Как да хванеш пчелен рой в празен кошер

Всеки пчелар, начинаещ собствен бизнес от нулата, мисли за това къде да се вземат пчели? Има два изхода: закупуване на специални пчелите в магазина или хване диви насекоми за създаване на собствена пчелина. Вторият метод е малозатратным, така че те се радват дори и опитни пчелари. За съжаление, за насекоми достатъчно, за да инсталирате празно жилище в близост до дома. Тогава как да хванеш пчелен рой в празен кошер?

Как да хванеш пчелен рой в празен кошер

За това ще се изгради кутия и поставете в него 6-8 рамка. Препоръчително е да част от тях в заявлението. Обикновено пчелите бързо обживают кошер със стари рамки. Вътре задължително трябва да се суши и восък. Това са стандартните примамки. Ако нямате, можете да намажете с рамка със специални феромони. Те могат да бъдат закупени на панаира или в интернет. Можете да инсталирате половина на стари и нови рамки. Не забравяйте да отворите прорез и поставете чекмеджето в сянка, но понякога в него попадат преки слънчеви лъчи. Не забравяйте, трябва кошер трябва да е далеч от вашата пчелина, обикновено му придават на дървото.

Принципи на избор на място за инсталиране на празни кошери

  • далеч от пътя;
  • на място, където не ходят хора;
  • по-далеч от вашата пчелина.

Обикновено риболов на пчелите започва от 15 май

Сега трябва по някакъв начин да примами на пчелите, което може да се направи с помощта на ароматни билки. Решетка рамка мента или маточина. Пчелите обожават тези миризми и винаги долитат в тях. Оставете вашите капани за известно време. Не бързайте, обикновено риболов на пчелите започва с 15 май, това е периодът на началото на цъфтежа овощни дървета. От време на време, елате и проверете пощенската си кутия. Първоначално ще откриете, че около него се вие на 2-3 пчели, така и трябва да бъде. Те летели за разузнаване. Такива периодични посещения насекоми ще правят, докато не се убедят сами, че жилищата наистина е празна. Вие, от своя страна, също периодично проверете в кошер, защото преди да се хване на рояк пчели, трябва да се уверите, че в чекмеджето не е молец. Тези съседи отблъскват пчелите. Ако сте открили вредители, изтрийте тези рамки, и да ги замени с нови.

Как да хванеш рой пчелите в капан?

Капан – това е един и същ кошер, само по-малко красив. Тя се създава от подръчни материали и отгоре маскирани кора и клони. Не забравяйте, отколкото неприметнее ще бъде жилища, толкова по-малко ще искат да го открадне.

Но да се съобразят с пропорциите на нужда, тъй като тясна капан възпират от насекоми. Ширина на кошера трябва да бъде 1 вж. В този междина не залезут гризачи. На покрива трябва да се покрие от водоустойчив материал. Вътре в капана трябва да бъде сухо и топло. Не се опитвайте да се напълни щайга на голям брой рамки, обикновено обживают млади семейства, които не са много големи.

Как да хванеш пчелен рой в гората?

Преди да улов на диви пчели, се уверете в достатъчна отдалечеността на капани от вашата пчелина. Не забравяйте, младите си рояци и чужденци се опитват малко се припокриват един с друг. Трябва да разстояние от пчелина до капаните надвишава 3 км. Е трябвало да бъде място, в гората или засаждане далеч от населеното място.

Ако забележите, че имате на пчелина пристигнаха на пчелите, това означава, скоро младият рой ще отлети. За това не се е случило, трябва да знаете как да хвана пчелен рой в капан. Младите хора става тясно в кошерите, и те създават нови семейства. Така че някъде на 3 километра от вашата пчелина задайте капани или празни кошери. След като пчелите облюбуют ново жилище, да транспортират го до себе си на пчелина. При желание от насекоми по избор переселять в нов кошер. Тогава първоначално направете качествен кутия, без цепки. Не забравяйте да се изолират го, може би в него си труженицы ще прекарат зимата.

Трябва да разстояние от пчелина до капаните надвишава 3 км

Трябва да переселить ги от капана в красив нов кошер. За преместване изберете топъл и безветренный ден. В това време от насекоми не е много ядосан, така че едва ли ви покусают. Махнете горната част на капани и внимателно огледайте капак. Вие трябва да се уверите, че в него няма пчеломатки. Нататък внимателно огледайте всеки кадър. Ако не сте открили я в една рамка, четка намаление на насекоми в нов кошер, а старите рамки отлагайте. Ако сте открили матка, не трябва да я стреля с дизайн. Трябва да се сложи тази рамка в нов кошер. След това можете да прехвърлите останалите насекоми в ново жилище.

Не забравяйте, съединение, пчелните семейства или за преместването на младите рояци в кошерите трябва да се проведе най-малко един месец преди главната подкуп. В резултат на такова събитие, ще можете да получите щедра реколта от мед. Ако имате въпроси, вижте тематично видео. В него нагледно е показано, как става настаняването на пчелите в ново жилище.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *