Как да щамове на пчелите, без шийка: видео

Почти всички пчелините независимо от техния размер практикуват създаване на слоеве. Информация за това, как да се направи щамове на пчелите, е необходимо и за начинаещи-пасечникам и пчелари-професионалисти.

Как да щамове на пчелите

Новаците тя ще ви помогне в момент, когато пчелин ще се разширява, а това значи, че ще се нуждаят от по-голям брой семейства пчели. А тези, които са ангажирани с мед на ниво бизнес, развъждане на пчели ще помогне да възстанови загубите след зимата, и по-удобен при продажба на насекоми. Ние сме се постарали да съберат цялата необходима информация, и сега си направим мини-екскурзия в създаване на правилни пчелните резници, които ще работят ползотворно.

Защо имаме нужда от резници, или кратка екскурзия в биологичното развитие на насекоми

Трябва да знаете, че пчелите работнички – това е женски, така, както и на матката. В пчелните семейства много строго изграждане на йерархия, и дори и при внезапна загуба на матката, те са в състояние сами да се справят със ситуацията. Те започват да се възстанови ларви по този начин, за да получите нов матката, която се нарича свищевая.

За развъждане на пчели, които ще отговарят за децата си и събирането на меда, се използват различни технологии на отглеждане. Така, пчелни на матката са получени от яйца, които са отложени в клетка-купичка, както и ларви на насекоми се хранят по специален фураж, който получи името на пчелно млечице. И пчелите, които се получават от ларви, изнесени на пчелни клетки, ще участват както в събирането на сезон.

Основите на формирането на пчелните резници

Има 2 вида формирането на резници, нека да разгледаме всеки един.

  1. Произведено е създаден от две или три семейства насекоми. Непременно трябва да се уверите, че насекомите не се разболяват и не са засегнати от вредните акари. Сглобяеми резници пчелите правят в случаите, когато няма възможност или желание за облекчаване на семействата на разположение пчелок.
  2. Индивидуален щамове на пчелите – образува се от едно семейство. Тези резници се практикува на по-малки пчелините, но понякога се дължи на безопасността и гигиеничности тази технология се използва и в по-големи пчелни стопанства.

В места, където е началото на мед реколта, показатели резници дами и франкофоните резници просто отлични, ако семейството успешно преживели зимата. Да се направят изводи, може да бъде случаят, ако в събирането на мед са включени всички насекоми, а не само на тези, които са били обърнати от други дами.

Има два вида слоеве

В зависимост от целта, за която се формира щамове на пчелите, ги отселяют в отделни жилища. Това може да бъде хоризонтална или лежачая преграда, която разделя проблемите от старата семейство.

Резници се формират за един – един и половина месеца преди горещ сезон добива на мед, за да млад е свикнал с новото място, призовани сили и е в състояние да извърши необходимите работи в сезон.

Подготовката на кошерите за резници

Резници селят в предварително подготвени кошери. Изолирани ги, поставят дъски, тавани и клетки. Също така може да подселить щамове в общия кошер, предварително отделяше хоризонтална или вертикална дъска за пчелите, не се свързаха. В предна част на общия кошер се прави общ вход, Ами за пчелите не путали си клон, част на кошера, се оцветяват в лъскави и ярки цветове. В средата на кошера се определя панел. Именно тя споделя го на 2 равни части.

Това местоположение на кошерите ще помогне на наслояване и силна семейството поддържане на топлината. Примерна схема на структурата на този двухъярусного кошера, за да можете да видите във видеото.

За това, как да се направи щамове на пчелите, ние сега ще ви кажем.

Да се научим да правите резници правилно

На въпрос за това, как да щамове на пчелите, е достатъчно проста. Трябва да изберете пило от силните на пчелните рояци. Уверете се, че насекомите са здрави, в противен случай инфекцията передастся отводкам. Проби се извършва в случаите, когато общото тегло надвишава 1 или 2 килограма. Ако се разгледа пример, ще видим, че образуват нова издънка, без вреда за силен рой е възможно в случай, когато пчелите живеят с по 9 рамки. Потомство публикуван на 7, и може със спокойна душа да вземем 1 рамка, която урежда възрастни на пчелните индивиди.

Научете се да правите резници лесно

Такъв избор можете да направите в продължение на 10 дни, производство му сред младите семейства. А силата на силни семейства, които ще се фокусира върху расплоде нови. Пчелите, които са били избрани, ще създаде по-голям брой ларви при нови матках. Оформени слоеве на пчелите ще интензивно се развиват и да се размножават, и в бъдеще ще бъде в състояние отново да подбор, за да образува нови издънки.

Как да направите избор: време, метеорологични условия

Рамка от кошерите са избрани във втората половина на деня. Времето е избрано неслучайно, в края на краищата, голямата част от пчелите се намира извън кошера, по нивите, а вътре остават млади насекоми и тези, които не летят. Колкото по-стари от насекоми присъства на рамката по време на подбора, толкова по-добре. Старите насекоми в новосозданном отводке пчелок се държат негативно, особено ако се откривате произведено щамове на пчелите. Те са отлети в стария кошер, отслабване на ново семейство, проявяват агресия към новите маткам, често просто ги убива. Младият пчелите по-лесно се приспособяват към нови условия.

Уверете се, че в рамките на е малка разкрива силата на потомството, както запечатани на клетката трябва да бъде почти узрели. Проверявайте в рамките на присъствието на дами, ако те има – те трябва да бъдат трансплантирани. Разбира се, ако имате възможност, вземете друга рамка с бъдещето на пчелната отводком, ако не – внимателно преместете на матката в подходящото за нея място.

Заслужава да поставите всички избрани рамка в съда и веднага да ги преместите на ново място на обитаване слоеве на пчелите.

Формирането на слоеве от закупените семейства, много често е проблематично – насекоми вражда. За да се избегне това, пчелите обрызгивают ароматни тинктури от следните компоненти:

  1. Мелиса.
  2. Сладък сироп от мед.

Ако с топло време на годината всичко е ясно, е как да се направи щамове на пчелите през пролетта? Не си струва да се започне работа по-рано от края на април, по време, когато температурата е по-ниска от 20 градуса.

Голяма издънка, или колко бързо да се подготви партията рамка

За да се даде конкретен отговор на въпроса за това, как да се направи голяма издънка на пчелите, може да се разгледа следния вариант за действие. Така че, преди отселением на пчелните резници внимателно разглеждане на пчелин, и семейството на насекоми. Определете какви рамки може да се извлече от кошера, не забравяйте да се вземе предвид порода насекоми.

За 3 дни до началото на формирането на резници съберете избраните рамки с млади насекоми, може да се вземе 1 или 2, в зависимост от броя, силата и потенциала на насекомите.

Определяне на рамка в кошера, добавете по 1 парче, в които има мед. Тя трябва да е малко, но тя ще бъде храна за млади насекоми. Имайте предвид, че в първите 3-4 дни от старите пчели улетят в предишния кошер, и ще трябва да се отърси от пчелите с няколко рамки — така проблемите не се изпразни. След това резници затворят за няколко часа.

Ако правите щамове на пчелите в топлото време на годината, а след това поставете рамката на разстояние един и половина сантиметра един от друг. Ако в студено – ограничаване на разстояние 3 мм, за да пчелкам не беше студено.

Образуването на нови слоеве – лесна задача, ако знаете точно какво и как да правят. Време за подбор на рамки с пило да се очертае в зависимост от началото на медоносного сезон. Важно е, че новите семейства са взели активно участие в събирането на мед или да до края на сезона се намирали във фаза на растеж. Ако новата семейство безопасно е оцеляла през зимата, а през следващия сезон тя постоянно се развива и да събира мед не по-лошо от другите.

Ето сега ние знаем, как да направим щамове на пчелите, без шийката на матката. Разширяването на пчелините, продажба на пчелните семейства и техните укрепване ще ви помогнат да направите пчеларството не е хубаво хоби, а е доста доходна!

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *