Акарапидоз пчели: – лечение, симптоми и признаци

Пчелин – това е чудесен вид на земеделието. Хората, които никога не са ангажирани с пчеларството, изглежда, че медът се появява от само себе си, а пчелите живеят отделно от собственика на пчелните кошери. Знай само, че резервоарите меден запаси по време на края на сезона. Ако се поровим в въпрос на пчеларството сериозно, веднага разбираш, че това не е така. Пчелите се нуждаят от грижи, прясна вода, санитарни условия. Също така насекомите се разболяват, например, един от сериозни заболявания е акарапидоз на пчелите. Точно за тази болест ние днес да ви кажем. Вие ще научите, какво е акарапидоз, как да се определи заболяване, което предприемете, като се избегне повторно възпламеняване.

Акарапидоз при пчелите: как става заразяването

Акарапидоз при пчелите възниква при проникване в организма на насекомото на кърлеж. Той попада в трахеята, започват да се размножават там. Женската причинителя на заболяването снася до 11 яйца, от които след 5 дни се появяват нови лица. Заболяването е опасно, че симптомите се проявяват не веднага, усыпляя бдителност пасечников. След 12-16 дни акарите се размножават и се превръщат в етап, по време на която може самостоятелно да отложи нови ларви.

Акарапидоз пчели

Кърлеж-причинителят не може да живее извън тялото на насекомото. Това означава, че не се размножават в кошера, питите, водата, растенията. Когато пчелата умира от заболяване, акари, които живеят в него, не са опасни за други насекоми. Кърлеж е убит няколко минути след смърт на насекомото.

Възниква въпросът, откъде идва кърлеж. Той стига до здрави пчелите в следните случаи:

  1. При закупуване на ново семейство насекоми, смяна на матката, блуждании търтеи. Основната причина, на която пчелите са акарите, е за закупуване на семейства и женски, без ветеринарни свидетелства.
  2. Когато пчелите контакт с насекоми с други пчелини (обворовывание семейства).
  3. Вече удря на пчелина, кърлеж кочует по време на лутане насекоми.

Проблемът акарапидоза не е изследвана до края. Още няколко десетки години тя се счита за неизлечима, а днес има начини и лекарства, които са способни да спасят насекоми. Още един момент: инфекция, податливи изключително на възрастните пчели, за потомство кърлеж, не е опасен. Също акарапидозом не се разболяват хора, животни и птици.

Какви симптоми свидетелстват за това, че пчелите са изумени от кърлеж?

Както вече казахме, болестта не се проявява веднага. Но колкото по-рано започнете да се бори с едно заболяване, толкова по-добре. Определят го да прости симптоми, които са типични за всички видове медоносни насекоми:

  1. По време на първото прелитане на или след дъжд пчели пълзят по излитане на борда, се опитват да се приземят и да не могат. Понякога да излети, но веднага след това да падне на земята, което може да се види на видео.
  2. При заразените пчели се наблюдава асиметричен събиране на крилата. Ако и крилца бъдат засегнати от болест, те просто се разтварят в различни посоки. Това се случва по причина на това, че гръдните мускули насекомо деформирани или повредени.
  3. Болните пчели се държат на групи, на вечерта при явни симптоми на много от тях умират.

Признаците на болестта се проявяват през зимата или началото на пролетта, при лошо време, застудяване и дъждовно време.

Срокове проявите на болестта

Акарапидоз – това е болест вялотекущая. В продължение На няколко години пчелар, не се забелязва промяна в поведението на насекомите. Болестта акарапидоз се проявява след 2,5–3 години след заразяването. Преди този период, той преминава в слабовыраженной форма, че е почти невъзможно да се открие, той не се проявява, и окончателен отговор ще даде само изследване в лаборатория. До 5 г. заразяване на пчелина заболяването се проявява в явна форма. Можете да го научите по черти, които сме внесли по-горе.

Бавното развитие на акарапидоза обуславя постепенното вземане на пчелните семейства. Ускорява процеса на заразяване и развитие на заболяване несоответствующая система за поддръжка на пчелите: антисанитария, лоша грижа.

С разпространението на болестта значително намалява ефективността и рентабилността на пчелина. Заразените пчели, бързо се уморяват, губят способността за продуктивна работа, а след няколко години голяма част от заразените индивиди просто умира.

Болестта е открита, как да се процедира?

Пасечникам препоръчва преди започване на лечение семейства да се съберат до 60 на заразените пчели, след което ги депозира в лабораторията. Пчелите вземат от различни семейства, опаковани в герметичную опаковки от картон. За подбор на всяко семейство – своя кутия. Нататък сами закарват в лабораторията, ако има такава възможност. Ако не е възможно, изпращат по пощата като писмо от ветеринарен лекар. Ще трябва да даде официален отговор, в който да бъде посочено заболяване и стадий на заразяване с насекоми.

Ако подозрение за акарапидоз се потвърди, може да се започне лечение. Също така на пчелина и на пчелина в радиус от 5 км ще се наложи карантина, както на лечението, са изложени на всички насекоми, независимо от тяхното състояние. Това е необходимо, за да се изключи всички възможности за повторно заразяване.

 

Преди започване на лечение на семейства, трябва да се отдава на пчелите в лабораторията

В случаите, когато са заразени с до 3 на пчелните семейства, им позволяват да унищожат с прилагането на серен диоксид, формалин. А младо пило переселяют на здрави семейства. Труповете на унищожените пчели се изгарят, без да се провалят.

Що се отнася до инвентара, да не се излага на дезинфекция. Започнете да го използвате, можете по-късно от 1 седмица след унищожаването на заразените насекоми.

Лечение и времето за обработка на

Започват лечение акарапидоза пчели през лятото. Време е от май до август се смята за най-благоприятен. Кошер напълно се заравят: затоплено, пукнатини намаза с глина, натъпкани с памук или просто оклеивают хартия, отгоре се поставя гъста масло кърпа. Примери за затопляне можете да видите на снимката.

За преработка се използват специални препарати, които могат да бъдат закупени в аптека, така че да започнем да се разглежда най-известните.

Първо — това е эфирсульфонат, който се предлага под формата на ивици. Ленти, импрегнирани с наркотици, те трябва да бъдат потопени в кошера през отвор в тавана. Тенията се монтира на метална и когато тя догорает, кошер трябва да се затварят плътно. След 2 часа кошер се отварят, за да го проветрился. Обработката се провежда на 8 пъти, по 1 път на седмица или през 7 дни.

Вторият препарат за дезинфекция и да се предотврати разпространението на болестта – тедион. Той се предлага под формата на таблетки, който също трябва да поджигать. Общото време за обработка отнема 5 часа, кошер проветрено. Тедион се използва 10 пъти, провеждането на дезинфекция през деня.

Дозата се изчисляват индивидуално. Те зависят от големината на кошера. Преди употреба задължително се консултирайте с вашия ветеринарен лекар, за да се определи дозата, която е необходима за вашия тип кошери.

Акарапидоз и лечение ела масло

По време на изследвания е доказано, че най-ефективно въздействие върху кърлежа се случва в момент, когато активният компонент попада в дихателната система на насекомото.

Следователно болестта може да се лекува или да я предотврати с помощта на борово масло.

В аптеката предлага два вида масла: синтетичното, от която в момента на обработка на изхвърлят някои компоненти, и естествена. Естествено е подходящ за борба с акарапидозом по-добре. Тя има ярко изразен аромат, който прониква в организма на пчелите чрез дихателната система.

За обработка е направена на тампон от марля, която е напоена с натурален ела с маслени бои. За 1 кошер 1 мл олио. Тампон се поставя на челни греди 3 пъти през 5 дни. Предварително кошер утепляется така, както за употреба на ветеринарните лекарства.

Масло безопасно и естествено. Ефект на въздействието зависи изцяло от качеството на маслото, спазването на правилата за използването му, запечатване.

Сега ние знаем всичко за признаци и лечение на акарапидоза. Дезинфекция и унищожаване на болни лица – това са основните правила, които трябва да се придържат.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *