Колко калории в супена или чаена лъжица мед?

Много хора, които се опитват да губят тегло, интересува калории на меда в 1 чаена или супена лъжица. В процеса на приготвяне на ястия или полезни напитки, смеси е важно да се вземат предвид тези компоненти, тъй като този продукт е доста питателна и ако не се ограничавате в употреба, това може силно се оправя.

И макар че диетолозите смятат, че медът е единствената полезна и позволена сладост, на която е разрешено да се яде всеки ден, дори и в процеса на отслабване, все пак трябва да се придържат към определени дозировок. Но благодарение на високата концентрация на естествени захари, че е невъзможно да се хранят в голям обем.

Съставът на продукта

Медът се счита за достатъчно уникален деликатес. Той принадлежи към лекарствени вещества и често се използва за лечение на едни или други заболявания, за възстановяване на пациенти след операции, за вдигане на имунитета. Всичко това е доста сложен състав.

В насипно състояние пчелином продукт, който правилно се съхраняват, се съдържат около 300 различни полезни елементи. Почти цялата маса Вода в една или друга форма присъстват в меда. Тук има мед, желязо, йод, цинк, магнезий, калий, калций, кобалт, никел, фосфор, селен, манган, хлор, сяра, флуор, бор, ванадий и др

Този продукт е богат и с други компоненти. Той съдържа витамини от групата В, С, Н (биотин), РР (никотинова киселина). А естествено и дори приторная сладост се осигурява за сметка на глюкоза и фруктоза, т.е. естествени захари. Също така, учените са открили тази полезна лакомстве летливи, ензими, органични киселини, етерични масла, антиоксиданти и азотни вещества. Благоприятен ефект върху човешкото тяло се дължи на факта, че той е много лесно смилаем.

Това е интересно:  Защо от мед болки в корема?

Полезни свойства

Не напразно мед от древни времена се смята за мощен източник на енергия, здраве и лечебен продукт помага да се справят с много болести. Тя се използва за:

 • за лечение на безсъние;
 • нормализиране на кръвното налягане;
 • повдигане на имунитета;
 • подобряване на апетита;
 • активизиране на дейността на стомашно-чревния тракт;
 • като бактерицидного средства;
 • като успокоително лекарство;
 • с цел заздравяване на рани;
 • действа превенция на множествена склероза;
 • при лечение на настинки и вирусни заболявания;
 • за по-добро изхвърляне на храчките при бронхит и други поражения на дихателните пътища;
 • за облекчаване на болката.

Благодарение на мека консистенция и позитивна състава на мед не дразни повърхността на стомаха. Затова е допустимо да го приемате, дори за тези, които имат нарушение на работата на стомашно-чревния тракт. Той е популярен продукт в педиатрията и при терапия за възрастни заболявания.

Той се препоръчва да се прилагат в следоперативния период, за възстановяване на увреден организма, при анемия, децата, бременните жени и хората от напредването на възрастта. Вярно е, че е важно да се спазват препоръчителните дози, за да не нанесе вреда. За деца дневната норма е 50 г, а за възрастни – 100 г.

Тези, които имат склонност към алергии трябва да запомните е, че медът се смята за силен алерген. Не трябва да го консумират, ако след това е забелязана някаква отрицателна реакция на организма. Също така внимателно трябва да бъдат хората с наднормено тегло и захарен диабет.

Видео: всички тайни на мед.

Калории

Сладостта на меда се осигурява голямо количество фруктоза и глюкоза. Първата в пчелином продукт съдържа около 40%, а на втората малко по-малко (35%). Колкото по-дълго се съхранява, толкова повече се поддава на кристализация. От това става по-сладък и неговото съдържание на калории се увеличава.

Това е интересно:  Полезни свойства на меда от тиква и какви противопоказания той има?

Хранителна стойност, се изчислява по броя на въглехидрати в 100 грама продукт. И тук ги има 82 г. До 20% мед се състои от вода, но при добро като нея не може да бъде повече. За тези, които се опитват да отслабнат, трябва правилно да се изчисли хранителната стойност на калориите.

Така, в 100 грама сладки продукт може да бъде от 380 до 420 ккал. По-точно да се каже невъзможно, тъй като всеки вид се различава по вкусови характеристики и специфични елементи в състава. Смята се, че колкото по-тъмен е медът, толкова той е от полза и калорийней. Ако прехвърляте данни цифри в по-налични количества, в една чаена лъжичка капацитет 8 грама от продукта въвели около 30-33 ккал, а в трапезарията на 17 г мед се окаже 64-71 ккал.

You May Also Like

About the Author: pchela

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *