Мечение на пчелните дами

Ако се занимавате с пчеларство, понякога трябва да матката.

Мечение на пчелните дами

Може да се прекара не един, а десетина минути в търсене, особено ако рой е много голям. За да се опрости себе си на работа, използвайте мечение на пчелните дами. Това е поставянето на специални опознавателни знаци на насекомото.

Има няколко начина за отбелязване на матката:

  • специални маркери, които се придържат в тяло на насекомо;
  • бои или маркери;
  • подрезанием крила.

Специални етикети – сравнително нов метод, който се състои в приклеивании в тяло на насекомо клочка целофан с числова стойност. Заслужава да се отбележи, че лепилото е нетоксичен и доста добре се държи, така че пчелите едва ли оближут такава икона.

Специални етикети – сравнително нов метод

Някои пчелари помечают матката подрезанием крылышек, но този метод може да се счита за варварски. В четен годината на появата на кралица почиства дясното крило, а на нечетна лявото.

В международната система се прилагат обичайните маркери или бои. При него всеки цвят има своето значение. Бял маркер помечают прелетни 2011 и 2016 година. Жълто — 2012 и 2017. Червено – 2013 и 2018 г. Зелен маркер метят дами 2014 и 2019 година. А сините, съответно, насекоми 2015 и 2020 година. Това е много лесна за ползване система, тъй като позволява на всеки пет години прилага своя цвят за етикет.

За да упражни мечение прелетни, трябва да се използва специално устройство. Не е задължително да избират отделен ден. Ако сте се събрали преглед и почистване на кошера и случайно намерили матката, маркирайте я. За това не трябва да се почисти я от сот. Просто вземете пръстен с планочками и натиснете леко с пчелите към рамката. Бързо сложете отметка на необходимия цвят.

Защо изобщо марка дами?

Това се прави, за да се контролира възраст на кралицата. Тъй като след няколко години количеството на меда може да се намали, съответно да се наложи подмяна на матката. Понякога се случва, че пчелите сами переизбирают си нова кралица, така че вие ще бъдете наясно на „преврат“. Доста често нов рояк отлита със старата дама тезата за себе си ново жилище. Така, ако се намери ново семейство и ще откриете знак на телец пчеломатки, вие ще знаете откъде е и какъв година. Това ще ви позволи по-ефективно да работят и да получите повече мед.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *