Ползите и вредите от мед в пчелна пита

Медът е уникален естествен източник на витамини и микроелементи. Известен със своите лечебни свойства, той се използва активно в народната медицина, може да се бори с много заболявания. В този случай, най-голяма полза имат тези видове пчелни продукти, които не са извлечени от пчелна пита, не са подложени на външна намеса.

Насекомите сами запечатват меда в клетъчни клетки, като по този начин му осигуряват стерилност и сигурност. Намирайки се в естествено естествено хранилище, медът не губи полезните си свойства, а точно обратното.

Що се отнася до самите клетки, те без преувеличение могат да се нарекат истински архитектурен шедьовър – всички клетки имат формата на перфектен шестоъгълник, строго определен размер. В допълнение към меда, те съдържат перга-вещество, осигуряващо антибактериален ефект, и пчелно млечице – суровина, необходима за изхранване на потомството. Оставайки в запечатано състояние, медът от пчелна пита запазва повечето от полезните компоненти на цветята и растенията, от които е събран прашецът.

Струва си да се отбележи, че пчелните пити защитават нектара, като не само осигуряват стерилни условия за съхранение, но и отдалечават процесите на кристализация. Освен това, докато е във восъчни клетки, той е наситен със съставките на други пчелни продукти, което само подобрява терапевтичния ефект.

Каква е основната разлика от обикновения мед

Меденият мед не е претърпял никакви външни интервенции и влияния – това е основното му предимство, което го отличава от конвенционалните сортове. Благодарение на престоя си в запечатано състояние, продуктът е обогатен с прополисови частици-невероятно полезен естествен компонент, който има ясно изразено противогъбично и антимикробно действие.

В допълнение, защитата от външни фактори и стимули допринася за повишаване на концентрацията на витамини (по-специално витамини А и В), необходими за нормалното функциониране на тялото.

Състав и калории

Невъзможно е да се отговори на въпроса колко полезен е медът в пчелните пити, безразборно неговия състав. Според редица проучвания, които имат за цел да разберат химическата формула на продукта, неговият състав е представен:

  • въглехидрати, разтворени в малко количество вода (фруктоза – 38%, глюкоза – 31%, захароза – 1% и т. н.);
  • полезни макро-и микроелементи (калций, магнезий, желязо, фосфор, флуор, калий, натрий и др.);
  • протеини-приблизително 0,3 грама на 100 грама продукт;
  • естествени съединения (рибофлавин, пантотенова киселина, аскорбинова киселина и др.);
  • витаминни комплекси от групи А, В, С, Н, РР.

Използването на мед в пчелната пита се дължи на характеристиките на самите восъчни рамки, в които се съхранява. Така че до 10% от общия дял заема прополис – вещество, известно със своите противовъзпалителни и лечебни свойства. Около 40% идват от восък, който осигурява стерилност и сигурност. Е, и, разбира се, не е без перга.

Що се отнася до калоричното съдържание на продукта, ни 100 грама представляват 320-330 kcal (в зависимост от сорта). По този начин една лъжица съдържа не повече от 10-15 калории.

Полезни свойства на мед в пчелна пита

След това предлагаме да обсъдим по-подробно ползите и вредите от медената пита, като изброим основните им свойства. Сред най-важните и очевидни традиционно се открояват:

  • имуномодулиращо;
  • противовъзпалителен;
  • противогъбично;
  • антибактериален;
  • лекуващо.

Всичко това прави меда невероятно ефективен продукт при лечението и профилактиката на сезонни грипове и настинки. В допълнение, според проучване, проведено от Националния здравен институт на САЩ, медът е ефективен при лечението на изгаряния и рани, както и при елиминирането на негативните прояви на диабет и мукозит.

Какво помага

След като разберете полезните свойства, предлагаме да разгледате по-подробно конкретните указания за употреба. Медът от мед е особено полезен за мъж. Действайки като естествен афродизиак, лишен от вредни химически и синтетични съединения, той няма благоприятен ефект върху потентността. За да се поддържа мъжката сила, достатъчно е да се яде една лъжица мед с необработени орехи или кедрови ядки всеки ден.

Женя пчелният нектар се препоръчва особено по време на бременност. Тъй като имунната система на нероденото дете започва да се формира точно в пренаталния период, важно е да се осигури на тялото на майката достатъчен приток на полезни витамини и микроелементи. Богат на фолиева и аскорбинова киселина, медът има благоприятен ефект върху здравето на жените, избягва редица патологии и усложнения. Въпреки това, бременните жени могат да го приемат само след предварителна консултация със специалист и под неговия чувствителен надзор.

Дете вкусният меден деликатес е разрешен от 3-годишна възраст. Педиатрите особено препоръчват включването му в диетата с настъпването на есента – това не само предотвратява развитието на вирусни грипове и настинки, но и активира мозъчните процеси, отговорни за дългосрочната памет, концентрацията и т. н.

По-долу ви се предлага списък на заболявания, които могат да бъдат елиминирани, ако просто правилно вземете мед от мед:

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *