезно за организма на човека. От пчелен podmore се готвят лечебни и козметични тинктура, за ползите от яденето на мед, дори да не струва, а пчелни пити, които насекоми строят сами, също са полезни и са намерили приложение в различни сфери на нашия живот. Изненадващо е, че една малка пчелки изграждане на такива проекти за относително кратък срок, а строежът е просто идеална форма. Изграждане на сот – това е показател за добро роевого на устройството, наличността на матката и силно семейство.

Пчелните пити

Пчелите в семействата слабите клетки не изграждат съвсем. Днес ще ви разкажа за ползата от восък, прополис и цветен прашец от сот, за меда, който от тях се извлича, за начините на съхранение и подделках.

Най-вкусната част: как се консумира мед в пита?

Медът в питите винаги обичаше купувачите. Той се продава в буркани в развален формата или като цели плочки за по-нататъшно прилагане или парно. Малките деца много обичат меки плочи и кубчета, които могат да се дъвчат. Мед нежно се топи на езика, както восък се изхвърля. Разбира се, можете също да го яде, дълго-дълго да се дъвчат или да се консумира вприкуску с черен хляб.

Медът в пита — отлично лакомство

Малки деца, и възрастни да поемат восък е изключително, не е препоръчително – той не се усвоява от стомаха, може да предизвика тежест, подуване на корема и други проблеми. Най – добрият вариант- това дъвчене, по време на който се отделя прополис и прашец, страшно полезни за нашето тяло.

Мобилен мед е добър при диети. Калорийност на мед в питите е висока, но той се усвоява на 100%, не откладываясь на двете страни, бузите и други проблемни зони. И фактът, че клетката трябва да се гризе, играе своята роля – много мед, просто не ядат, житен гумите на челюстта. Особено важен медът за хора, които се занимават с дълги пости и диети, диета, които в денонощието се състои от 500-1000 калории. Тялото ви ще получи подкрепа, полезни вещества.

Без значение Как ще яде мобилен мед, полезните му свойства не намалява. Ако вие сте ужасно искаха мед, и той ще ви дори имах една, то не си струва да надникнем в съня и интернет, просто отидете и купете го. Купувайки мед секционни мобилен, вие получавате изцяло натурален продукт, който ще бодрост и здраве. Не винаги клетки, да се дъвчат, защото в тях все пак се съдържа определена част от боклука, дори и на части от насекоми. В този случай го плавят. Слагат в тенджера, не се вари, а само се затопли. Също така можете да зададете счупени клетки на балкон под лъчите на слънцето. Сладко лакомство се отделя и всички отпадъци се появи на повърхността. Между другото, този метод се използва и в пчелините, но за това ние ще говорим повече по-късно.

Как да съхранявате и къде да си купя?

Да закупите мобилен мед и мед от пити могат да бъдат на пазара, в интернет или в специализирани магазини. Бъдете внимателни, понякога мед от пити фалшифицирани. За да отговорим на въпроса, може ли да фалшифицират мед в пита, трябва да се разбере, че клетката е запечатана пчелите клетки. Отвори и затвори ги, за да се махнат мед и да го замени с друг, е невъзможно. Но пчеларите се хранят пчелите със захарен сироп, както и ползите на мед значително се понижи.

За съжаление, проверка на натуральность ще можете, само когато се прибрах у дома, отваряне на клетката и се опитах продукт. Можете да използвате и молив. Те прекарват в продукт на реакцията се случва и проявява цвят.

Невероятно устройство на кошера, или всичко за изграждане на сот

По време на строителството сот насекоми използват задните и средните крачета, като на корема, плочи восък, дъвчат ги, а след това сгъване донышки клетки. Да се определи, че насекомите са ангажирани в строителството, просто: те се събират по-големи групи, просто нависая над пити в клъстери.

Както вече казахме, по отношение на изграждането и размери на клетки може да се определи състоянието на пчелното семейство. Силно семейство създава изчистени дизайни, които се различават отлична кола маска. А ето слаби насекоми не са в състояние да изградят нещо, в този случай са монтирани пластмасови гребени за пчелите, които напълно имитират истинските.

Важно е да се следи за това, че в софия е постоянно са свободни клетки, не, заети от насекоми или мед. Ако клетката не е достатъчно, пчелно семейство може да прекрати размножаването, да изпитвате тревога, че ще се отрази на качеството на работата.

За евакуация и съхранение на мед от сот

Разбира се, основната мед маса изпомпвана точно по време на събирането на меда. Малко по-рано, когато сменят пролетните медоносы, се изпомпва майски мед, но той не е достатъчно зрял и обикновено се използва за купажирования. Първият откачанный след пролетните сортове мобилен мед запазват или отделяне на нужната част, тя ще послужи за храна за насекоми.

Медът може да се съхранява в софия

Този мед най-полезен и хранителен. Но по-добре да изберете мед от билки, лечебни растения като невен, той по-бавно кристализира, и дори миналата година, медът се прилага за хранене. Това е особено важно, ако имате в пчелина се практикува бессотовая зимуващите пчели, за която е необходимо по-малко количество храна.

Няколко съвета за това, как да се сдобият с мед от сот в домашни условия:

  1. Изберете рамка с пчелни пити, напълнена мобилен мед, е препоръчително да изберете тези, които пчелите вече са запечатани на поне 75%.
  2. Ако в рамката на много потомство, отодвиньте тази рамка и изчакайте. Когато потомство ще излезе, тя ще бъде пълна с мед. Не може да се отложи за съхранение на рамки с пчели, те с течение на времето започват да се разлагат, и цялата рамка ще е неподходяща за продажба или за консумация.
  3. Прекарват евакуация на мобилен мед внимателно, в стая с плътно заключващи прозорци и врати. Факт е, че по време на работа мед е много силно мирише, пчелите започват да се притеснявате, вероятно да излитат от кошера и се огледай шетня на пчелина, докато работите на работа. За да се избегне това, изваждайте клетка части в момент, когато насекомите са изчезнали по време на масови елиминации.
  4. За това, как изпомпва мед от старите сот или предварително извадени, може да се каже следното: сложете ги на топло място и мед, просто ще се разтопи.
  5. На въпрос за това, какво да се прави с мед в пита след зимата, няма еднозначен отговор. Го переплавляют, които се използват за торене. Ако има възможност, откачивайте мед веднага, не скапливая сот за по-късно.

Друг начин за получаване на мед стария сот – това парна баня. Още повече при съхранение на дълга може да се види, че медът засахарился в софия. Какво да правя? Отговорът е прост: разломав на клетката, сложил ги в тенджера, с пускането на парна баня, може да получите топленую смес. Голям брой стари сот удряха, поставени в голям резервоар и поставете на слънце или баня. По-късно 2-3 дни сместа се разтопи, а на повърхността изскочи останки от пчелите, отломки и восък. Всичко това става с незначителни количества на най-горния слой мед.

Това е стар метод, той е добър, че е подходяща за големи и малки партиди сот. В съвременните пчелините може да отоплява мобилен мед с помощта на пещи или фурни, като се уверите, че мед от пити не са стигнали до фазата на възпаление.

Преди да се изпомпва задължително вижте видеото.

Процес на изпомпване

Изпомпване се провежда с група от хора от 2-4 души, всички инструменти и оборудване, които ще бъдат използвани, трябва да се дезинфекцират, заточени ножове, готови на няколко литра вода. Струва си да напомня, че дезинфекциране на пчелните пити, само на инвентара, който се използва в пчелина, трябва да се провеждат редовно. За сот се прилага заливание вода за 1 час, а след като водата – с разтвор на формалин в 5 часа или 12.

2 човека започват да подбор на кадрите, мята на пчелите четки в кошера, слагат ги в специални кутии. Рамка за мобилен мед определят така, че по време на отпечатване на мед може спокойно да се оттича. За печат се използва тънък предмет – на бойниците вилици, остър нож. Нататък клетки са установени в мед екстрактори.

Изпомпване на мед е по-удобно само на 2-4 човека

След края на изпомпване от сот на пчелните полученият мед подготвя за по-нататъшно съхранение или продажба. Той трябва да престои в продължение на няколко дни, докато на повърхността се издига дребния боклук, впримчени в смес по време на изпомпване и показалец на пчелите. Как изглежда това, можете да видите на снимката. За да ускори процеса, поставете флакони и контейнери с мед под слънчевите лъчи, вече 4-5 часа боклук да се прояви.

Как да се съхранява мед в пита в домашни условия?

За продължително съхранение откачанного мобилен мед се препоръчва използването на опаковки от материали, които не се окисляват и не влизат в химически реакции. Опитайте се разстила максимално количество на продукта в контейнер от стъкло. Да, така мобилен мед ще заемат повече място, но той не губи своите полезни свойства, цветове и аромати. С една дума, търговски вид.

Слагайте мед в помещение с умерена температура там, където няма достъп на слънчевите лъчи. Най-добрият вариант ще бъде обзавеждане на пчелина специална стопански постройки, където ще се съхраняват продукт по време на сезона. Температурата на въздуха не трябва да надвишава 20 градуса, и не може да падне под $ 10 градуса.

Както по време на студената мед вписани в топло, но не горещо помещение, в което безопасно преживява зимата и началото на пролетта.

Няколко думи за това, как да се амброзия от сот

Цветен прашец — това е цветният прашец, който пчелите натъпкано вътре във всяка клетка, сот, а на върха се поставя медът. Прашец е много полезно, и само опитни пчелари знаят за това, как правилно да го извлечете. Ако направите всичко правилно, тогава вие ще прибавите още една точка на приходите за сметка на пчелина. Прашец от сот се извлича в малки количества, я по-малко, отколкото мед. А това значи, че цената на един продукт се увеличава десетки пъти.

За извличане се използва стария начин. Ще ви трябва мощен пасатор и свободно време. Метод идеален за малки количества, сот, единственото правило – мощност на миксера трябва да бъдат не по-малко от 1,2 кВт.

Така че, обсушенные клетка се поставя във фризера или на улицата, ако зад прозореца зимата и оставете така за 2 часа. Пити пчелите може да приключи опаковка, за да не се запушват камера.

След това замразяване клетки се разпадат на малки квадрати 2 х 2 или 3 х 3 см и са подредени в купата на блендер с 1/3 от чашата. След това включете устройството в максимално режим и изчакайте 15 секунди. Ще чуете готовността на звука – счупени на пчелните пити, ще спрат да скачат и да чука.

Получената смес высыпается в сито и се пресяват, също може да се използва граненую решетка със стойка. Сместа се пресяват – на дъното на навес люспи, на повърхността остава прашец. Ще се съгласите, че всичко е просто?

Някои специалисти твърдят, че режим на замразяване разваля естествено качество на цветен прашец, но така правят пчеларите в продължение на много години. Те са сигурни, че материалът не се разваля, добавете амброзия в хранене на пчелите. Друг момент е, че в началото на пролетта, пчелите сами се хранят с цветен прашец, остатъци от сот, а в края на краищата, тя е била подложена на зимните студове, влажност.

Правилно организираното производство и озеленен пчелин ще ви помогне да получите печалба от любимия на нещата, на природата, пчели и полезни, и вкусни продукти. Сега ние знаем за това, как да се получи и да се справят клетки, като ги има, и колко много витамини получава тялото ни. Както вкус и външния вид на този продукт, дори и ако това е картинката, предизвиква желание незабавно да го ядат или да се дъвчат, защото всички ние си спомняме от детството, тъй като това е вкусно!

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *