Как правилно да произвежда на инсталацията на втория корпус на кошера?

Всеки пчелар трябва да могат да правят поставяне на втория корпус на кошера. Предлагаме подробно описание на процедурата, за да може да се направи дори и без специални умения. Начинаещите собственици на пчелини не винаги е сигурен в начина, по препоръките си струва да се придържаме, и които не влияят на качеството и количеството на добива на мед. Затова е по-добре да обясни всичко подробно.

В процеса на отглеждане на пчелите трябва да се вземат предвид много фактори, които влияят върху производителността на насекоми. Тук и да се грижи за тяхното здраве, жилища, хранене, наличието на медоносни растения в страната, климатични условия и др. И един от важните моменти е изборът и на правилното използване на кошери.

Защо трябва да се разширява?

При наличието на 12-рамков корпуса на пчелната семейства не винаги е достатъчно място за пълноценна дейност. При активното медосборе и откладывании ларви се случва пренаселеността на кошера. И ако не се създадат просторни и оптимални условия за техния живот, а след това ще започне гадина. А как да знае всеки пчелар, това е много лошо за пчелина.

При разрастании на пчелните семейства се нуждаят от допълнителни корпуса в техните жилища. Фактически, за какво се използват тези действия, и какви цели успее да постигне с помощта на:

  1. Образование допълнително свободно пространство.
  2. Увеличаване на потомство или получаване на нови млади лица.
  3. Подготовка за събиране на мед, за да рамка е достатъчно за общо събрания нектар.
  4. За предотвратяване на роене.

Монтирането на втори корпус е оправдано при наличието на силна колония от и на голям брой насекоми. Тогава появата на пространства и празни рамки допринася за активната дейност по събиране на мед, а също и увеличаване на oviposition. В резултат ще получите много повече лекарствен продукт, тъй като ще се готви на по-голямо количество пчели.

Важно е да се погрижи за това, когато се ангажират с това действие. Защото, ако го инсталирате твърде рано, това само ще отслаби семейство. Така че такива манипулации се извършва около месец преди началото на мед реколта и само в силни структури.

Също така следят и за дейността на пчелите в това време, докато те живеят само в един корпус. Сигнал за изграждане на кошера става попълване 10 кадъра насекоми и мед. Ако не се изчака раждането на достатъчно количество индивиди, то при спиране на част втора на възрастни пчели не ще има време согревать ларви и производителността на семейството драстично ще намалее.

Какви са кошери?

Днес в пчеларството се използват различни проекти:

  • двухкорпусные;
  • многокорпусные;
  • шезлонги.

Всички те притежават своите предимства и недостатъци. Например, последният дава възможност веднага да настроите два майката алкохол, както и грижи за пчелите значително по-лесно. Но те са обемисти и тежки. Други пчелари предпочитат стандартни сгради, поставени една върху друга. Най-често те са два или три. Поне попълнете рамки се добавят нови нива. В този случай покрив на долния превръща в дъно на горния.

Такива кошера е задължително да се състоят от разделителни решетки, обшивки и на каботажните. Те са фальцевыми и бесфальцевыми. Той се смята за по-удобно, тъй като не са застрашени от увреждане на насекоми при отваряне и преместване нива. Данните проекти най-често може да се види в големи пчелините, когато се нуждаят от бърза печалба семейства.

Принцип на работа

Първоначално се подготвят за самия корпус, който ще инсталирате. За това му се дезинфекцира и да се лекуват с превантивни решения. Извършване на действия за осъществяване на ново ниво трябва да са само в топлото време, иначе пчелите ще почувстват съществена разлика в термично режим между двете части.

Погрижете се за това, че всички размери на рамката, на самия корпус, решетки и други елементи се свързват един към друг и точно стыковались помежду си. Също така вие трябва да имате достатъчно празни рамки и вощин за замяна.

За да се улесни процедурата може да използвате готов чертеж, на който е посочена цялата схема на последователни действия. И ако от опитни собственици на вече знаят много тайни и нюанси на такава работа, за начинаещи важно е нищо да не липсва на всеки етап.

За начало се отстранява покрива от първия корпус, събрани решетка и отнемат три рамки с пило. Те са поставени в най-горния ешелон. Важно е да се погрижи за това, че при тях не се оказа на матката, в противен случай всички усилия ще бъдат напразни. В транспортирани рамките трябва да бъдат ларви от различна възраст, открити и закрити клетки, младежите и възрастните, които ще бъдат в състояние да се грижи за тях. Там също монтирани по два елемента с мед и пчелна пита.

Освободившееся пространство в долния корпус допълват празни свободни рамки до 12 броя в общия брой. Самият потомство е желателно да поставите южната страна, а от другата изолирани възглавници и шперплат. Между сградите е важно да се постави разделителната решетка, която по размер ще бъде такава, че не позволява на горния етаж пчеломатку, а само работни, ет.

Покрива се правят с наклон, силен, с двойно разборным таван. И на върха на втория корпус се поставя целофан, покрышник, утепляющую възглавница. Това ще даде възможност за поддържане на микроклимата в кошера и защита на пчелите от атмосферни влияния и хипотермия. Не се страхувайте, че под фолио насекоми задохнутся. Тя може да се замени и холстиком, но след това производителността на събиране на мед и натрупване на семейството значително ще намалее.

Една седмица след преустройство задължително трябва да се провери състоянието на насекоми. При това се обръща внимание на това, колко изпълнена вощинные рамка. Ако по тях има мед, те се премахват и се чисти.

По-стария потомство движи на горе, а на неговото място е заето от празни клетки. Но за предпочитане е да се инсталира така, че да те стояха по една след всеки два пълни. По същия начин сложи рамка в горния ешелон. Схемата е такава – цветен прашец, пило, празните клетки, восък, още две потомство и т.н. В края на редица заключена кола маска и без клетки.

Има един трик, да ни води за увеличаване на ефективността на пчелите. За това във втория корпус на всички установени рамки поджимают бленда и направи малка пролука. Насекоми ще забележите празно пространство зад нея и по-интензивно да се работи.

Такава замяна се правят до тогава, докато не започне първият подкуп. Това ще даде възможност максимално да развие пчелосемью, за увеличаване на броя на активните работни лица, засилване на потомство и да увеличи производителността за събиране на мед.

През лятото, докато отива на работа за производство на мед, някои пчелари се добавя и трети корпус е на върха. Това се прави с една и съща цел и извършва подобна дейност само при попълване на предишното ниво на насекоми и нектар. Важно е да се погрижи за това, че на горния етаж се местят напълнена рамка, а на тяхно място се създава на питите. Така може да продължи през целия период на неговото събиране.

Подобен начин

Има и по-проста схема. За това горе се движат само една рамка с пило, а не три. Но все пак възрастта на личинките трябва да бъде различен. Отстрани определят медово-перговые клетки. Долната част се допълват пчелна пита или поставят суша. Този процес продължава постепенно, като по този начин да се увеличи силата на горната част и да предупреди гадина пчелите в долния ешелон.

При това матката переберется на втори етаж от себе си, но само тогава, когато ще запълни всички клетки в долната част. Но дори в този случай на потомство, може да се окаже твърде много. След това трябва да премахнете излишните рамка и да изрезки. Първоначалната семейство постепенно се засилват за сметка на това, не позволява на роене.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *