Кой мед е най-ценен и полезен?

Медът е най-известният пчеларски продукт. Днес има няколко десетки разновидности на този сладък и полезен деликатес. Помислете кой мед е най-ценен и полезен и разберете кои сортове се считат за най-редки и скъпи.

Най-полезните сортове мед

Медът се използва в народната медицина в продължение на векове. Народните лечители, както и традиционните лекари, не могат да отговорят еднозначно кой мед е най-полезен от всички видове.

Факт е, че всеки вид е надарен със своя уникален набор от полезни вещества и е по-добре да се използва конкретен продукт за лечение на определена болест.

Въпреки това, все още има неофициална класация на „полезността“ на пчелния продукт, който представя най-уникалните сортове. Те съдържат най-голямо количество полезни вещества. Помислете за някои от тях.

Елда

Този сорт се произвежда от пчели от нектар от цъфтяща елда. Отличава се с наситен цвят с оттенък от светлокафяво до червено. Има тръпчив вкус, оставяйки гъделичкане в гърлото. Податлив на бърза кристализация.

Цветът на продукта се дължи на повишеното съдържание на желязо, което е богато на елда. В допълнение, съставът включва витамини, незаменими аминокиселини и минерали (мед, калций, цинк).

Елда мед.

Препоръчва се преди всичко за лечение на анемия. Продуктът е добро средство за предотвратяване на настинки и се използва и за елиминиране на негативните ефекти след инфекциозни заболявания (за укрепване на имунитета).

Донников

Произведени от цветя от бял и жълт donnica. Продуктът има леко жълтеникав цвят. Основната характеристика на меда от Доника е повишеното съдържание на веществото кумарин.

Това вещество насърчава разреждането на кръвта, предотвратява образуването на кръвни съсиреци, подобрява състоянието на кръвоносните съдове. Препоръчва се за сърдечно-съдови патологии и като средство за предотвратяване на инфаркт и инсулт. Повече за сорта пишехме тук.

Ангел

Произвежда се от нектар ангелика или Дудник. Продуктът има червен или кафяв оттенък и остър аромат. Дълго запазва течна консистенция. Има горчив вкус с вкус на карамел.

Продуктът е добър естествен антисептик и се препоръчва за лечение на инфекциозни заболявания: стоматит, гингивит, пептична язва. Има отхрачващо и патогенно свойство, което позволява да се използва за лечение на органите на дихателната система. Повече за него в тази статия.

Кипрей

Продуктът се произвежда от цветен прашец от цветя, по-известен като „иван чай“. Сортът Кипра може да има кафяв или зелен оттенък. При захаросване придобива кремав цвят.

Прочетете също: времето за съхранение на мед

Има противовъзпалителен ефект. Препоръчва се за настинки, заболявания на пикочните пътища. Понякога се нарича „мъжки“, тъй като е ефективен при възпаление на простатата.

Кипърски мед.

Мед с Перга

Един от най-лечебните сортове е продукт, обогатен с Перга. При производството на 1 кг мед се добавят около 250 г Перга или“пчелен хляб“. Перга съдържа аминокиселини, витамини, ензими и протеини.

Препоръчва се за диетично хранене на деца, възрастни хора и лица, ангажирани в активна умствена или физическа работа. Използва се за възстановяване на здравето, повишаване на имунитета, както и за отслабване.

Най-вкусните сортове мед

Кой мед е най-вкусен? Всеки трябва да си даде отговор. Като правило, хората харесват най-много тези продукти, с които са свикнали от детството. Ето защо тук трябва да направите избор въз основа не на кои растения е направен продуктът, а къде растат тези растения. Медът може да бъде: Руски, Украински, морски, башкирски и др.

Има обаче и изключения. Така че, според ценителите на пчелния продукт, на територията на страните от ОНД хората най-много харесват следните видове:

  • липов;
  • детелина;
  • малинов.

Тези сортове имат неутрален сладък вкус и плодов аромат. Ливадните сортове и продукти, произведени от полен от овощни дървета, също се оценяват.

Най-добрите сортове мед за различни системи на тялото

Опитът от използването на различни видове мед при лечението на заболявания показва, че някои сортове помагат да се справят с някои заболявания по-добре от други. Терапевтичният ефект зависи от химичния състав.

Един клас по-добре почиства кръвоносните съдове, подобрява функционирането на вътрешните органи, например черния дроб, бъбреците, сърцето. Другият се бори по-добре с настинка и патогенна микрофлора, която причинява ОРЗ. Третият има положителен ефект върху женското или обратното мъжко тяло.

Така че не можете да отговорите кой е най – добрият мед в света-всеки е добър по свой собствен начин. Помислете за най-ефективните сортове при лечението на заболявания, които се препоръчват за някои патологии.

Болест Сортове мед
Горните дихателни пътища: настинка, хрема Липов
Донников
Тежест в стомаха, нарушено храносмилане, образуване на газ Донников
Елда
Липов

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *