Пчела убиец

Многократно сме гледали филми на ужасите и трилъри, където в главната роля се застъпват насекомите-убийци.

Африканизированная пчела

За съжаление, холивудски прототип убийци съществува, това е африканизированная пчела. История на външния си вид достатъчно интересно, и днес можем да я разгледаме.

Историята на африканизированных пчели-убийци

Още преди 60 години такава порода насекоми не съществува, тя е отгледана от учените по време на научните изследвания. Първоначално това са били африкански пчели, които учен, докарани в Бразилия. Насекоми трудно издържа на висока влажност и топлина, затова беше взето решение стискайте им с местни видове. Но беше грешка, вид на матката са били освободени на воля, където, в естествени условия насекоми се размножават с трутнями. Така през 1957 г. в Бразилия, започнаха да се размножават африканските пчели-убийци, които са на отлично потомство. Инкубационният период на размножаване на африканските пчели-убийци на един ден по-кратък, отколкото при конвенционалните форми.

Особености на вида и първите жертви африканизированных пчели

Афркианизированная пчела е много издръжлив, от природата, тя получава огромна сила, по-висока жизненост и медоносни способности, които са два пъти надвишават способността на обикновените медоносни насекоми. Но с тези, на пръв поглед, уникални възможности africanized медоносните насекоми са придобили и друго качество – прекомерна агресивност. Именно тя стана причина за атаките си срещу хора.

Африканизированная пчела е много агресивна

Първите случаи на нападение африканизированных пчели на хора от селските райони на град Рио де Жанейро са били регистрирани вече няколко години след попадане на вида в горския пояс на страната. За първи път рой нападна жилищна сграда, а от 1969 г. е определен повече от 200 смъртни случаи от ухапвания. Действията на спасителните служби (те са използвали срещу африканизированных пчели-убийци огнехвъргачки) не са довели до успех, атака продължава. Беше госпитализировано повече от 2000 хиляди души, а жертвите сред домашните и селскостопански животни на изчисляване на хиляди.

Основните предимства и недостатъци на вида

Към предимствата на африканската пчела е прието да се позове на:

  1. Издръжливост на по-ниска умора.
  2. Възможността за събиране на голямо количество мед през сезона.
  3. Те се считат за най-добрите опрашители.

Към недостатъците, от своя страна, включват следните характеристики:

  1. Агресивност.
  2. Токсичност.
  3. Неусидчивость, насекоми не живеят в пчелините, и постоянно пътуват.
  4. Прекалената гадина.
  5. Непредсказуемостта на поведението.

Начин на живот на африканската пчела

Този смъртоносен вид също обустраивает кошери, събира мед и се води по принцип, нормален начин на живот. Но си заслужава да се обърне към изграждането на по-близо от 5-10 метра, и рой изпада в ярост. Са били регистрирани случаи, когато насекомите са следвали своята жертва повече от един километър. Ако жертвата се опитва да се скрие под водата, то със сигурност не ще бъде спасен – рой африканизированных пчелите ще чакат над повърхността.

Този вид е много чувствителен към външни шумам, звук на двигателя, сигнал на мотора, дори силният смях може да насекоми дразни. Africanized пчелите чуват возмутителей тишина с 15-метрова дистанция.

Единственото нещо, което не може да толерира този вид африканизированных насекоми, – това е аромат на оцет. Учуяв му, те просто отлитат и само така може да се избегнат фатални ухапвания.

Външен вид африканизированного медоносного насекомо

Африканизированная пчела външно по нищо не се различава от обикновен насекомо. Тя е малка, има стандартен цвят.

Такава пчела е трудно да се разграничи от обикновените

Само специалист може да различи африканската пчела от обикновените видове. Факт е, че в жале насекомото се съхранява токсичен отрова, която причинява анафилактичен шок, убива хора и животни за няколко минути.

Как да разпространяват насекоми и какви проблеми създава на тяхното движение?

Африкански медоед отдавна се разпространява извън територията на Бразилия. За 1 година рояци коване на 270 километра, което е тяхна отличителна черта. Насекомите невъзможно да се контролират, те са заснети от място и за кратък период от време прелитат, постепенно измествайки минава границите на разпространение на „местни“ медоносни насекоми.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *