Защо от мед болки в корема?

Медът се радва на популярност в народната медицина при лечение на ЧРЕВНИ проблеми. Откъде понякога се взема обратен ефект? Защо може да възникне болка след употребата на този лекарствен екстри? Основната причина е съвсем проста — неправилно прилагане на продукта.

Мед дразнещо действа върху лигавицата на стомаха, предизвиква силна секрецията на стомашния сок, което в прекомерно количество и става главната причина за болки и киселини в стомаха.

Защо от мед болки в стомаха

И така, появата на болки в тялото от продукт на пчеларството може да се дължи на неправилното му използване. Само по себе си е деликатес се счита за лекарствен препарат, е много полезен за здравето на човека. Трябва обаче да се вземат предвид препоръчваната дозировка, показания за прием, странични ефекти и противопоказания.

Основните причини за появата на болки от полезни екстри — това е употребата на:

 • в големи количества;
 • лошо качество на продуктите;
 • при наличие на язва на стомаха или червата.

Гастрит в миналото често предизвиква проблеми при прием на мед. На определен сорт може изведнъж да започне алергична реакция. Въпреки това медът не винаги е основната причина за болката. Често той става само катализатор на проявление на симптомите на вече развившегося в организма на заболявания.

Алергия

Болка при консумация на мед може да е признак на непоносимост към този продукт. Появата на симптоми на алергия (повече — тук) невъзможно не може да не забележите и е трудно с нещо да се обърка. Тя често сигнализира за себе си:

 • остри болки;
 • гадене;
 • повръщане;
 • разстройство на стола;
 • от подуване на корема.
Това е интересно:  Характеристики на кориандрового мед и неговото приложение за лечебни цели,

Освен неприятни симптоми в областта на корема, реакцията може да се прояви на себе си:

 • повишаване на температурата на тялото;
 • нарушение на дихателните функции;
 • чиханием, сълзи, хрема;
 • с отоци участъци от кожата;
 • със зачервяване на кожата, обрив, сопровождающейся силно чувство на сърбеж;
 • загуба на съзнание и дори анафилактическим шок.

Алергична реакция може да бъде само някакъв конкретен нектар, но е възможен вариант за наличието на непоносимост към всички негови разновидности. Тя се проявява веднага или през определен период от време след приема.

ЧРЕВНИ заболявания

Източник болки след консумация на мед могат да бъдат заболявания на храносмилателната система. В такива ситуации самото лечение не причинява заболяване на СЧ, а е мощен стимулант, запускающим процес обилно отделяне на стомашен сок. В резултат на това – дискомфорт и болка в областта на эпигастрия.

Прочетете също така: Мед срещу махмурлук

Противно на горното, мед използват за лечение на стомашно-чревния тракт. Този метод на терапия е напълно оправдано.

Преяждането

Банално преяждането може да служи като причина за болезнени усещания, дори и след употреба на естествен състав и чист мед. Да Не се надвишава разрешимую дневната доза (10-14 чаени лъжички на ден) высококалорийного продукт, може да се избегнат такива проблеми.

Лошото качество на продукта

Появата на болки в корема може да се дължи на консумация на лош мед. Качеството На продукта се отразява на спазването на правилата за събиране, наличието на подходящи грижи за пчелите и други фактори. Към тях се отнасят:

 • постоянно кипене повреда на продукта, за да го поддържа в чист вид;
 • смесване на качествени и нестандартни продукти за увеличаване на обема;
 • добавянето на допълнителни съставки;
 • разреждане с вода.
Това е интересно:  Монофлерный мед: ползи

Се избегне жалко ситуация може, придобиване на продукти само от надеждни доставчици и предварително проучването му (за това как се прави — тук).

Каква е причината на болката при прием на гладно

Тази сладост силно дразни лигавицата на стомаха, ускоряване го секреторные функции. В резултат на употреба на мед на гладно веднага може да се появи пареща болка.

Може ли да е от мед отравяне

Появата на хранително отравяне може да предизвика спори на ботулизъм, ако медът от тях е заразен. Такъв продукт на пчеларството съвсем ще бъде по-различно от нормалното. Откриване на заразяване с помощта на подръчни средства е невъзможно. Тези спорове предизвикват опасното заболяване ботулизъм.

В повечето случаи при възрастни хора и деца над една година това не се случи, тъй като в организма се включват защитните механизми на храносмилателната система, които могат да предотврати поникването на спорите и развитието на бактерии. Именно по тази причина продуктът не се дава на деца до дванадесет месеца.

Заболявания на черния дроб

След консумация на пчелен продукт при заболявания на черния дроб може да боли корем. Най-често само болка, когато това се усеща в стомаха. Разположението на органите улеснява предаването на болезнени усещания от един към друг. Причина за болката – фруктоза, която влиза в състав на мед и перерабатываемая в черния дроб.

Прочетете също така: Какво се случва с мед при нагряване?

Диагностирование болки

За да се разбере защо след мед болки в стомаха, и заслужава ли си да продължите да приемате като лечебно средство, е необходимо да се справят с причините за появата на болки и навреме правилно да реагира на сигнал на организма.

Чест повод за такава ситуация – това е алергия. Да разпознае причината за това не е трудно, тъй като болки в стомаха – това не е единственият му симптом.

Това е интересно:  Мед от кориандър (магданоз)

Възникването на спонтанни болки, понякога дори и несвързани с употребата на пчелен продукт, може да бъде проблем, скрывающейся в храносмилателната система.

Са по-сложни случаи, в които да се постави правилната диагноза може само лекар-гастроентеролог. Най-неочевидные факти могат да скрият същността на проблема:

 • Ясен симптом на хроничен гастрит при болки в стомаха – оригване с тухлым миризма. Тя се появява вследствие на ферментация застоявшейся храна.
 • Сутрешни болки могат да бъдат симптоми на язва и 12 дуоденална язва.
 • Болка, придружени от парене и тежест, появяващи се непосредствено след хранене, сигнал за повишена киселинност, са симптом на бери-бери.
 • Рязане на нощен болката често е симптом на язва, което изисква спешна хирургична намеса.
 • Постоянното дърпане на болки и напрежение в долната част на корема може да е сигнал за апендицит.

По този начин медът не винаги е причина за болки в стомаха. Най-често така се проявява заболяване, симптоми, които човек не забелязва или да игнорира.

Первоочередные стъпки при болки

При възникване на алергия, е необходимо да се вземат всеки антигистаминный лекарството (например Цетиризин или Кестин). Ако симптомите се засилват или на исковата молба в своята проява, е необходимо спешно да се обадя на бърза помощ.

Струва си да се ограничи приема на продукта на гладно при гастрит и язва, ако лекуващият лекар не ви препоръча да се изключи напълно от диетата. Ако стомахът от мед боли, но съм сигурен, че са алергични към него липсва, а на заболявания на стомашно-чревния тракт не, трябва да се обърне внимание на качеството на продукта.

 

 

You May Also Like

About the Author: pchela

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *