Оказване на първа помощ и възможните последици при укусе шершня

Ухапване от насекоми винаги са неприятни, а хапка шершня, който soputstvuyut достатъчно тежки симптоми, почти винаги предизвиква смущение в това, какво трябва да направя, какъв трябва да бъде първа помощ, и колко могат да бъдат опасни последици за действие на отрова на това насекомо за човека.

Външно стършели често се бърка с оси и пчели, и не само на гражданите, но и селски жители. Така че, когато такова насекомо жили, този факт може да не придават голямо значение, особено при липсата на склонност към аллергиям.

Междувременно шершень притежава един от най-силно токсични и опасни за човека отрови. А хапка му може да се окаже фатално.

Как да се разграничат една хапка шершня?

Ако ще хапят шершень, характерните особености на това ще бъдат такива прояви:

 1. Мигновеното подуване на мястото на ухапването, подуване на разраства в буквалния смисъл на очите, за да вземете по-голяма площ.
 2. Кожата се зачервява и се стигне до цвекло кисели оттенък.
 3. При палпация всеки участък от распухшей повърхността на жертвата изпитва болка.
 4. Веднага учащается сърцебиене, но след известно време, така изведнъж да се забавя.
 5. Буквално в първите минути след ухапване на човек започва силно да повърна.
 6. В рамките на един час пада налягането, се появява слабост, видимо бледнее лице, чак до синюшных нюанси, възниква непреодолима жажда за сън.
 7. При склонност към алергични реакции. Жертвата обикновено губи съзнание в рамките на половин час след ухапването.

При укусе оси или пчели подобни признаци не се наблюдават. Ако жертвата не е била оказана помощ, тогава токсичните отравяне тече, а човек се чувства следните симптоми:

 • Главоболие, шум в главата си, много хора не са в състояние да ги понесе, описващи болката, като разрывающую от вътрешността на черепа.
 • Виене на свят и частична загуба на ориентация в пространството.
 • Нарушения в координацията на движенията.
 • Струящееся изпотяване без ясна локализация.
 • Бързото нарастване на температурата до 40-41 градуса, при това за прием на антипиретичен средства от тялото не реагира изобщо.
 • Появяват се затруднения в дишането, понякога придружени судорожным трепыханием гърлото, видимо външно.
 • За зачервена кожа, в място распухшего фокус интоксикация се образуват бели петна с ясно обрисованными гладки ръбове и силен шелушением, епидермиса на тях в буквалния смисъл на думата излиза в дъждовни дни.

Разбира се, процедурата е индивидуална и при укусе на насекомите могат да бъдат наблюдавани не всички изброени по-горе признаци. Въпреки това се вземат мерки и да се обърнат за помощ към лекарите трябва дори и в случаите, когато се яви само един от симптомите, а увереност в това, че са ухапани точно шершень – не.

Факт е, че тази реакция на всеки организъм е да се удари в кръвта на токсини – самостоятелна, понякога интоксикация се развива без тежки прояви, но след известно време води до внезапна смърт от спиране на сърцето или кръвоизлив в мозъка.

Допълнително може да послужи като отличителен белег на поведението на самия насекомо. Шершень, за разлика от оси и пчели, е в състояние да атакува многократно, той буквално преследва плячката си, и при възможност жили няколко пъти.

Какво трябва да направя?

Първото нещо, което може и трябва да се направи в домашни условия – най-добре да изведат отрова и се охлажда засегнатата област. На практика това се извършва по следния начин: – се определя от точния намирането на рани и отрова высасывается, след което до повредената сайта прикладывается всеки един студен предмет, който имаме в наличност.

Отрова трябва да се смучат веднага след ухапването, ако токсин успява да се разпространи, смисъл в това действие вече не ще. Разбира се, не можете да направите това при лезии на лигавицата на устата, в този случай токсин шершня проникне в кръвта и да причини вреда на човека, който се опитва да помогне на жертвата.

Само суче трябва да продължи от минути до три, по-дълго произвеждат механично отстраняване на отровата не трябва. Ако отрова няма възможност отсосать, след това частично го премахнете ще помогне на бучка захар, напоена с вода, но не е особено силно, а не до разпадането на сироп. Захар трябва да се прилага към раната, смисъл в това действие има само в първите 10-12 минути след ухапването.

Като охладител ще отговарят на всеки продукт от фризера, но трябва да не забравяме, увийте го в кърпа преди да се прикрепя към кожата. Ако това не се направи, а след това до повреди, провокационни нападки отрова, има още и „студен изгаряне“, т.е. измръзване, като причиняват широко разпространени себе си смърт на клетките.

При увереност в това, че са ухапани точно шершень, губите време в определянето на това, дали жилото в раната не е необходимо. За разлика от пчели и оси, това насекомо не нарушава ужилване от отровни и не го оставя. Ако от раната стърчи хобот, това означава, ужили друг вид насекоми, а не шершень. Съответно, първият на действието по оказване на помощ в такъв случай ще стане не аспирация отрова, както и извличане на жилото.

След първите действие може да се дезинфекция на мястото на ухапването борным алкохол, водороден или с разтвор на калиев перманганат.

Първа медицинска помощ и лечение

Лечението се извършва в токсикологическом отделение е неподвижно, а неговата схема зависи от това, колко тежко наранен човек, колко голяма е опасността за живота и колко голяма е вероятността от развитие на усложнения в резултат на интоксикация.

Първа помощ, предоставяна лекари, се състои в назначаването на засегната е антихистамин и противоаллергических лекарства, като например:

 1. Хидрокортизон.
 2. Преднизолон.
 3. Лоратадин.
 4. Дексаметазон.

В по-нататъшната терапия се използват глюкокортикостероидные лекарства, свързващи молекула от отровата, и неутрализиране на тези неговото действие.

Освен вътрешен прием на лекарства, помощ при укусе шершня е и в използването на външни лекарствени форми, които допринасят за регенерацията на увредените реакция на токсини в клетките на кожата, например, „Совентол“.

Лечение на интоксикация за човек на засегнатото лице, не е особено трудно, т.е. при един укусе, при укусе младите насекоми или болен, отслабена особью, може да се извършва в дома си.

При амбулаторна терапия не е важно само да следвате всички инструкции токсиколога, но и да се помни за това, което по време на лечението да се направи категорично не може да бъде:

 • Да се консумира алкохол – алкохолът спомага за ускоряване на действието на токсини и по-богат разпространението, както и устойчивост на отрова за терапия.
 • Приемат като противоаллергического средства „Дипразин“ и сходни с него по състав препарати, тъй като този тип медикаменти в комбинация с отрова шершня може да предизвика шоковое състоянието на имунните и метаболитните процеси и да повлияят на хормоналния баланс в организма.

Важно е да запомните, че отравяне с отрова шершня може да има сериозни последици, при липса на медицинска помощ и голям обем токсин, отрова „бие“ в главата и в сърцето, също може да предизвика подуване на белодробни тъкани, насърчаване на развитието на аневризми и да предизвика нарушения във функциите на кръвообразуване и функционирането на щитовидната жлеза.

Определи същия себе си тежестта на отравяне е невъзможно, това може да се направи, само като кръвта на специален poison вид анализи, която се проведе в лабораторни условия.

Последици

Отровата на това насекомо е сложно химично съединение на биологичните елементи. Най-опасни в състава му за здравето на човека от следните вещества:

 1. Ацетилхолин – това е мощен природен невротрансмитер, който предизвиква болкови усещания и желание да заспи от засегнатото лице, а при липса на терапия води до нервни заболявания, нарушаване на неврохимични верижки и воспалениям в мозъка.
 2. Ориентотоксин разрушава целостта на клетъчните мембрани и мембрани на клетките, по негова вина появява подуване, тъй като информацията, съдържаща се в клетъчното ядро течност незабавно се увеличава по обем, което е защитна реакция, но поради разкъсване на черупката и мембраните се превръща бързо в междуклетъчното пространство.
 3. Фосфолипаз – основното някои отровни вещества храна вещество, както е дадено не само яде стършели, но и в змеином яде, оказва токсично действие върху сърцето и белите дробове, именно по негова вина се провеждат конни надбягвания на пулса и налягането, а при липса на медицинската помощ този токсин може да предизвика спиране на сърцето.
 4. Хистамин – провокатор на алергични реакции, по вина на това вещество при липса на лечение се развива хормонален дисбаланс, са нарушени функции на имунната система, гарантиране на целостта на обменните процеси.
 5. Биогенни и белтъчни съставки предизвикват верижна реакция самораспада в клетъчните структури, именно те водят до спазъм на дишането и развитие на белодробни заболявания в тъканите.

Освен вероятните усложнения под формата на заболявания на вътрешните процеси и органи, за последиците от ухапване от стършели, които се развиват дори и при малък обем, попаднал в кръвта отрова. Разбира се, ако не е била оказана медицинска помощ, са:

 • Нагноения в тъканите на мястото на ухапване или ухапване, ако шершень ужили не веднъж или човек става жертва на група от насекоми.
 • Некроза, т.е. омертвение и пилинг на тъкани както отвън, така и под горния слой на епидермиса.
 • Множество кръвоизливи, настъпили поради разрушаването на клетките на стените на капилярите.

Минават ухапване от стършели дълго, човек постоянно изпитва болка, затруднения при ориентиране в пространството и координацията на движенията. При голям обем на отровата или укусе в непосредствена близост до шейным лимфоузлам към списъка последици от действието на токсин се добавят нарушения в речта и скорост на мислене, потърпевш се казва, мисли и разбира същността на случващото се наоколо бавно.

Видео: какво ще стане, ако ще хапят шершень?

Как да хапят шершня?

Ухапване шершня по-лесно да се избегне, отколкото да се лекува последиците от интоксикация своята отрова. Това е лесно – трябва да се избягва местообитания на стършели в природата, а да открият тези насекоми в градските райони първото нещо, което трябва да предприемете е да информира служба за санитарен контрол, водещ обработка срещу кърлежи и други опасни насекоми.

За разлика от пчели, стършели, както и оси, добре се чувстват в градовете и на техните гнезда, като правило, са разположени не в парковете, в тавани ниски жилищни сгради. Единственото условие, за възможностите за престой колония на този вид насекоми – наличието на дървени материали, освен ако в дома не са с дървени подове, гнездо на стършели в него не се появи.

Живеят тези насекоми големи колонии, далеч от местоположението на гнездата отлетают, така че от присъствието на един само човек специалисти от здравните услуги без затруднения намират цялата колония.

Също така трябва да се запомни това, което правим в никакъв случай не може да бъде:

 1. Рязко размаха ръце, създавайки силни за насекомо потоци на въздуха.
 2. Вдигат шум и да крещят.
 3. Бъркам в шершня дезодорант или парфюм.
 4. Опитва да го убие вестник, като муха, насекомо само ще оглушено, но не умира.
 5. Опитва прихлопнуть шершня длан, като от комар.

Да открия себе си в тавана на гнездо на стършели не трябва да се опитват да се справят с тях сами с помощта на никакви спрейове, например, дихлофоса. Усещайки действието на отровата на насекоми непременно ще се защитава, а да се противопоставят на няколко десетки жал без специални защитни костюми, е просто невъзможно.

Освен това част от колонията е задължително да оцелее. Единственият сигурен начин да се справи с опасността, която носи в себе си съчетанието с жакове стършели, е да се обадите на санитарните услуги.

Просто така шершень ухапване няма да стане, насекоми, напада, само защитен, така че да се избегне го хапят не е толкова трудно, колкото изглежда на пръв поглед. В основата на собствената си сигурност е внимателно отношение към всичко около нас и липсата на поведението на действие, способни да предизвикат агресия на насекомото.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *