Инструкции стъпка по стъпка направата на собствените си ръце Джентерского „пчелна пита“

Много пчелари искат да направят Джентерский сот със собствените си ръце. Опишете стъпка по стъпка инструкции за производството на този тела, а също така ще разкажем, ползите от него и различие от всички други подобни устройства.

В продажба има готов сот, направени от германското алгоритъм. Но тъй като това струва доста скъпо, нашите сънародници се решават да го изпълни със собствените си ръце, тъй като това значително ще намали разходите. А при наличието на прости строителни умения да направите, е доста просто.

Конструкция на устройството

Нека започнем с описание какво е то. Джентерский сот необходимо в пчеларството, за да се изведе прелетни и увеличаване на шансовете им за приемане на нови семейства. Такова устройство се използва с цел изолиране на пчелния на кралицата и бързо забавяне на ларвите. А благодарение на пълния контрол над случващото се, човек получава възможност да се определи точно възрастта на всеки човек.

Дизайнът е доста проста. Тя изглежда като една пластмасова касетка размер на 11,7Х11,7 виж може да го направи и от дърво или други материали, но след това те продължават по-малко. В самия корпус се поставя рамка с отвори, подобни на първите клетки, които правят пчелите. Че насекомите са го приели веднага, за предпочитане още преди да инсталирате намажете повърхността е кола маска.

От едната страна придават донышки от семки и ги затвори капака. Това се прави с цел да се предотврати случаен засяване на гнездото, тъй като ние трябва да племенни животни. Също така е важно да се проследи за това, че отпред е поставена плоча с тънък процеп. Размерът му е такъв, за да прости медицинска сестра може спокойно да проникне във вътрешността, а пчеломатка не е имала шанс да се измъкнем. В центъра се намира все още мъниче, с помощта на която и се случва заведение кралица в устройството.

При закупуване на готовия комплект може да се открие в опаковка веднага инструкции за употреба, както и всички допълнителни елементи, необходими на различни етапи на извеждането на ларвите. Тук трябва да се водите-маши, мъниче, чаши, поставки, цокли и др.

Всеки пчелар решава сам, кой вариант да изберете за разплод прелетни – джентерский сот или сот никот. Най-добре е да направите това след одобрение на всеки от тях и обективно отчитане на резултатите.

Как се работи с него?

Технологията на този тела е доста проста. Устройство и принцип на действие е максимално отговаря на естествени процеси на живота на кошера и разработени методи за получаване на нови и прелетни. Благодарение на Джентерскому клетката може да се постигне високи показатели за тяхното отглеждане и минимум процента на смъртта на ларвите.

Също така в този проект е предвидено и това, че пчеларят не се отнася и не е в контакт с особями, което премахва рисковете от повреди и всички любопитни миризма. А това понякога води до отделяне на нов член на семейството от кошера.

Самата лента се определят с помощта на болтове в рамка и се поставя вътре, за да пчелите са го приели. За първия ден тя е покрита с восък, мед, пчелна пита полируются и подготвени за откладке яйца. Моля, обърнете внимание, че ако такова устройство е направено от дърво, то много бързо наситени данни вещества, поради което и намалява продължителността на живота.

Процесът на извеждане на прелетни

Ще Опишем цялата работа по-подробно:

 1. В първия ден трябва да извадите касетата от кошера, премахване на промоционалните продукти и пусна вътре кралица. Задължително затворете я отново, така че тя не е в състояние да напусне течение на място.
 2. На втория ден трябва да напусне предната част на устройството, за да създадете пряк достъп работен особям до рак се определя от потомство. Обикновено за първия ден на всички клетки, които вече са заети. В такъв случай матката може да се върне обратно.
 3. Три дни по-късно се образуват ларви. В същото време се приготвя за семейството, за тяхното образование, за което от кошера изгонени възрастен пчеломатку.
 4. На петия ден, в гнездото се мъчим рамки с пило и отстранява всички свищевые клетки.
 5. Пренасяне на ларви се извършва по следния начин. Касетата се от „пчелна пита“ и внимателно да проучи. Трябва да изберете най-големи лица, които са запечатани много пчелно млечице. Движат ги в купичка и се крепим на прививочную рамка с помощта на специални цоколей. Важно е, че такава работа се осъществява много бързо, в продължение на 3-5 минути, в противен случай ларвите ще пресъхне.
 6. На следващия ден, си струва още веднъж да се провери, почисти ли всички свищевые клетки, или в противен случай процесът ще се окаже безуспешным. Сега можете да напускат кошера на 10 дни и да не се докосва пчелите.
 7. За този период всички матката трябва да се излюпят. Важно е да ги изолират един от друг на този етап клеточками-маши. Ако не го направят, тогава ще остане само най-първата и силен човек, за всички останали тя ще унищожи. В края може да вземе всеки младата кралица и да я семейство, което се нуждае от укрепване и ремонт.

По този начин, е на разположение едновременно вскормить на една рамка 40 прелетни, които лесно се вкореняват в новия кошер. Технологията дава гаранция за 100% увеличение на тяхното отглеждане, почти без загуби.

Благодарение на това, че тази конструкция е изработена от качествена пластмаса, може да не са за еднократна употреба се използват в продължение на 5 или дори 7 години. Важно е само, преди всеки нов процес на основно почистване и дезинфекция на всички повърхности. За това се изсипва в касета захарен сироп, и отново се поставят в кошера. След няколко часа всички клетки ще бъдат чисти. След това ще остане само избършете детайли със специален антисептичен разтвор.

Как да Джентерский сот себе си?

При наличие на умения за практикуване на производството на този дизайн на себе си. За това трябва да се подготвят:

 • линия;
 • лист от пластмаса с дебелина от 4 мм или подобен на дървения материал;
 • лепилен пистолет с малък диаметър на пръта;
 • бормашина;
 • с остър нож или нож;
 • трион;
 • самонарезни;
 • телбод за мебели;
 • рейки 10Х40 мм;
 • алуминиев лист;
 • химикалки, изработени от пластмаса – 15 броя;
 • спринцовки 20 мл;
 • дървена ъгъл 20Х20 мм, дебелината на който не надвишава 4 mm;
 • вентилационни решетки.

Видео: джентерский сот със собствените си ръце.

Опишете стъпка по стъпка инструкции как да направите Джентерский сот собствените си ръце:

 1. Лист от пластмаса расчерчивают мрежа със стъпка в 12 мм. На всеки кръстовището след това ще направим дупки за семки.
 2. По данни места пробити дупки по диаметър на химикалка. В края на краищата, тя ще послужи по-късно за прибиране на дъното.
 3. Нарязани на цилиндрите в двигателя е с височина 12 мм.
 4. С помощта на лепкав пистолет се нанася клеящий състава на дупки и малко около тях.
 5. За направата на предната рамка нужда от дървена рейка, 10Х10 мм, дължината на която ще съвпадне с основа от пластмаса. Свързват ги с помощта на мебелен телбод.
 6. Дървена мебел прикрепен към три страни с рамка, формиращи канали, в които можете да поставите решетката. Излиза и влиза тя трябва да е достатъчно лесно, за да стартирате и освобождаване на матката, ако е необходимо.
 7. Задната рамка правят по подобен начин, но плътно я затвори пластмасов панел. Към нея трябва да прикачите алуминиев лист с помощта на саморезов.
 8. Предната част на „хвърлен“ в шипове.
 9. Спринцовки за еднократна употреба се използват, за да се създаде матката купичка. За да направите това, нарязани на техните желания размер и придават на домашно донышки от кошарите.

Дори от такова устройство действа напълно подобен на този красив и германското оригинала, тъй като самият принцип на работа се запазва. Интересно е, че някои пчелари използват Джентерский сот не само за отглеждане на прелетни, но и за да събере пчелно млечице в чист вид.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *