Отглеждане и полезни свойства на медоноса Echinops шароголовый

В много области и в близост до пчелини могат да се срещнат растение мед Echinops шароголовый. Ще ви разкаже, как да отглеждат тази култура, нейните свойства и противопоказания за прилагане. Това растение често се използва като самостоятелно лечебно средство при множество заболявания. Но нектар и мед, получен от него, която има същите ефекти.

Съществуват вече стотици разновидности Echinops. Но точно шароголовый е спечелил любовта между хората. Разстилат се в градини, той е декоративно украшение. Благодарение на добрата медоносности високо ценени пчелари, а за земеделските производители е от полза като фураж за животновъдството.

Обща характеристика

Echinops шароголовый принадлежи към семейство Сложноцветни и се смята за много години билков култура. Расте предимно в Украйна, Кавказ, Средна Азия, а също е често срещана в региони, Юго-Западен Сибир.

Тъмни листа се различават остра продълговата форма, ворсистой повърхност, отдолу са по-светли. Цветя, събрани в кръг, обемни сини или сини връзки и достигат 5 cm в диаметър. На едно стъбло им може да бъде до 30 парчета. Плодовете са продълговати, имат продълговата форма, също са покрити с косми.

Цъфти от втората година след засаждането. Пчелите събират от тях нектар от много дълго време – до шест месеца. Този сезон обикновено е през юни-юли, но при желание може да цъфтят в по-късен период, ако косите тревата в друго време.

Това растение се счита за неприхотливым и сравнително устойчиви на суша, студ, температурни крайности. Плевели и болести и изобщо да не се притесняват. Да се грижи за него специално не е нужно. Echinops се отнася до онези култури, които са в състояние сами породи околното пространство. Така че в ливади и ниви, където поне веднъж е бил в схемата, с определена закономерност растение се появява отново.

Каква нужда от почвата?

Тази билка може да расте почти навсякъде – в горски поляни, на поляната пространства, глинести скали, склонове, между храсти, на неухоженной почвата. Единственото условие – земя не трябва да бъде прекалено блатиста и влажна, в противен случай корените бързо zagniyut.

За сметка на техните високи нива на производителност на мед Echinops шароголовый желаят да отглеждат много от пчеларите в близост до кошерите, което не е изненадващо. Тази култура е много от полза в това отношение, още повече, че не изисква специални грижи и е дългогодишна.

С тази цел се опитват да намерите черна пръст или глинеста почва. Също така, като добър изход, се счита за използването на изоставени полета, за които по-рано се отглеждат картофи, царевица или пшеница.

Норми на засяване

При желание да получите качествен и полезен медът е в голям обем пчелари често се обръщат именно към тази култура. За значително подобряване на производителността на пчелина, както и да се увеличи сезон добива на мед, следващите полета или парцели с нея се инокулират Мордовником шароголовым.

За тази цел се извършва следните манипулации:

 1. Събиране на семена в края на лятото или началото на есента. Важно е да направите това, като те напълно дозреют, иначе кошница бързо рассыплется.
 2. Высевание се извършва през пролетта, когато почвата вече ще имат време да се затопли под лъчите на слънцето. Температурата на почвата трябва да достигне +10+12°. Въпреки, че някои правят този процес в края на есента, след това сняг служи като защитен капак за семена и не им дава да се развали. А през пролетта на културата себе си изгрява.
 3. За постигане на максимални показатели за доходност за предпочитане преди сеитба, за да оре или да се копае земята, както и да се направят в него азотни торове или суперфосфаты. Те взимат в размер на 50 кг на 1 дка.
 4. Разстоянието между дупките се оставя да престои в 15-25 см, там също се излива и дървени стърготини.
 5. Редиците са чрез 30-75 см, в зависимост от сорта Echinops. От растението по-големи, толкова по-голяма ширина, за да оцелее.

Много е важно да се помни, че дори и семената на тази култура са покрити с косми и силно блокировка помежду си. Така че те трябва да бъдат засадени с ръка, за да се разпределят равномерно по полето. В противен случай растението ще расте кучно.

Често могат да се срещнат препоръка засеивать Echinops в тясно съседство с Phacelia, тогава последната билка за сметка на отделянето на азот ще бъде естествено обогатяване на почвата и подобряване на показателите за добива на медоноса.

Има и други съвети за отглеждането на дадено растение:

 • Сортове с високи стъбла трябва да се поддържа с помощта на опори, иначе съраунд съцветие перегрузит му.
 • Земята не може да се води и осъществяване на влага само в сух период, за да не се допуска прекомерното изсушаване.
 • Размножаване се случва не само чрез семена, но и чрез разделяне на коренища.
 • Интервали между редовете, можете да засеивать всички други едногодишни култури (monarda, лайка, лен, котовник, мак, лавандула, малопа, мелколепестник), които ще обогатят полученият пчелен продукт.
 • Ако те остават свободни, след това всяка година трябва да се разхлабят.
 • Косят тревата три пъти през лятото.
 • Ако направите това е през пролетта, а след това можете да прехвърлите процес на цъфтеж и мед реколта на есента, когато пчелите трябва да се направи запаси за зимата.

Медоносность

Нектар се отделя доста обилно. Насекомите могат да си събере целия период на цъфтежа, което е повече от месец. Най-оптимални показатели за добива на мед се счита за температура на въздуха над 25 градуса с и нормална влажност на въздуха.

В добра година производителността на хектар парцела е принтер 600-1200 кг мед. Но дори и в сух период не пада по-долу 300-350 кг за целия сезон. Нищо чудно, че Echinops се счита за един от най-ценните култури за пчеларството. Полученото лечение е различно приятен аромат, лек пикантен вкус, прозрачен, светъл оттенък, подобен на кехлибар. Имайте предвид, че с всяка изминала година и продуктивността на растенията и само се увеличава.

Видео: супер растителен мед echinops шароголовый.

Ползи мед

Сам по себе си Echinops често се използва в народната медицина. Област на неговото приложение е доста разнообразна:

 1. Премахва главоболие, мигрена.
 2. Възстановява двигательную дейност в нарушение на ЦНС и периферната нервна система.
 3. Подобрява състоянието на пациенти с епилепсия.
 4. Се борят с множествена склероза.
 5. Помага при парези, радикулит.
 6. Благоприятен ефект върху сърцето и кръвоносните съдове.
 7. Нормализира кръвното налягане.
 8. Стимулира производството на хормони на надбъбречните жлези.
 9. Участва в окислително-възстановителните процеси.
 10. Подобрява храносмилането.
 11. Укрепва капилярите.
 12. Зарастване на рани.
 13. Предотвратява развитието на злокачествени тумори.

В нектар също попада огромно количество полезни вещества от растенията, така че медът има лечебни свойства:

 • възстановява тонуса на кръвоносните съдове;
 • помага за възстановяване на работата на сърцето след инфаркт;
 • облекчава болезненост на ставите;
 • нормализира налягането;
 • премахва главоболие;
 • лекува ишиас;
 • подобрява настроението;
 • повишава ефективността.

Смята се, че дори при радиоактивно облъчени тази култура е в състояние да намали отрицателните последици за организма. Открити и противовъзпалителни, кровоостанавливающие имоти Echinops.

Но трябва да се забравя и за опасностите от активни компоненти, влизащи в състава на растенията. Така в него се съдържа эхинопсин, който е много подобен на стрихнин. И макар че неговата токсичност е в пъти по-малко, все пак трябва да бъдем внимателни при използването на дадена култура като лечебно средство. При предозиране и самолечении са възможни такива странични реакции като гърчове, спазми, затруднено дишане.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *