Най-скъпият мед в света

Наред с популярните и всички познати сортове мед, има и такива, които са известни и търсени изключително в тесни кръгове поради високата си цена.

Така например, най-скъпият мед се оценява на 5 хиляди евро на килограм! Тя се нарича “ елф “ и на външен вид прилича на течно злато. Невероятно високата цена на продукта се обяснява с няколко фактора:

  • Сложността на плячката. За да се съберат ценните лакомства, се организират пълноценни експедиции с участието на професионални спелеолози и алпинисти. Това е само смелите пчелари не трябва да се изкачват нагоре, а да се спускат дълбоко надолу, защото за собствените си кошери пчелите избраха уединено място в пещерата Сарикар, разположена на дълбочина от 2 километра!
  • Уникален състав. Тъй като насекомите са намерили възможно най-нетипично жилище, произведеният нектар се оказва много наситен, концентриран с различни минерали. В допълнение, стените и микроклимата на пещерата също оказват влияние върху особеностите на неговия химичен състав.
  • Качество. Тъй като медът се произвежда в естествени условия, той е напълно натурален.

Заслужава да се отбележи, че в близост до Сарикар расте огромно разнообразие от лечебни лечебни растения. Участвайки в процесите на опрашване, дивите пчели насищат собствения си мед с полезни вещества и компоненти, което го прави наистина уникален. Забележително е, че срокът на годност на продукта е 7 години, което също влияе върху вкусовите и терапевтичните характеристики.

По този начин елфският мед напълно заслужено заема първо място в класацията на най-скъпия мед в света. Любопитно е, че е открит сравнително наскоро-през 2009 година. Съвсем случайно турският пчелар Гюнай Гюндуза откри, че в пукнатините на планината насекомите летят натоварени и излитат леки. Това наблюдение му позволи да заключи, че в дълбините на пещерата могат да бъдат намерени ценни медни находища.

Башкирски бордови мед

Бордовият мед е истинската гордост на Република Башкортостан. Широко известен в целия свят, той се произвежда от диви горски пчели от бурзианската порода. Откъде идва това странно име? Факт е, че тук хората, които извличат сладък нектар, се наричат бортевики. Техните задължения включват контрол на здравето на насекомите, поддържане на нормална вътрешна екосистема, защита на страните (малки дупки). Всички необходими знания и умения за работа се предават от поколение на поколение.

Но да се върнем към меда. Той се събира веднъж годишно, през сезона успява да изпомпва от петнадесет за тридесет килограма естествен завършен продукт. Колко струва? Като правило, цената се формира въз основа на няколко фактора: търсенето, количеството на добитата „реколта“, както и мястото на придобиване. Последният фактор е особено любопитен: ако в близост до природен резерват литър мед може да бъде закупен за 50 евро, в Москва ще поискат не по-малко от 200.

Интересни факти:

  • В някои европейски ресторанти този сорт се сервира като независим десерт.
  • Има характерен златисто-кехлибарен цвят.
  • Ключовото предимство е невероятно дълъг послевкус, в който се промъкват най-различни нотки.
  • Бордовият мед е неразделна част от диетата на астронавтите.
  • Общият брой на наградите и премиите, спечелени на медните изложби, надвишава марката от 50 броя.

Обогатен с полезни витамини и минерали, той се използва активно не само в готвенето, но и в народната медицина. Между другото, ние донесохме тук рейтинг на най-полезните сортове мед.

Йеменски мед

По-малко известен, в сравнение с предишните, меден сорт. Събира се от бодливи дървета-ябълкови храсти, които растат в югозападната част на Арабския полуостров.

При местните жители тези растения се считат за свещени и поради това пчелният нектар се приписва на наистина невероятни магически свойства. Смята се, че той може да лекува най-сериозните и безнадеждни заболявания, лесно да елиминира обикновените заболявания.

Деликатесът се люлее два пъти годишно-през зимата и лятото. За тази цел се използват традиционни методи, химията и механизацията са напълно изключени. Средната цена е около 200 долара на килограм.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *