Лъжица за мед

Истинските любители на меда знаят, че за по-удобно използване е по-добре да се използва специално устройство. Дървена лъжица за мед е изобретен отдавна, но повишеното търсене започна да се използва само през последните години. Това просто изобретение, което има необичайна форма, ви позволява да се насладите на продукта, без да разлеете капка. Помислете какво е това устройство за маса и как да го използвате правилно.

Каква е тази лъжица за мед и как се нарича

Има няколко мнения по темата за това как правилно се нарича лъжица мед. Някои го наричат боздуган, други конус, вретено, усукване, кофа за мед или, на английски, Honey Stick, нещо, което може да се преведе като „медна пръчка“.

Няма информация за това кой пръв е измислил това устройство. Известно е, че професионалните пчелари и аматьорските пчелари са използвали това устройство отдавна.

Преди това медената лъжица е направена изключително от дърво, което не е без логика, защото продуктите от дърво не се окисляват, не отделят токсини и не причиняват алергии. Хвойна често се използва като материал, тъй като дървото му се счита за едно от най — дълготрайните-нищо чудно, че моливите и бастуните са направени от него.

Освен това, фитонцидите и етеричните масла, съдържащи се в иглолистните дървета, предпазват дървесината от гниене. Също така за производството на това необичайно устройство се използва:

  • ябълка;
  • круша;
  • трепетлика;
  • липу и т. н.

Днес можете да намерите лъжици за мед, изработени от хранителен силикон или пластмаса. Те също са безопасни за употреба, но трудно могат да се нарекат екологични — когато се нагряват, дори пластмасата за храна започва да отделя вредни вещества.

Това означава, че пластмасовите продукти не могат да се използват в някои кулинарни техники. Например, такава лъжица не може да разбърква захаросания мед, когато се загрява във водна баня, в опит да му даде течна консистенция.

 

Внимание! Ценителите предупреждават срещу закупуването на метални устройства, защото те не са подходящи за продължителна употреба. Ако такава лъжица е дълго в меда, металът започва да се окислява, което може да доведе до разваляне на продукта.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *