Пчела убиец

Многократно сме гледали филми на ужасите и трилъри, където в главната роля се застъпват насекомите-убийци.

Африканизированная пчела

За съжаление, холивудски прототип убийци съществува, това е африканизированная пчела. История на външния си вид достатъчно интересно, и днес можем да я разгледаме.

Историята на африканизированных пчели-убийци

Още преди 60 години такава порода насекоми не съществува, тя е отгледана от учените по време на научните изследвания. Първоначално това са били африкански пчели, които учен, докарани в Бразилия. Насекоми трудно издържа на висока влажност и топлина, затова беше взето решение стискайте им с местни видове. Но беше грешка, вид на матката са били освободени на воля, където, в естествени условия насекоми се размножават с трутнями. Така през 1957 г. в Бразилия, започнаха да се размножават африканските пчели-убийци, които са на отлично потомство. Инкубационният период на размножаване на африканските пчели-убийци на един ден по-кратък, отколкото при конвенционалните форми.

Особености на вида и първите жертви африканизированных пчели

Афркианизированная пчела е много издръжлив, от природата, тя получава огромна сила, по-висока жизненост и медоносни способности, които са два пъти надвишават способността на обикновените медоносни насекоми. Но с тези, на пръв поглед, уникални възможности africanized медоносните насекоми са придобили и друго качество – прекомерна агресивност. Именно тя стана причина за атаките си срещу хора.

Това е интересно:  Трикове и полезни съвети за прилагането на лекарството Бисанар

Африканизированная пчела е много агресивна

Първите случаи на нападение африканизированных пчели на хора от селските райони на град Рио де Жанейро са били регистрирани вече няколко години след попадане на вида в горския пояс на страната. За първи път рой нападна жилищна сграда, а от 1969 г. е определен повече от 200 смъртни случаи от ухапвания. Действията на спасителните служби (те са използвали срещу африканизированных пчели-убийци огнехвъргачки) не са довели до успех, атака продължава. Беше госпитализировано повече от 2000 хиляди души, а жертвите сред домашните и селскостопански животни на изчисляване на хиляди.

Основните предимства и недостатъци на вида

Към предимствата на африканската пчела е прието да се позове на:

  1. Издръжливост на по-ниска умора.
  2. Възможността за събиране на голямо количество мед през сезона.
  3. Те се считат за най-добрите опрашители.

Към недостатъците, от своя страна, включват следните характеристики:

  1. Агресивност.
  2. Токсичност.
  3. Неусидчивость, насекоми не живеят в пчелините, и постоянно пътуват.
  4. Прекалената гадина.
  5. Непредсказуемостта на поведението.

Начин на живот на африканската пчела

Този смъртоносен вид също обустраивает кошери, събира мед и се води по принцип, нормален начин на живот. Но си заслужава да се обърне към изграждането на по-близо от 5-10 метра, и рой изпада в ярост. Са били регистрирани случаи, когато насекомите са следвали своята жертва повече от един километър. Ако жертвата се опитва да се скрие под водата, то със сигурност не ще бъде спасен – рой африканизированных пчелите ще чакат над повърхността.

Този вид е много чувствителен към външни шумам, звук на двигателя, сигнал на мотора, дори силният смях може да насекоми дразни. Africanized пчелите чуват возмутителей тишина с 15-метрова дистанция.

Това е интересно:  Възможни причини отравяне на пчелите и ефективни методи за тяхното лечение

Единственото нещо, което не може да толерира този вид африканизированных насекоми, – това е аромат на оцет. Учуяв му, те просто отлитат и само така може да се избегнат фатални ухапвания.

Външен вид африканизированного медоносного насекомо

Африканизированная пчела външно по нищо не се различава от обикновен насекомо. Тя е малка, има стандартен цвят.

Такава пчела е трудно да се разграничи от обикновените

Само специалист може да различи африканската пчела от обикновените видове. Факт е, че в жале насекомото се съхранява токсичен отрова, която причинява анафилактичен шок, убива хора и животни за няколко минути.

Как да разпространяват насекоми и какви проблеми създава на тяхното движение?

Африкански медоед отдавна се разпространява извън територията на Бразилия. За 1 година рояци коване на 270 километра, което е тяхна отличителна черта. Насекомите невъзможно да се контролират, те са заснети от място и за кратък период от време прелитат, постепенно измествайки минава границите на разпространение на „местни“ медоносни насекоми.

You May Also Like

About the Author: pchela

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *