Възможно ли е да има мед при диабет: ползи и на вредите за различни видове

Фактът, че медът е панацея за лечение на голям брой заболявания, потвърдена от научните изследвания и практическите методи. Мед – това е здраве! Хората отдавна знаят за хранителната и лечебната стойност на меда, но да започнете да го приемате тогава, когато заболяването вече тече.

Възможно ли е да има мед при диабет

А възможно ли е да има мед при диабет, това сериозно заболяване, когато трябва постоянно да се контролира нивото на глюкозата в кръвта? Този въпрос отдавна се чудеха тази наука, като апитерапия, която кандидатства методи за лечение на болести с помощта на пчелните продукти.

В меда се съдържат приблизително равни количества глюкоза и фруктоза. Организмът усвоява тези въглеводороди по различен начин. В противен случай това може да се обясни по следния начин: глюкозата постъпва в кръвта на човек и, съответно, във всички клетки и органи, почти мигновено, фруктоза и също се натрупва в организма постепенно.

Захарен диабет 1 и 2 тип

Недостиг на инсулин в организма на човека, повишава нивата на глюкозата в кръвта, и се случват сериозни промени в метаболитния, и по-специално, в въглехидратни процеси на организма.

  • 1 тип диабет – за него се характеризира с инсулинова зависимост напълно. Заболяването започва в ранна възраст, протича остро и се развива с висока скорост.
  • 2 тип диабет – тук се характеризира с относителна липса на инсулин, поради нарушение на ендогенен образуването на глюкоза в черния дроб. Заболяване от този тип страдат по-възрастните хора, които имат излишък на телесна маса.
Това е интересно:  Как да се готви и правилно да използвате тинктура от прополис за кожата на лицето?

За лечение на захарен диабет първи тип се прилага метод за въвеждане на инсулин за лечение на диабет тип 2 се използва необходимата диета, която е насочена към намаляване на въглехидратите, които постъпват в кръвта, се прилагат специални сахаропонижающие лекарства.

Възможно ли е мед за диабетици?

Продукти, произведени от пчелите, повишават имунитета на човек, водят в норма работата на задстомашната жлеза, имат добро влияние върху метаболитните процеси на организма и отлично се допълват провеждане на медикаментозно лечение за диабетици.

Диабетици мед може да се консумира само под контрол на лекар

Мед и други продукти на пчеларството сами по себе си не лекува диабет, но водят до повишаване на качеството на живот като изолирани един от друг, така и в състава на смеси.

Например, пчелно млечице, самостоятелно или в смес с мед допринася за вырабатыванию на допълнително количество инсулин, тъй като в маточном молочке се съдържат мастни киселини, които допринасят за това.

Пчелният прашец благодарение на разнообразни състав на витамини и минерали допринася за намаляване на нивото на глюкоза в кръвта, води в норма на обменните процеси с участието на гликоген в мускулите и черния дроб.

Прополисът като противовъзпалително лекарство пчелопроизводства и естествен антисептик се използва за лечение на инфекции на фона на диабет. Цинкът, който се съдържа в прополис, може да потенцира действието на хормона на панкреаса – инсулин.

Мед и продукти на пчеларството, благодарение на активни компоненти в състава си, като витамините А, В, С, е, макро – и микроелементи, въглеводороди, хормони, етерични масла, създава благоприятен фон за поддържане в норма на работа на системите кръв, обмяната на веществата, на работата на органите, по-специално на панкреаса и надбъбречните жлези. Ето защо, мед при диабет тип 2 се консумират за поддържане на жизнения тонус може да е напълно основателно.

Това е интересно:  Какви лечебни свойства има пчелен подмор и как да го прилагат?

Но от друга страна, захарен диабет, а по-точно, диабет тип 1 и мед, които са несъвместими. При диабет тип 1 съвместимост на пчелните продукти и нивата на кръвната захар трябва да се проверяват ежеседмично за аналитично, като се контролира нивото на глюкозата в кръвта и урината. Така че въпросът, полезен ли е меда в комбинация с продукти на пчеларството за диабетици или е вредно, винаги е актуален за эндокринологов.

Как и с какво да се консумира мед при диабет?

  • На захарен диабет от втори тип, оказва положително влияние мед в съвпад с пчелно млечице молочком. Ние трябва да се подготви смес от мед и пчелно млечице в съотношение 1 към 100, консумира се по една чаена лъжичка половин час преди закуска.
  • В смеси с пчелен прашец съвместимост този продукт, като мед, и този лош заболявания като захарен диабет, многократно се засилва.
  • Приготвя се смес от мед, краве масло и цветен прашец. За предотвратяване на болестта вземайте по две супени лъжици от тази смес. Има 15 минути преди закуска и вечеря, в продължение на 2 месеца.
  • За по-добър от използването на мед в превенцията на захарен диабет тип 2 апитерапевты препоръчва да дъвчете медена пита. Восък пити намалява количеството на глюкозата в меда, процентът на фруктоза увеличава.
  • Пчелен подмор или мор – са телата на убити пчели, тяхното активно използва апитерапия, за нормализация на работата на жлезите с вътрешна секреция, за подобряване на обмяната на веществата, за нормалната работа на системата кръвообразуване. В смес с мед апитерапевты препоръчват да се яде пчелен подмор за по-бързото извеждане от организма на липидите и въглехидратите, приети с храната.
  • Мед в апикомпозиции с прополис се нанася върху областта на панкреаса в продължение на няколко месеца.
Това е интересно:  Рецепти за ликьори от алое с мед и кагором при лечение по онкология

Заключение

И така, може ли да яде диабетици мед? Медът притежава свойства да намаляват липидемический ефект, работи в човешкото тяло като иммуностимулятор, стабилизира нивото на захар, тъй като основният съставен елемент на меда е фруктоза, от която не зависи от нивото на глюкоза в кръвта. Консумацията на мед при диабет е съвсем незначително повишава нивото на захар, след като го вдигне дори може да круша и грозде, а в края на краищата, тези плодове могат да се консумират диабетици.

You May Also Like

About the Author: pchela

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *