Колодное (бортевое) пчеларство: какво е това

Може би някога сте посетили пчелина и виждали смешни къщички в дърветата, в които живеят пчелите. Ето такива къщи се наричат борти, в някои случаи те служат за украса на пчелина, тъй като колодное пчеларството е остаряла.

Колодное пчеларството

Редки смелчаци решават да се ангажират по гледка на пчеларството. Но историята на появата и развитието на бортничества, която е пряко свързана с икономическото и индустриалното развитие на страната, е много интересна. Затова днес ще ви разкажем за нея.

История на развитието на пчеларството бортевого

Колодное пчеларството в масовото си проявление се появи благодарение на развитието на индустриалното и икономическото производство на Руската Империя. Интензивно вырубались гори за създаване на по-силния в света на флота, бързо разрастались на града, отваря нова фабрика и инсталации. Във връзка с това бортевое пчеларството е в упадък, и прости селяните започнаха да спаси пчелите. За тази цел се използват дървета, в стволовете на които са били кух. Техните распиливали, почистват дъното на поленьев от дърво, вътре оборудвали място в клетката. Пчеларите поставя тестето е близо до своя дом, за да следи за тях и да колодный мед.

Понякога тестето висеше на дървото, но това е трудна работа, защото по това време не са съществували специални колани и въжета. Така че палубата започнаха да залагате само на земята, плътно показвате един към друг. Такива пчелина или служител на малки поляни, където били редки посеченные дървета. Относително казано, оттам в Русия и този въпрос думата „пчелин“ – от дългогодишната посеки.

С развитието на колодного пчеларството развъждане на пчели стана публично занимание. Всеки човек може да ги закупите или да сменяте, създавате, от дървени палуби свой собствен малък пчелин. Появи осезаем стимул за създаването на по-големите пчелини за промишлено ползване. Имайте предвид, че по-рано пчеларството е семеен въпрос, кошерите се скитаха от баща на син.

Разликите в грижите за пчелите и технологии за събиране на мед

Като такива разлики в грижите за пчелите в кошера и в борте не. Е пчеларството – роевое, и се регулира от него в условията на кръгла тестето беше много трудно. Я нарязали на 2 части, така че да може да се разглобява. Точно от горната част на извлекались запаси колодного мед. Разбира се, с течение на времето технологията оттачивалась, например, е забелязал, че пчелите предпочитат колодам по-малък размер и диаметър.

Колодное пчеларство:

  1. Поставя началото на штучному рояка пчели.
  2. Появи подбор роевых пчелите и възможност да се разширят на по-слабите семейства.
  3. Мед от бортей е достъпна за всички, дори и тези на хората, които по-рано не се занимава с пчеларство. Тук голяма роля играе умението обточки тестета, правилният избор на дървен материал.
  4. Нова технология – част от пчелна запаси са оставени за пчелите, те могат да преживеят тежка зима.

Съвременно бортевое и колодное пчеларство малко се различава от това, което се практикува в пчелините още 300 години. Разбира се, в съвременния живот като на пчелина се оборудва по-лесно, но в много села продължават да работят по стария начин.

Колодное пчеларство малко се практикува сега

Сега бортничество може да се види в далечния село в Септември. Техните колодный мед е известен с неописуема вкус и аромат, а башкирская бортевая пчела, която произвежда мед, — най-работоспособная, наистина уникална. През Септември дори е създаден резерват, който се занимава с охрана на тази версия на пчелите. Прекрасна атмосфера, която е наситена с аромати от древността, може да се усети по време на гледане на видео, които посетителите е заснет на територията на башкирски резерват.

Колодный мед се смята за дивата природа. Това е почти толкова, тъй като пчелите, които живеят в бортях и прости колоди, са били независими от волята на човека. Опитни пчелари, които твърдят, че пчелите е много по-лесно, когато човек не прониква в техния живот. И точно колодные пчелина дават такава възможност. Ролята на човека е само в създаването на трупи с правилна форма, тяхното инсталиране и събирането на мед, podmore.

Съвременно колодное пчеларство: от Средновековието до наши дни

Начинаещите пчелари, които искат да създадат свой колодную пчелина, можем да препоръчаме книгата на Vi В. Куклина за руски пчеларството и бортничестве. В нея е описана технологията на отглеждане на пчелите в колоди в условията на съвременния ни живот.

За съжаление, колодное пчеларство постепенно излиза нищо. Идвайки на пчелина, може да се види само борти – изкуствени къщички в хралупата на дървото. Колодные пчелина определят пчелари-експериментатори или тези, които искат да се запознаят с тази технология на отглеждане на пчелите.

Колодное пчеларството — доста отнема много време за работа

Факт е, че съвременното колодное пчеларството се счита за трудоемко занимание. Помислете за недостатъците повече:

  1. Пчелите понякога се държат непредсказуемо, те може да не се хареса на тесте, което сте направили със собствените си ръце от отлични дървен материал по правилата. Пчелите просто ще се отклони от него, хаотично, рояк може да излети без матката. А понякога пчелите вземат от тестето, които са изработени от развалено дърво. Ги привлича или отблъсква миризмата. Дори има теория за това, че пчелите има аромат на дървесина от различни породи.
  2. Дървеният материал трябва да бъде с високо качество. Ако тя е влажна, производство тестета ще трябва да се отложи за една година. А перестоявшее гредата може да има характерния неприятен аромат, дървен материал трябва да соскребать, а вътре решетка комплект от билки и растения – мента или маточина.
  3. За инсталиране на пчелина трябва чисто място, в близост до които няма излишни предмети, дървета и селския двор. Пчелите никога не подлетят до колодам, около които витае мирис, например, коровника или кочина.

Но, както вече споменахме по-горе, има колодного пчеларството едно предимство. След инсталирането на такава пчелина можете да забравите за пчелите до есенното събиране на колодного мед. А толкова мед вас точно няма да ви разочарова. Малко течен цвят на светла канела, това е един истински сладък деликатес със страхотен витаминен комплекс!

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *