Двухматочное съдържанието на пчелите в няколко членове на кошерите от: видео

Както показва практиката, за да се постигне печалба от пчеларството в кошерите трябва да се съдържа предимно на силни пчелни семейства. Насекомите не само да събират мед, но и да се осигури достатъчно храна.

Двухматочное съдържание

В живата природа кралицата пчела увеличава зидария в зависимост от метеорологичните условия и подкуп, достигайки увеличение до края на юни, увеличаването на силата и броят на индивиди от пчелите. Всичко е добре, но до юни, вече избледнява голям брой медоносов. Какво да правя? Пчелари практикуват двухматочное съдържанието на пчелите в няколко членове на кошерите, за който ние днес да ви кажем. Също така можете да видите интересно тематично видео.

Какво е двухматочное съдържанието на пчелните семейства?

Принципът на двухматочного съдържанието на пчелните семейства се състои в това, че на резници се създават с помощта на ранните дами. Насекомите съдържат в двухкорпусных кошерите, а когато семействата са се образували, ги обединяват с помощта на разделителните заграждения.

Форми и видове кошери се различават у нас и в чужбина, където двухматочное съдържанието на пчелите, много популярно. Кошерите могат да бъдат:

  1. Спаренными по технология на френския учен Емил де l ‘ Източно .
  2. Двукорпусни шезлонги, състоящи се от 2 сгради на 30 кадъра.
  3. Трехкорпусными по метода Ozerov.

Казано по-просто, се използват, копривна треска или вертикален дизайн. Между двете половини се определя стена, тя може да бъде полупрозрачна бяла решетка или празна стена. Тъпа припокриване е създаден, за това, че насекомите не са враждували.

В прозрачна решетка я сменят през 3 седмици след съжителство насекоми в съседните отделения – те знаят миризма помежду си и са свикнали с него. Повече за двухкорпусные кошери можете да научите от видеото.

Когато се образуват семейство?

Започват формирането в началото на пролетта. Монтирани два корпуса, които са поставени един върху друг. В долния корпус се поставя 2/3 от пчелите, основна матката и рамки с распечатанными клетките на потомство, в горната част – запечатана рамка, заместник матката и останалите насекоми. Много важно е, че на всеки етаж има собствен вход.

Двухматочное пчеларството в чужбина е много популярно,

Ако в края на зимата на матката още не са узрели, кошерите са разделени след тяхното маркиране, а зрели на матката, се поставят в горната част.

Предимства и недостатъци на технологиите двухматочного на пчеларството

Двухматочное пчеларството в чужбина е много, много популярно. В чужбина ценят повишаване на сто от добива на мед, който при двухматочном пчеларството се увеличава с 40-70%.

Също така по всяко време на годината, особено през зимата, пчелите се чувстват комфортно на тях им е топло, те консумират по-малко количество храна, както през пролетта се размножават по-бързо, като образува силно семейство.

Но такъв пчеларството има и минуси:

  1. Сложна форма конструкция на кошера. Гледане на видео или рисунки, в това можете да се уверите.
  2. Кошерите лоша вентилация, което води до рояка, ако навреме не се вземат необходимите мерки.
  3. Проблематичное проследяване на варна. За да се постигне плодного гнездото, ще трябва да се разглобява цялата конструкция.

Технология двухматочного пчеловождения на Maria

В Днепропетровск област (Украйна), е разработен нов метод за съдържанието двухматочных семейства. В кошера-шезлонги се определя разделителната решетка, за да насекоми могат да видят и почувстват един друг. Редовно издължени рамки с пило на 2-3 парчета и пчелите, които ги обслужват, от тези насекоми се формират силни издънки. Също така е необходимо, за да семейството не са се преместили в гадина.

Метод на Maria работи само със силни семейства

Интересното е, че методът Maria работи само със силни семейства, които се разделят на 2 части. Една от плода на матката, а към втората семейството подселяется някой друг матката, си струва покрийте с капачката. Двухматочное пчеларството шезлонги помогне след кратък период от време, да получите по-16 рамки с пило, преминаване в силни семейства.

Рационално двухматочное пчеловождение по Озерову

Техника Ozerov – това е трехкорпусный кошер. Рилски споделя долен корпус на 2 половини, които могат да се настанят до 8 кадъра. Преграда, която ги разделя, трябва да е лесно выниматься.

Втората сграда се състои от кошера или на две отвор в зависимост от необходимостта. Трети корпус е изцяло, бр. В основата на дизайна се подрежда клещеулавливающая и вентилационна поставка. Всички на корпуса разборные, и за нормалното им функциониране е необходима висока поставка за всеки корпус.

За съжаление, метод Ozerov не получи широко разпространение. Въпреки, че мненията на пчелари за трехъярусных кошерите и съдържанието в тях на пчелите са впечатляващи – в резултат на добива на мед за 80% надвишава показатели одноматочных семейства. Празнуват също и по-удобен за насекоми топлинен баланс, увеличаване на размера на здрави летящи пчели, които могат да участват мед поток в сезон, пести енергията на пчелните семейства.

Двухматочное пчеловождение – това е сериозна наука, която се постига чрез грешки и нови открития. Но за начало си заслужава да се запознаете с видео и преподаването на литература, която ще ви помогне по пътя. А резултатът ще се чака, ние се надяваме, че през следващия сезон с помощта на двухматочной технологии насекоми ще се съберат на своя пчелин с 50% повече мед!

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *