Може ли медът забродить и че в такъв случай да направя?

Може ли медът вкисва или забродить

Медът е известен не само като вкусно и полезно лакомство, но и като добър консервант. Освен това, продуктът е известен със своите антибактериални свойства и способност за продължително съхранение. Но може ли мед вкисва или забродить, ако има такива противогъбични и антимикробни свойства?

Оказва се, че може. В процеса на съхранение, той е в състояние да промени последователността и дори се влоши. Продуктът може да:

 • засахариться;
 • забродить;
 • вкисва.

Ако говорим за кристализация или засахаривание, то това е напълно естествен процес, който леко се отразява на вкусовите и лечебни свойства.

Известно е, че в засахаренном продукта се запазва на около 80% от полезни микроелементи. Такъв продукт може да се използва в храната си, без да навреди на здравето, а с помощта на малка термична обработка, може лесно да се върне течно състояние.

Друго нещо — прокисание или ферментация на пчелен мед. Процесът на рядко, но това се случва и отговор на въпроса „защо ферментира мед в банка“ си струва да се търсят във всеки конкретен случай отделно.

Ако мед се появява кисел вкус, а на повърхността се образува пяна, то това означава, че продуктът ферментира.

Причините за ферментация на мед

Основна причина за ферментация или zakisaniya продукти – появата на благоприятни условия за развитие на гъбички или бактерии:

 • повишаване на влажността на продукта;
 • наличието на компоненти на трети страни, които са хранителна среда за микроорганизми.

По отношение на мед, причините за ферментация могат да се появят в три случая:

 • началото на събирането на суровини;
 • при производството на фалшиви;
 • при нарушение на нормите за съхранение на продукта.

Някои неопитни пчелари правят сериозна грешка, която е в началото на събирането на още незрелого на продукта. Такъв е медът съдържа голямо количество влага, което намалява значително времето на съхранение и повишава риска от развитие на бактерии и гъбички, причиняващи прокисание.

Пчелите събират мед и се оставя го в незапечатанных пита на, така наречените, узряване, при което се намалява неговата влажност. Незрели продукт е с течна консистенция и влажност е около 40-60%. Когато количеството влага намалява до 15-20 %, пчелите контейнерите клетки, което говори за това, че продуктът е готов за съхранение.

Внимание! Липсата на опит на пчеларя, нежелание да губят време и преследване на печалба (при по-ранно събиране на суровини се получава повече на продукта). Всичко това води до появата на пазара на незрелого продукт, който съдържа по-малко количество полезни вещества при малки срокове на съхранение. Да се разграничат незрял мед от навършване може да е твърде течна консистенцията.

Втората причина за бързото разваляне – производство на фалшиви. Производителите умишлено се разрежда с продукт на вода и други съставки за увеличаване на обема на стоката. В повечето случаи, които се добавят съставки, които не представляват заплаха за здравето на човека.

Прочетете също така: мед медена роса

Обикновено производителите се добавя вода, нишесте или захар, което само по себе си е безобиден. Но увеличаване на влажността и наличието на трети страни компоненти създава благоприятна среда за развитието на бактерии.

Разграничаване на фалшив продукт от настоящия много трудно. Първото нещо което трябва да се обърне внимание – това е и консистенция на продукта. Тя не трябва да бъде прекалено течна. В меда не се допуска наличието на мутного на утайки или други съмнителни компоненти.

Внимание! Наличието на нишесте може да се определи дома с помощта на прост експеримент. Разрежда се една супена лъжица мед в чаша студена вода и се добавя една капка йод. Ако течността посинела, значи пред вас фалшификация.

Третата причина е неспазване на нормите за съхранение. Оптимални условия са:

 • температура от + 5 до 20°С;
 • медът трябва да се съхранява в стъклен съд (метални повърхности допринасят за окисление);
 • не се допуска попадането на преки слънчеви лъчи.

Но може ли мед забродить в стъклен буркан, ако са изпълнени останалите условия на съхранение? Да, може, ако банката не плътно затворен капак. Факт е, че медът се отнасят до гигроскопичным продукти – вещества, способни да поемат водни пари от въздуха. И с течение на времето в продукта се натрупва много течности, което води до неговото разваляне.

Възможно ли го, след това има

Както е известно, захаросани продукт запазва по-голямата част от полезните свойства и е подходящ за консумация на храна. Но възможно ли е да има забродивший мед? Има два отговора на този въпрос. От една страна, забродивший или прокисший продукт не трябва да се консумират храни в чист вид. Това може да предизвика:

 • киселини в стомаха;
 • разстроен стомах;
 • подуване на корема;
 • болка и тежест в коремната кухина;
 • диария.

От друга страна, не трябва да се бърза изхвърляне на счупен мед. След обработка и унищожаване на инфлуенца микрофлора, може да се използва, например, в готвенето.

Внимание! Възкреси прокисший продукт до състояние, в което можеше да се използва за медицински цели, е невъзможно. След обработка на мед е почти напълно губи полезни свойства.

Възможно ли е и как да се спаси забродивший мед

Първото нещо, което трябва да направите, ако медът ферментира, – изложи го термична обработка и потискат размножаването на инфлуенца микрофлора. Класически начин за възстановяване на продукт предполага се случи забродившей маса на водна баня при температура не по-висока от 60°C. За това:

 • премахване на пенящуюся горната част на продукта – това ще намали киселинността и за премахване на основната маса от вредни бактерии;
 • сложете останалата продукт в дълбока, но неширокую купа или малка тенджера;
 • сложете на огъня широка, голяма тенджера с малко вода – 3-5 см, а вътре в нея поставете съд с мед.

Прочетете също така: Лечение на гастрит с мед

Без вода до кипене, трябва да затопля се сместа в рамките на 40-60 минути, като се разбърква непрекъснато. Ако е необходимо, можете да добавите малко количество преварена вода. Не е позволено да потънат или затопля се мед на открит огън. Това може да доведе до подгоранию смес и отделянето на канцерогени.

Конструкция на водна баня представлява две опаковки с различни диаметри, в една от която се налива вода. Другата е инсталиран на върха по този начин, за да я докосваха дъното вода.

Внимание! При нагряването на меда е над 60°С, започват да се образуват и канцерогенни или онкогенные вещества – химически съединения, които увеличават вероятността от появата на злокачествени тумори.

Какво още може да се направи от забродившего мед

След като медът е бил преработен, остава въпросът: какво да правя с него? На получения продукт само смътно напомня, продукт на пчеларството, но все пак има доста широк спектър на приложение. Преустроен бай кехлибар смес, може да се използва:

 • При печене. Дори и след термична обработка, мед запази своя вкус и аромат и затова не е чудно, че първото нещо, където да може да се прилага, е в приготвянето на различни сладкиши: торти, сладкиши и др. Някакви специални ограничения в използването на не – нов дизайн продуктът се прилага също така, както и версия.
 • В приготвянето на напитки. От рециклирана суровина може да се готви на алкохол или безалкогольную медовуху.
 • В козметологията. Въпреки факта, че новият дизайн на сместа практически напълно е загубила полезни свойства и не е подходящ за приложение в народната медицина, може да се използва в козметологията. Рециклирана мед е добра основа за производство на козметични маски и ексфолианти.

Причините, поради които може да се скитат мед, могат да бъдат различни, но това не означава, че от един продукт, трябва незабавно да се отърве. Да, не бива да се яде на закуска в чист вид или се използва в народната медицина за лечение на различни заболявания. Но може да се преработи и да направим много вкусни храни, които ще се харесат както на вас, така и вашите членовете на домакинството.

 

 

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *