Какъв гликемичен индекс от мед?

Ако се прави сравнение на гликемичния индекс мед и захар, то ще бъде в полза на натурален продукт. КИ мед е подобен на захар само за някои редки сортове: слънчогледово, рододендрового, портокалов, ниссового.

Какво е гликемичен индекс

Храни се усвояват от организма с различна скорост. При изсмукване на въглехидрати се повишава нивото на кръвната захар. Сигнал постъпва в мозъка, тялото започва производството на инсулин. За изчисляване на диетата е разработена скала КИ, в рамките на който за 100 единици вземат скорост, с която се усвоява от организма глюкоза.

Нивото на съдържание на въглехидрати отделят продукти:

 • с нисък GI — скорост на усвояване на не повече от 40 единици;
 • със среден гликемичен индекс — от 40 до 70;
 • с висока степен на усвояване — КИ повече от 70 единици.

Стойността на ГИ за различни сортове мед

В таблицата по-долу са ориентировъчни показатели. Точни данни се след лабораторни изследвания на всяка отделно взета страна. Как ще гликемичен индекс от мед и доколко тя се различава от таблицата, зависи от много фактори:

 • разновидности на основните медоноса, съдържанието на фруктоза в нектара;
 • растения, които растат в региона, т. к. пчелите произвеждат събиране на суровини в радиус до 14 км;
 • от време на годината (масов цъфтеж или селективно);
 • степен на зрялост;
 • условия за транспортиране и съхранение.

Гликемичен индекс на меда сортове

Сорт Средният процент на КИ Скорост на усвояване на продукта
Акация 32-35 ниска
Сок от портокал 80-88 висока
Хедър 49-55 средно
Елда 65-73 висока
Sweet детелина 32-40 ниска
Липа 49-55 средно
Кестен 49-55 средно
Детелина 60-70 средно
Ниссовый 74-80 висока
Мед 50-55 средно
Слънчоглед 80-88 висока
Треви 60-70 средно
Изнасилване 60-65 средно
Рододендровый 80-88 висока
Боровата 19-35 ниска
Тимьяновый 49-55 средно
Плодов 32-50 среден
Онлайн 29-40 ниска
Памук 65-73 средно
Цвете 62-72 средно
Евкалипт 35-42 ниска

Прочетете също така: Как да се готви и да вземат тиква с мед?

Гликемичен индекс на захар и други сладкиши

Ако се прави сравнение на гликемичния индекс мед и захар, то ще бъде в полза на натурален продукт. КИ мед е подобен на захар само за някои редки сортове: слънчогледово, рододендрового, портокалов, ниссового. Руските сортове от този индекс, като цяло, средният. Особено полезни разновидности с нисък ГИ.

При консумация на продукти е важно да се следи не само съдържанието на въглехидрати е важно за техния състав. Диабетици препоръчват продукти на фруктозе, т. к. тя бавно се абсорбира от организма. В резултат на това нивото на захарта се повишава в кръвта постепенно, а не да скача

При консумация на захар и въглехидрати се усвояват веднага. Това създава напрежение в черния дроб – тя е отговорна за производството на инсулин, е възможно повишаване на налягането поради изменението на вискозитета на кръвта. От полза е да се консумират храни с нисък GI. Към това се отнасят следните десерти:

 • мармалад;
 • суфле;
 • бонбони и бисквити, които са на основата на фруктоза.

При блокчета, халва и млечен шоколад среден гликемичен индекс – от 60 до 70 единици. На същото ниво на усвояемост са вафли, бисквити, сладкиши, рула. Да се консумира мед, заедно с лакомства не се препоръчва – общият индекс ще бъде високо, рязко ще се повишат с изработката на инсулин.

Най-голям индекс от рафинирана захар, почти като глюкоза. Но той има алтернатива — мед. В някои сортове с високо съдържание на фруктоза се съдържа „леки въглехидрати“, които постепенно се абсорбират в кръвния поток, без да причиняват вреда на тялото.

По този начин, да прави избор между захар и мед, винаги следва да се има предвид КИ продукти. Особено важно е да се разгледа на хората с наднормено тегло. Мед препоръчват замени други сладкиши. Например в една чаена лъжичка природна мед с нисък GI, несравнимо повече полза, отколкото в сахара. Освен това, в него се съдържат и други компоненти, спъват развитието на усвояването на въглехидрати, ензими, аминокиселини.

Прочетете също така: Как да се готвя от алое с мед за имунитета?

Практическа интерпретация на КИ

GI, трябва да се знае за изчисляване на гликемической товар (GL) продукти върху организма. Това е направено по съдържание на въглехидрати в 100 грама. Например, в една чаена лъжичка акациевого мед съдържа 8-9 грама, а гликемическая натоварване се равнява на 2,7 (32х8,5:100). За сравнение, от една чаена лъжичка захар (това е 5-7 грама) организмът ще получи натоварването 5,4 (90х6:100). Оказва се, че натоварването от мед ще бъде два пъти по-малко.

В диететика средна порция диета се счита за хранене с GL от 11 до 19 единици. Допустимата дневна натоварване – от 60 до 180 единици. За диабетици горната граница не трябва да надвишава 100 единици. Както показват изчисленията, те могат смело да се включват в диетата на мед с най-ниската ставка КИ без риск за здравето.

Изчисляване на GL важно не само за хората, които имат проблеми с изработката на инсулин, но и за здрави хора. Например, при консумация на по-нискокалорични храни с висок GI, няма да успеете да отслабнете. Прекалено високи нива на захар води до развитие на заболявания на сърдечно-съдовата система, заболявания на черния дроб. Ако знаете, какъв мед гликемичен и инсулинова пощенски код, може да се научи да го включват в диетата си, без и най-малката вреда за здравето.

 

 

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *