Водна настойка от прополис

В народната медицина се използва активно от всички продукти на пчеларството: мед, цветен прашец, пчелен прашец и прополис, което по своята значимост някои лечители, поставени по-горе мед. От него се приготвя мехлеми и спиране на основата на различни масла, екстракт и екстракти на алкохол. Обаче най-голяма популярност придоби водна настойка от прополис.

Тя, в сравнение с алкохол, запазва много повече витамини и аминокиселини. При това може да се прилага там, където прилагането на алкохол е строго забранено: при лечение на деца и кодирани от алкохол, очни заболявания, изгаряния, при заболяване на черния дроб и т.н.

Полезни и терапевтични свойства на препарата

Прополис (пчелен клей) – мощно, физическо и биологично активното вещество. Благодарение на съдържанието на над 100 различни биологично активни съединения, сред които има дъбилни вещества, органични киселини (кафе, ferulic, коричная), смоли, витамини и аминокиселини, той помага за:

 • Да се справят с различни вирусни инфекции;
 • Усилва действието на антибиотиците, в резултат на което възстановяването става много по-бързо;
 • Извежда от организма на човека на различни токсични вещества;
 • Облекчаване на подпухналостта и болковият синдром. В това е трудно да се повярва, но воден разтвор на прополис по-силна новокаина 3,5 пъти;
 • Забавят растежа на злокачествени тумори. Учените са установили, че, като са участвали в почистването на мембраните на клетките, той блокира процеса на регенерация на раковите клетки;
 • Ускори процеса на заздравяване на рани и изгаряния;
 • Лечение на конюнктивит и други болести на очите;
 • Съживяването на костната маса, дентина (твърда тъкан на зъба) и хрущяли;
 • Понижаване на холестерола, което помага за почистване на стените на кръвоносните съдове, в резултат на което се подобрява кръвообращението. Същия този ефект допринася и за лечение на множествена склероза;
 • Ефективно се бори с някои видове лишава от гъбички кандида и аспергилоза;
 • Ефективно да се въздейства върху пръчка Кох при лечение на туберкулоза, като блокира способността му да се възпроизвеждат;
 • Укрепва имунната система. Дълготраен прием на екстракт от пчелен лепило активира производството на антитела, което повишава съпротивляемостта на организма към вируси и микробам.

Прополисът е на водна основа има концентрация на активното вещество само в 10-20%. Това е значително по-малко, отколкото при мазила на основата на масло или алкохолни екстракти. Въпреки това, възможността за прилагане на практика без ограничения, което го прави универсален и незаменимо лекарство при лечението на много заболявания. Може да се прилага орално, ректално и вагинално. При поглъщане да не страда микрофлора на червата, а оттам липсва риск от поява на дисбактериоза.

Начин на приготвяне на воден разтвор на прополис

Да екстракт от прополис в домашна аптечка е възможно по два начина: да си купите в аптеките или да си приготвите в домашни условия.

По отношение на качеството на воден екстракт на прополис и в двата случая е идентичен. Разлика само в срока на годност – аспиратор, получена по промишлен начин, се съхраняват до една година, а със себе си — около 7 дни.

Това се дължи на степен на пречистване на водата – в предприятията тя дистиллируется и наситен с йони на среброто.

Все пак повечето народни лечител предпочитат да направите екстракт от прополис себе си. Те обясняват позицията си така, че по малко за съхранение на аптека тинктура губи своите свойства, а приготвянето му в домашни условия е много проста.

Воден разтвор на прополис се приготвя само от два компонента: пчелен лепило и вода. Преди те да бъдат свързани, те трябва да се подготви.

Прополис се купува, обикновено под формата на една меки топчета. За получаване на максимално наситен разтвор трябва да се увеличи площта му контакт с вода. Това се постига чрез смилане на зърно до фин фракция. Обаче пластичност не позволява да го превърне в прах. Помага в този случай на леко замразяване в хладилника. Достатъчно е един час, за да прополис се затвърждава и става чуплива. В това състояние, с помощта на ренде, може да се превърне в пылевидное състояние.

При закупуване на мляно пчелен лепило го поставят във фризера за половин час, а след това, с помощта на хоросан или точилка, удряха до прахообразна фракция.

 

На следващия етап – почистване на прополис от примеси. За това полученият прах се налива вода и се поставя на тъмно място за 1 час. След като се разклаща или разбърква. Появиха малки частици внимателно се отстранява с лъжица или да се декантира. Установената в дъното на утайката и има качествено пречистен прополис. Водата се оттича, и установената прах задължително се изсушава.

Прочетете също: начин на Приготвяне медовухи без мая и варене

Водата може да се използва от чешмата, но в този случай задължително се изисква предварително почистване почистване. Можете да направите това с помощта на фризера. Практически във всички материали за приготвяне на воден екстракт от пчелен лепило се препоръчва вода, замразяване, размразяване и веднага се прилагат за решение. Обяснението е просто – в състояние на лед, тя променя своята структура. Но това не е съвсем така.

Обикновената чешмяна вода съдържа тежки метали, пестициди, различни соли и дейтерий. Кристализация молекули такава течност със стабилен изотоп на водорода (дейтерий), започва с +3,8 градуса по С, а физиологичен разтвор солена вода замръзва при 7 градуса коледа. Така че очистването на следващия компонент на екстракта трябва да се извърши в два етапа.

Налитую в тенджера, течността се поставят на 5-6 часа в хладилник. Първата слана ви позволява да се отървете от дейтерия. Това е достатъчно, за да изхвърлите образуван лед. Вторична замръзване, в продължение на 10-12 часа, ще се превърне в жива вода в лед, а разтвор на соли ще остане в течно състояние. Съответно, течна фракция се оттича, а ледът се разтопи и се получи вторият компонент на терапевтични състав.

При приготвянето на воден разтвор на пчелен лепило трябва да имате предвид няколко важни неща.

 1. Той се разтваря в течности при +80 градуса по C.
 2. Всички полезни вещества са химични връзки, които не се разрушават дори при варене.
 3. Концентрацията на крайния лекарството се определя процентно съдържание на прополис в разтвор. Например, за 10%-та тинктура вземат 10 г прополис в 100 мл течност, 20%-та – 20 г, и т.н.
 4. При варене прополис получаваме отвара, а не настойка от.

Настойка може да се приготви по два начина:

 • издържат на водна баня няколко часа;
 • да качулки в термос.

Народните лечители предлагат няколко допълнителни рецепти за приготвянето на това уникално средство.

Рецепта №1. Пречистената вода, оставете да заври, леко се охлажда и се изсипва в термос. Там също покрити с порошковую маса прополис. Поставете на топло място за 48 часа. Периодично се разклаща.

Крайния продукт е непрозрачную течност наситен кафяв цвят. Аромата е много приятен, с „бальзамическими“ привкус. Вкус с горчивина. След поглъщане идва леко изтръпване. Не се филтрира. Преди употреба задължително се разклаща.

Рецепта №2. Пчелен клей и преварена вода се смесват в малка тенджера (емайлирани или от неръждаема стомана) и се поставят в голяма купа с вода. В рамките на един час, бъдещето лечебно средство държат на водна баня при 80 ° c. За процеса на разтваряне на биологично активни вещества е по-интензивно, водна настойка постоянно се разбърква.

Приключва процедурата за готвене отцеживанием крайния наркотици през три слоя марля, след което тя се изсипва в тъмна стъклена съд, плътно се затваря и се съхранява на защитено от слънчевите лъчи място. Колкото по-висока е концентрацията на разтвора, толкова по-голям срок на годност. Смята се, че процентът на концентрация съответства на броя на дните за съхранение, т.е. 25%-ия разтвор може да се съхранява 25 дни.

Рецепта №3. Прополисът на вода с лайка. За усилване на лечебния ефект от пчелен лепило на всеки 100 мл вода се приема 10 г аптечната лайка. След кипене на течността в нея се добавят цветове от лайка и се охлаждат до стайна температура.

Тук също высыпается прополис. След това на водна баня, като в рецепта №2, се оставя да престои 60 минути, след което се изсипва в термос и се поставят на 48 часа за ферментация. Термос трябва редовно да се разклатят. Преди употреба задължително се разбърква.

Рецепта №4. Разтвор на шунгитовой вода. До началото на вода се подлага на обработка шунгитом. Този минерал повишава имоти прополисного разтвор в борбата с туберкулозата, холестерол и хепатит А и в

Един или повече камъни с тегло до 300 г се изсипва в 3 литров буркан пречистена вода и отлежава за 72 часа. През 3-те дни 2/3 течност с помощта на тръби от капкомер внимателно, за да не се възползват от по-нисък слой, се отстранява и се използва за приготвяне на воден разтвор на по рецепти №2 или №3. Камъни изсушени и след няколко дни може да се използва повторно.

Указания за употреба

Воден разтвор на прополис е уникален не само по своите възможности при лечението на различни заболявания, но още и от факта, че употребата му не се ограничава само прием вътре. Така при заболяване на горните дихателни пътища може да се приемат през устата, изплакнете устата си, направи инхалация. Ефектът ще е един и същ.

Дайте инструкции за прилагане на 10%-та тинктура от пчелен лепило за лечение на различни заболявания.

Ангина, бронхит и други настинки – 25 капки (не на 25, а само 25) вземат се по 5 пъти на ден или 30 капки два пъти на ден. Приема в продължение на 2 седмици.

При замяна на изплакване 1 супена лъжица от препарата се разтварят в 100 мл преварена вода и изплакнете устата в продължение на 5 мин. Процедура трябва да се повтори 3 пъти на ден до оздравяване.

Инхалации се провеждат два пъти на ден. Лечебно средство, преди употреба се загрява до 35-40 градуса по С и в него се добавя восък.

При гайморите и рините във всяка ноздра в продължение на 10 дни капе по 3 капки тинктура. За да се избегне възпаление на синусите, е необходимо прекъсване на 3 седмици, след което процедурата може да се повтори.

Туберкулоза и хронични бронхити изискват прием на средства по три пъти на ден по 15 г. Продължителността на приемане при туберкулоза – 90 дни, хроничен бронхит – 30 дни.

Отит се лекува 20%-то място с разтвор. В ухото може да се 2-4 пъти на ден да се стича по 2 капки средства, или за полагане на нощ напоени в него памучни тампони. И В двата случая след 10 дни, заявлението трябва да се направи пауза от 21 на ден.

Захарен диабет – приема се по 15 г 20 минути преди ядене три пъти на ден. След 30-дневен прием е необходим шестмесечен почивка.

Заболявания на СЧ, на надбъбречните жлези – трябва да се вземат се по 10 г за 1 път. Останало е аналогично на лечението на захарен диабет.

И В двата случаи курсът на лечение се повтаря.

Хемороиди. Ще ваната или марля лосиони разтворена ракия в съотношение 1 към 2, където 2 – вода.

Миома и други гинекологични заболявания. Прополисный екстракт: или се пият по 20 капки три пъти на ден, или за една нощ се вкарва във влагалището, напоени с разтвор тампони, или правят douching (3 супени лъжици. л. на наркотици в половин литър вода), или като на ваната.

При матката , заедно с прополис трябва да се използва отвара от бял равнец и воден пипер. Лечението продължава до пълното възстановяване на две седмици с прекъсване от 21 дена.

Широко се използва воден екстракт на прополис при лечение на различни заболявания на очите. Въпреки това тук може да се прилага само 5%-та настойка от прополис. По-висока концентрация може да доведе до изгаряния на роговицата. За да се намали концентрацията на 10%-ия разтвор два пъти, просто трябва да се излее там същото количество пречистена и преварена вода.

Конъюктивит може да се излекува за един месец, капая в очите по 2 капки два пъти на ден. Ако за този период от време, болестта да не си отиде, след това курсът на лечение трябва да се повтори след две седмици.

Трън се лекува заедно с чистотелом. Чрез смесване на разтвор на пчелен лепило и жълтениче екстракт в съотношение 3:1, закопават се в окото по 3 капки три пъти на ден. Курс на лечение — четири седмици. След 14 дни лечение може да се възобнови.

Дозировката за деца

Независимо от заболяване, за децата има специална дозировка. Така, за деца до 3 години може да се дава по ¼ чаена лъжичка 3 пъти на ден, а от 3 до 8 години – 1/3 чаена лъжичка 3 пъти на ден. На възраст от 8 до 14 години прием може да се увеличи до половин чаена лъжичка. И също 3 пъти на ден.

Противопоказания

Воден разтвор на прополис има само едно противопоказание – алергична реакция към този продукт на пчеларството.

Просто и евтино народно средство на базата на прополис позволява да лекува много болести. Важното е да се знае, че това лекарство има.

 

 

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *