Мед кандък

Лакомството със същото име се отличава с деликатен аромат, приятен послевкус, има редки лечебни свойства, които не са характерни за други сортове естествен продукт. Бял мед кандък принадлежи към особено ценни и редки сортове. Тя се събира от пчели с диви лилави иглички, които се срещат само в екологично чисти места. Те цъфтят в началото на пролетта, когато пчелите започват да летят от кошерите, активират след зимата.

За медоноса

Еритрониум има необичайна форма на луковичен корен, за това растение често се нарича „кучешки зъб“. Цъфтящата пъпка съдържа до 1,5 mg нектар с висока плътност. Намира се в купа от тесни венчелистчета, които предпазват пестика от влага. Периодът на цъфтеж продължава до три седмици.

Меденият нектар, в допълнение към фруктозата и глюкозата, съдържа голямо количество витамин Е, аминокиселини, микроелементи, участващи в метаболизма.

Има няколко вида кандика:

  • Сибирският освобождава Дудка с бяло съцветие от розов оттенък, цъфти малко повече от две седмици;
  • Саянски има светло лилав цвят, в областта на чашката на венчелистчетата има характерна светла ивица, не изсъхва до 25 дни;
  • Кавказкото бяло е в различни нюанси, от нежно розово до лилаво, растението се различава с петнисти листа, медоносните три седмици.

В края на цъфтежа венчелистчетата на цветята постепенно се завъртат нагоре, формира се кутия със семена.

Кандък е включен в Червената книга, защото сладките крушки са били варварски унищожени в продължение на много години.

Те се наричат бонбони поради високото съдържание на захари и нишесте, изядени в сурова форма, използвани за приготвяне на компоти и напитки от хмел.

Лечебните свойства на сухоземната част на растението: багажника, листата. Те се използват в много рецепти на традиционната медицина за лечение:

  • панкреас;
  • конвулсивни прояви;
  • намаляване на потентността;
  • заболявания на стомашно-чревния тракт;
  • анемия.

В допълнение към Русия, кандък се намира в алпийските подножия на Европа, Япония, Канада, САЩ. В тези страни, също високо ценени лечебни свойства, специален аромат на естествен kandykovogo лакомтсва.

Сега се опитват да отглеждат иглички в изкуствени условия в градински площи. Но според вкуса на луковиците, отглеждани на плодородна почва, до голяма степен са по-ниски от горските, така че индустриалният мащаб на производството на кандика дори не мечтае.

Спецификация

Ароматност и вкусови качества: миризмата на този монофлерен мед не прилича на всички други естествени екстри. Той е сладко сладък, с лека горчивина, флорален малко пикантен послевкус се запазва за дълго време на езика.

Консистенция: свежият мед е тъмен, има подчертан кехлибарен оттенък, дебел, образува бавно развиваща се пързалка. Когато кристализацията става светла, става фино зърнеста. Ако продуктът се разбърква периодично по време на периода на втвърдяване, можете да постигнете кремообразни нюанси.

 

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *