Парализа на пчелите: лечение и симптоми

Признаци на заболяването

Пчелите същия начин, както и всички същества, че са податливи на заболявания. Ето защо те се нуждаят от специално внимание. Важно е да се отбележи започваща на парализа на рою. Първите признаци на заболяването:

  • Пчелите бавно пълзи по дъното на кошера;
  • Техните косата е попада;
  • Те не могат да летят.

Парализа на пчелите

За да открият признаци на болестта, на първо място е необходимо да се изолират болни от парализа на пчелите от кошера от останалите. Първите признаци на заболяването се проявяват в 4-10 ден на заболяването. След първото заразяване с вирусен парализа пчелите бързо се разпространява по дават кошера и се пренася предимно при цялостното хранене и контакти по време на полети.

Мъртвите екземпляри също са заразни, така че е важно навреме да почистват кошера от техните трупове. При 15 градуса вирусът може да живее в мъртва пчелни 1 месец, а при по-малка температура от – до шест месеца. Трупики болни индивиди трябва да се изгарят, а здрави – затвори поставени под карантина в продължение на цяла година.

Протичането на болестта: остър и хроничен вирус

Вирусен парализа – това е опасно заболяване. Той започва в горещото време на годината, когато гнездо значително прегряване. Заболяването може да се проведе в две форми: остра и хронична.

При хронично заболяване са заразени пчели умират един месец след заразяването, а оцелелите стават вирусоносителями. Остра форма на болестта продължава от седмици до 3 месеца. Пчелите могат да оздравее и самостоятелно, но те завинаги ще останат слаби и ще изостават в развитието.

Парализа — това е опасно заболяване за пчели

Остра форма на вируса първите засяга млади риби. Заболяването се размножава в нервните и мастните клетки и средно черво. Вирусен парализа на пчелите парализира техните органи. Много е важно навреме да провежда лечение на парализа на пчелите, а не да загине цялата колония.

Профилактика и лечение

Като профилактика е необходимо:

  • Не прегряване на гнездото;
  • Не се позиционират на пити с храна между семействата;
  • Тире biomitsin и тетрациклин в захарен сироп в съотношение 400 хиляди единици на литър вода.

За лечение на остра или хронична форма трябва да се справите с пити с разтвор на эндонуклеазы бактериална (100 хиляди единици на литър вода и 1 грам калиев хлорид магнезий). Разход на разтвор – 50 мл за кошер. За лечение на лечението се повтаря 7 пъти с прекъсване от 10 дни. Как правилно да се справят с пити и да се грижи за пчелното семейство, можете да видите видео.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *