Как да медовуху в домашни условия?

Историческата памет на народите често изненади. Например, ако прекарате сред населението на Русия анкета за национални алкохолни напитки, отговорът ще бъде една и съща — водка и лунна светлина. Едва ли има някой, който да помни медовуху — истински руски, който има история от няколко хиляди години, в нетрезво състояние напитка.

Технология на приготвяне

Как да медовуху, са знаели още в Древна Русия. Създадохме я, по рецепта и технология, много дълго, в продължение на 20-30 години. За това в просмоленную една дъбова бъчва заливали разтворен във вода мед и заравят в земята. Напитка за огрев е едновременно и вкусна, и хмельным и, най-важното нещо, полезно за здравето. Нищо чудно, че младоженците трябва да са в рамките на месеца редовно пиене, за да се роди здраво потомство. Оттук, между другото, и следното: „меден месец“.

В епохата на Петър I рецепта за приготвяне на напитка от мед е коренно променен. За ускоряване на узряването в него се добавят хмел. Вече един месец се получава сладък нетрезво състояние напитка. Обаче по този път медоваров поджидало две изненада:

На първо място, при производството на слабоалкогольного напитка (7-10 градуса) див щам дрожди, съдържащи се в меда, не винаги гибелта на изм алкохол, в резултат на крепостта се разраства (максимално до 14 градуса), но и на броя на меден оцет също расте. Като резултат, се получава доста здрав, но кисело алкохолен продукт, негодни за употреба.

На второ място, развитието на бактериите, причиняващи закисание на разредените с вода мед. Колония от микроорганизми първоначално са налични във всички разновидности на този продукт. Към тях се възпроизвеждат някаква грешка в температурни режими при сбраживании медовухи. Мая започват да се развиват при 22 градуса на топлина и по-горе.

При по-ниски температури те растат слабо. Като следствие, малко се произвежда алкохол, който е пагубен ефект въздейства върху патогенните бактерии. За последните температура под 20 градуса е най-благоприятен за размножаване, да не говорим за това, че медът е идеална хранителна среда.

Е намерено Решение при промяна на технологията на приготвяне на медовухи. Смес от мед с вода, просто започва да се вари, в процеса на което бактериите и микроорганизмите, загиваха. Но термична обработка сладък продукт разрушава ензимите и витамините, поради което той губи голяма част от своите полезни и лечебни свойства.

Затова трябва ясно да се разбере, че трябва да получим на изхода.

Ако е ароматен дух напитка, пастьоризиране е задължително. Ако искате да получите в медовухе едновременно и лечебен, и алкохолен продукт, това трябва да се свържете с рецепти на ферментация на мед и без варене.

Съвременната технология на приготвяне на медовухи в домашни условия е доразвита в 30-те години на XX век. Болшевиките, поради големия брой незрелого мед, трябваше да си спомня как се готви медовуху от некондиционного на продукта. Те са усъвършенствали процеса на вземане на медовухи.

Той включва три фази: ферментира, скорост на затвора, пълненето.

Процесът на ферментация. На този етап в меден разтвор се появява крепост. Мая, перерабатывая захар, мед, се развиват активно. Техният растеж е придружено с отделяне на алкохол и въглероден двуокис.

Важно: отделяна от мая въглероден диоксид при взаимодействие с кислорода образува меден оцет, който разваля медовуху. Затова, трябва да бъдат изключени, да попадне в контейнер, където се скита мъст, на въздуха, поставляющего кислород. Това се постига с помощта на гидрозатвора или гумени ръкавици.

Гидрозатвор за ферментация.

Ферментацията протича бурно. Състав става мътна и дюдюкания. За малко производство на захар медовуха ободрява и успокоява. На дъното се образува утайка от отработени мая. Приключване на процеса на ферментация може да се определи по два начина:

 • С помощта на изгаряне на мачове. Тя не тухнет над повърхността на меден напитка, когато сбраживание приключи. В противен случай въглероден диоксид затушит й;
 • С помощта на гидрозатвора или гумени ръкавици. Ако във водата на затвора не идват мехурчета или ръкавица падна на капацитет, мая завършили своята работа.

Крепостта медовухи зависи от количеството захар в източник на суровини, концентрация на мая в сусле и температурния режим в процеса на ферментация.

Крепостта на крайния напитка в процес на ферментация може да се увеличи само до 14 обемни дялове на алкохол. При такава крепост маята умират, а процесът на преработка на захарта в алкохол спира.

За да се постигне максимална крепост, трябва да се спазват от температурните условия и необходимата концентрация мая. Захар за тези цели, като правило, е достатъчно. Недостиг на мая не позволява да се преработи на разположение на захар, а излишъка ще даде напитка кални вид.

Трябва да се отбележи, че съществуващите рецепти за домашно медовухи предвиждат, че в края на ферментацията, крепост на напитката трябва да бъде 6-9 градуса. За да се увеличи делът на алкохол в него трябва да или значително намаляване на количеството вода в рецептата, или да се разрежда с медовуху спирт (водка).

Инфузия. Време на пубертета зависи от рецептата и технологията на приготвяне. Тя може да варира от 5 до 30 дни, а по отделни рецепти — до няколко месеца. Настаиваясь напитка, която се изпълва с аромат, придобива по-деликатен вкус, става по-стегната.

За да медовуха дозрела, напълно е спрял процесът на ферментация и осадила мая, остатъци от нея трябва да се налива в стъклени съдове или пластмасови бутилки. Херметически затворите, поставете на студено място. Да, по време на повторна ферментация не е пребит от корк от налягане на въглероден диоксид, трябва да недоливать контейнер на 5-6 см, а също така и периодично стравливать скопившиеся газове. В края на инфузията медовуха наситен специфичен вкус и аромат.

Прочетете също така: Лечебни свойства и рецепти кедър тинктура

Филтриране и консервиране. Това е последният етап на производство на меден напитка. За да се отървете от утайки и неосевших примеси, напитка внимателно, за да не се разклати утайката се филтрира през многослойна марля и се налива в съд за по-нататъшно съхранение.

Подготовка на съставките

За да се готви на медовуху в домашни условия, трябва да има две основни (мед и вода) и няколко помощни (мая, хмел, подправки, плодове) съставки.

Теоретично, как да се готвя медовуху дома, знае всеки начинаещ медовар. Проблемите започват, когато трябва да теоретични познания, за да използвате на практика. И първото нещо, с което той е изправен пред – правилния избор на мед за хмельного напитка.

Мед. Всеки вид мед има своя уникален цвят, вкус, мирис и аромат. Естествено, че и органолептични характеристики медовухи ще зависи от качеството на изходната суровина. Затова сортове мед със слаб мирис (sweet детелина и кипрейный) изчезват веднага. Следва да се въздържат от използването на каштанового мед – той придава хмельному питието си горчив вкус.

По цвят най-добре е да използвате светли видове сладък продукт. Тогава медовуха се получава кехлибарена на цвят. Тъмните сортове (елда, дягилевый) придават напитка карамел цвят и тръпчив вкус.

Медът трябва да е натурален, без добавки и примеси, и без признаци на ферментация.

Вода. За меден напитка се приема за чиста, мека питейна вода, за предпочитане от извор. Степента на твърдост на водата до голяма степен определя качеството на крайния продукт. Ако концентрацията на калций в нея надхвърля средното ниво, то shtreyfling и мирише неприятно. Освен това, в такава вода, забавя развитието на гъбични бактерии. Намалява твърдостта на водата кипи – сол отпадат в утайката.

Мая. Мая идват от естествени (диви) или изкуствено отглеждани (вино, захарни изделия). Промишлени мая, сушени или пресовани, трябва да бъдат качествени – добре да се скитат. Медовары с опит съветват с обичайните маята се разочаровам в жълт малко диви роднини. Те се ускори ферментацията. Естествени дрожди има и в плодовете, хмеле, ръжено брашно, със стафиди.

За да добавите медовухе от мед специфичен вкус и аромат често се използват добавки от подправки, подправки, плодове и зеленчуци. Комбинирането им в различни комбинации, можете да получите огромно количество видове напитки.

Великолепно се съчетават с мед кора на цитрусови плодове и ориенталски подправки (карамфил, канела). Приятен вкус се получава при добавяне на напитки, различни сокове, например, боровинки, череши, ябълки.

Начин на приготвяне на варено напитка

Как да медовуху у дома? В помощ представяме стъпка по стъпка инструкции за варено (термично обработено) напитка.

 1. Разредете маята. За това ги потопете се в подслащенную и загрява вода за около 1 чаена чаша. След около час те „печелят“. Това може да се види по пузырькам на повърхността на водата.
 2. Разтваря мед във вода – съотношение зависи от рецептата. Се вари в тенджера емайл, в продължение на 5 минути. Това е достатъчно, за да пастьоризирано сироп. По-дълга готварски убива аромат на мед. В процеса на варене трябва постоянно разбърквате съдържанието на тигана, за да е сладък продукт не пригорел. Развиващите се на повърхността пяна нежно премахване. Опасно е да се оставят на кипене мед без надзор. Той бързо возгорается, с гръм и трясък, хвърляйки огнени пръски.
 3. В готовия сироп се добавят аромати: канела, шишарки от хмел, индийско орехче и други, ако това се предвижда рецепта.
 4. Остуживаем сироп до температура 30-35 градуса.
 5. Добавяйки в него заработавшие мая. Разбърква се. Покрийте с тензух, за да не падне насекоми. Сложете готовото мъст на топло място с температура не по-ниска от 20 градуса. Ако тези помещения не, капацитет, с суслом може да нагряване с помощта на электронагревателей.
 6. От началото на ферментацията, през 1-2 дни, медовуху переливаем в съд с малък провлак за пълноценна ферментация. Гърлото перекрываем, воден затвор или медицинска ръкавица с проколотыми с игла на пръстите, за да се предотврати контакт на въглероден двуокис с въздух.
 7. След приключване на процеса на ферментация, след около 5 дни, поставяме медовуху да се влеят (виж инфузия).
 8. В заключителната фаза На напитка филтър и разсипване на емкостям за съхранение (виж филтриране и пълненето).

Важно: хмел може да се прилага като аромат, и тогава той се добавя към врящия сироп, така и под формата на природни дрожди. В този случай тя се потапя в ostuzhennoy до 35 градуса меден разтвор. В случая с мая много се препоръчва хмел пуснете медовуху в марлевом торбата.

Начин на приготвяне ставленой медовухи

За получаване на хмельного продукт с лечебни свойства, трябва да знае, как да постави медовуху без пастьоризация. Тук трябва да следвате няколко прости операции:

 1. Разтваря мед в студена, некипяченой вода. Се разбърква, докато на дъното няма да утайки.
 2. В зависимост от рецептата, добавете диви, под формата на стафиди, хмел, плодове или вино (бира) мая.
 3. Переливаем забродивший напитка в съд с тесен гърлото и вратовръзка с тензух, за да погълнат не са попаднали насекоми.
 4. Сложете съда на топло място и се оставя без движение. След 2-3 дни ще започне бавно даде визуална представа за настоящите и ферментация.
 5. С настъпването на активния процес на рафиниране на захар в алкохол, медовуху отстранете от утайката и се филтрира.
 6. Разсипване бутилка с тъмен цвят, здраво запечатани с и сложете да узреят.

Важно: при осъществяване на дивите дрожди не може да ги измие превозвачи, са: плодове, хмел, стафиди.

Рецепти медовухи

За това, впоследствие да може да бъде лесно да се ориентирате в начина на приготвяне на напитки и видове, классифицируем медовуху в следните видове.

В зависимост от степента на термична обработка медовуха е:

 • сърдечен или варени (подвергшейся кипячению);
 • ставленой (без варене).

Прочетете също така: Настойка от пелин

В крепостта напитка:

 • слабоалкогольной;
 • крепленой.

За насищане на въглероден диоксид:

 • все още;
 • газирана.

В състава на добавки:

 • природна;
 • фалшив или подобрена.

В ума на мая:

 • с диви дрожди;
 • с кондитерскими мая.

Сварете медовуху със собствените си ръце може да са по различни рецепти.

Класическа медовуха

Класическата рецепта за медовухи ще изисква:

 • мед – 160 грама;
 • вода – 1,05 л;
 • хмел – 3 г;
 • суха мая – 12 г;
 • канела – на върха на ножа;
 • индийско орехче – на върха на ножа.

Подготвя точно по инструкциите за варена медовухи.

Газирана медовуха

От медовухи може да се направи шипучее вино, много приличащо на шампанско, но със своя вкус и аромат. За този меден напитка след приключване на първата ферментация филтър и разсипване на стъклени бутилки. Добавете там натурален пчелен мед в изчисляването на 35 г на 1 л мъст и поставете на топло място в продължение на 8 дни.

Естествени мая мед ще се възобнови процес на ферментация, ще наситя напитка въглероден диоксид. В края на посочения период от време и преместете бутилки на хладно място за равенство. През седмицата шипучее виното е готово за консумация. За да корк във втората ферментация не е пребит от бутилки, трябва да се засили, подобно на задръстване от Шампанско.

Медовуха без варене

Как да медовуху без термична обработка, описани в инструкции (виж по-горе). Състав на съставките може да бъдат различни. Ето няколко рецепти.

Рецепта №1. Най-простата рецепта медовухи – 2 литра питейна вода, 120 г текучего мед и 20 г суха мая.

Рецепта №2. Царска медовуха. За нея са необходими:

 • питейна вода – 1 л;
 • мед – 40 г;
 • стафиди – 30 г.

Предварително стафиди замачивается 2-3 дни, а след това всичко според инструкциите за ставленой медовухи.

Медовуха без мая

Медовуха без мая може да бъде и сърдечен и ставленой. Промишлени мая заместват хмел, стафиди, плодове. Ето няколко рецепти.

Рецепта №1. Са необходими следните компоненти:

 • вода – 2 литра;
 • мед – 0,2 кг;
 • цветен прашец – 100 г;
 • лимон – 2 бр.;
 • стафиди – 100 гр;
 • канела – на вкус.

От лимон избутват сок. Разбъркайте всички съставки на напитката. Сложете да се скитат. По-нататъшни действия, в съответствие с инструкциите за ставленой медовухи.

Рецепта №2. Вземете 2 л вода, 400 г мед, 1 супена лъжица. супена лъжица от хмел и кардамон. Начин на приготвяне на инструкции за сърдечен медовухи, в която хмел – мая.

Силна медовуха

За приготвяне на силен меден напитка е достатъчно, за да промени съотношението на вода и мед, за да ги върнем към ума 2:1, а също и добавяне на всеки литър състава на 5 г суха мая. Всичко останало за инструкции за сърдечен медовухи. Имайте предвид, че тази манипулация с вода се допуска във всички рецепти варена медовухи.

Медовуха от стария мед

Много често-долу е отделен готвене рецепта хмельного напитка от стария мед. Обозначават следните съставки:

 • вода – 10 литра;
 • мед – 1,5 кг;
 • хмел – 10 конуси;
 • мая – 3 г.

По-нататък всичко според инструкциите за варена медовухи. Напитката може да се направи шипучим или крепленым, на вкус медовара. Такъв мед може да се използва за всяка рецепта. При ставленой медовухе го предварително распускают.

Медовуха на алкохол и водка

Любителите подсилени напитки може да повиши крепост медовухи с помощта на спирт или водка. Достатъчно е в готовата отвара (след филтриране) добавяне на силен алкохол и даде му се да престои в продължение на 5 дни. Тук обаче има два много важни момента.

1. Ако крайната крепост медовухи не надвишава 19 градуса, а след това спиртосодержащую течността се изсипва в мед, тинктура. Ако искате да получите уникален дух напитка с крепост 28-40 градуса, а след това, обратното, медовуху се изсипва в спирт или водка. Обяснението е просто: всяка течност, която минава през точка 20 градуса крепост, изложени бурна и бърза химическа реакция с отделяне на голямо количество топлина и образуването на фузелово масло и различни отрови. В такъв случай диво махмурлук е гарантирано.

2. Добавяне на алкохол в меден напитка може на всеки етап на производството. Но, все пак, по-добре в края на процеса на веригата. Тогава медовуха се получава мека и ароматна.

Черешова медовуха

За направата на череша медовухи са необходими следните компоненти:

 • питейна вода – 5 л
 • сок от череши – 3 литра;
 • натурален пчелен мед – 2 кг;
 • мая – 200 г;
 • канела – 10 гр;
 • карамфил – 10 г.

Може да се приготви по-малко количество напитка. За това, че всички компоненти трябва да се вземат пропорционално на основната рецепта. Изготвяне на инструкции за обилна мед. Единственото нещо, което трябва да се промени – срок на инфузията. Той е на 21 ден.

Медовуха от по-младото мед

Ситуацията с младите мед подобна е ситуацията със стар мед. Може да се използва във всички рецепти без ограничения. Все пак, в някои кулинарни книги-долу е следната рецепта:

 • вода – 5 л;
 • мед – 0,4 кг;
 • стафиди – 100 гр;
 • сок от 3 выжатых лимони;
 • винени дрожди – чаена лъжица;
 • пшенично брашно – 3 супени лъжици.

Начин на приготвяне на инструкции за варена медовухи.

Ябълкова медовуха

Начин на приготвяне подобно на череша медовухи. Естествено, черешов сок се заменя с ябълков от кисело-сладки сортове. Понякога се добавят 30 г захар, което засяга крепостта напитка.

Съхранение медовухи

Да се съхранява готовата отвара трябва да са в дървени бурета, стъклени опаковки, пластмасови бутилки. Метални резервоари трябва да се изключат. Съдове с ароматна медовухой трябва да се затвори херметически. За съхранение може да се използва изба или мазе.

Знаейки рецепта медовухи в домашни условия може бързо и правилно да се готвя тази магическа напитка.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *