Защо се появяват в меда антибиотици и как да се отървете от тях?


Натуральность мед се определя степента на полезност. В днешния свят със замърсяване на околната среда все по-трудно да намерите натурален продукт. Последно време все по-често откриват антибиотици в меда. Какво е това и как да ги премахнем? Тази тема е посветена нашата статия.

Полезността на мед

За уникалността и предимствата на мед е споменато многократно. Малко количество вода (около 20%) се съчетава с високо съдържание на захар и подобни вещества: глюкоза, фруктоза и захароза. В него се намират почти всички необходими минерали и микроелементи. Биологично активните вещества се комбинират с наличието на витамини от група B, аскорбинова киселина.

Количествено съдържание на едни или други полезни съставки зависи от много фактори:

 1. В Региона.
 2. Време за събиране на нектар.
 3. Метеорологичните условия.
 4. Състоянието на източници на нектар.
 5. Породи и здравето на пчелите.

Полезността на меда се определя от липсата в състава на токсични вещества, химикали, лекарства и техните остатъци.

Примеси и им навреди

Някои недобросъвестни пчелари и продавачи, с цел получаване на допълнителна печалба, се добавя в натурален пчелен мед нишесте, захар, сироп. Но ако подобни хранителни добавки намаляват полезността на пчелен продукт, а присъствието на остатъци от химикали и лекарства не само да не донесе полза, но и нанася вреда на човека.

Това се отнася особено за мед и антибиотици. Ако всеки ден се консумират мед продукти с антибиотици, а след това ще им натрупване в човешкия организъм. А това води до образуването на бактериите на резистентност към антибиотици.

Освен това, неизвестен съвместимост на антибиотици, скрити в меда, с други лекарства, които взема един човек. Това може да доведе до вредни последици.

По време на заболяване у човек се проявява на неефективност на някои антибиотици, така че лекарите са принудени да предпише други лекарства.

Антибиотици в меда, тихомълком нанасят вреда на човека. Преждевременно увреждане на костната тъкан може да бъде резултат от действия на тетрациклин. А левомицетин може да доведе до заболявания на кръвта.

Това е интересно:  Зелен мед: характеристики

Къде в меда токсините?

Работа с полета и овощни градини ядохимикатам в периода на масовото събиране на мед води до предотвратяване на кошера на токсични вещества. В големи дози води до гибел на пчелните семейства, а в малките — за наличието на токсини в нектара.

За съжаление, пътя на попадане на вредни вещества в меда от тези, които не са ограничени. Не всички пчелари следят качеството на материалите, използвани за построяване на кошерите, съхранение и транспортиране на пчелните продукти. Дайте примери за възможни пътища за навлизане на токсините в мед.

Климатът вътре в кошера се характеризира с повишена температура и влажност, киселинност. Използване при изграждането на кошера или на хранилки за пчели нестандартни материали, като например ПЛОСКОСТИ, съдържащи фенол и формалдехид, води до отделянето им вътре в кошера и предотвратяване на питите.

Използването за затопляне на кошера отвън стиропор и изолация с фолио може да доведе до предотвратяване на хлорамфеникола, фурановых и сульфаниламидных елементи, които се откриват при анализа на антибиотици.

Не може да се използва за съхранение на капацитет от техническа пластмаса, рециклирана контейнери от пластмаса. Същото се отнася и използване за транспортиране на целлофановых торбички, които не са предназначени за хранителни продукти. Някои пчелари грях това, дали в целите на спестяване, дали от незнание. В резултат на това страдат потребителите, които нямат възможност да провери графично качество на закупените деликатес.

Откъде антибиотици в меда?

Пчелите са изложени на много болести, чийто брой възлиза на около двадесет. Инфекциозни заболявания бързо се разпространява поради ограниченост на кошера. Някои болести се предизвикват неблагоприятни атмосферни условия, недостиг на храна.

Остра промяна на времето, продължителни дъждове могат да предизвикат заболяване аскофероз. В началото на пролетта често се наблюдават огнища на заразни заболявания:

 • nosema;
 • акарапидоз;
 • мелеоз;
 • паратиф и други.

Но при дъждовно студено време развитието на инфекциозни заболявания в пчелното семейство може би и през лятото.

За лечение на пчелите се използват препарати с антибиотици. Тук е мястото, където те проникват в мед! За лечение на гнилец (европейския и американския), парагнильца се използват сулфонамиди. Изброени някои от лекарствата:

 1. Тетрациклин.
 2. Стрептомицин.
 3. Еритромицин.
 4. Неомицин.

Последните години те започнаха да се използват не само за лечение и профилактика, но и за стимулиране на броя на пчелните семейства.

Това е интересно:  Лечебни свойства на меда от сабленик и противопоказания за неговото използване

Ако антибиотиците са направени в захарен сироп, предназначен за изхранване на пчелите до началото отпътуване за подкупи, продукти, които не попадат в меда. Ако възникне необходимост, се прилагат антибиотици по време на събиране на нектар, меден събиране с тези кошери трябва да се изпомпва и се съхранява отделно. Тази година продават такъв мед не може да бъде.

Санитарни норми от различни страни

Като се има предвид възможността за попадане на антибиотици в продуктите на пчеларството и тяхната вреда за човека, в последните години става по-строги контрол за наличието на остатъчни следи от продукти на пчеларството. Ес и САЩ се извършва строг контрол на внасяните продукти.

В САЩ могат да се прилагат за профилактика на гнилец окситетрациклин. Курсът на лечение се състои в използване на 200 mg на кошера. Го дават пъти през интервал от 4-5 дни. След края на лечението на 45 дни, мед, получен от тази на семейството, не може да се използва. В американското законодателство забранява да се използват следните антибиотици за пчеларството:

 • хлорамфеникол;
 • нитрофураны;
 • фторхинолы.

Чуждестранна компания, мед продукти които съдържанието на антибиотици надвишава санитарните норми, попадат в „черен списък“. Лидер забракованного мед са китайските компании, делът на продукти, които световния пазар на значителна. Да попаднат под забрана за внос в САЩ, с изключение на азиатските и южно-американски компании, някои от търговските фирми от Украйна и Русия.

Последните години в Русия представители на ветеринарната медицина са разработили нови санитарни изисквания към продуктите на пчеларството. Според тези изисквания за съдържание на антибиотици, не трябва да надвишава следните стойности:

 1. Хлорамфеникола -0,3 мкг/кг.
 2. Антибиотици тетрациклиновой група -10 мкг/кг.

Такива строги ограничения изискват разработване на нови точни методи за контрол на продуктите на пчеларството.

Методи за откриване на антибиотици

Необходимостта от откриване на антибиотици в меда е актуален проблем. Количество остатъчни антибиотици се определя от специални техники. Липсата на оперативен контрол за съдържанието на вредни вещества на пазара води до предотвратяване на продукти с антибиотици на масата на потребителите.

Помислете за съществуващите начини за определяне на наличието на антибиотици в мед продукти.

 • Метода дифузия в агар. В изпитването, предварително озеленена предимно от микроорганизми, се инжектира проба на мед. Антибиотиците забавят размножаването на бактерии в агар. По броя на останалите микроорганизми се изчислява съдържанието на лекарства.
 • Метод тонкослойной хроматография. На специална плоча се нанася проба, състояща се от мед в сорбенте. В непосредствена близост до плака се нанасят разтвори на антибиотици в известна концентрация. Чрез сравняването им се определя от концентрацията на лекарствата в меда.
Това е интересно:  Мед диморфантовый: полезни свойства, мнения

Нито един от горните методи не дава точни количествени стойности, изисквани от международните санитарни норми.

За осигуряване на прецизни измервания и начина за извършване на анализ е разработен новият стандарт на количествено определяне на антибиотици в продуктите на пчеларството. В него е описан метод за измерване на масата на пазарния тетрациклиновых лекарства и левомицетина метод ELISA (иммуноферментного анализ).

Този метод има долна граница на откриване наличието на:

 1. Тетрациклиновой група — 6 мкг/кг.
 2. Левомицетина — 0,025 мкг/кг.

Количественото измерване на масови акции са в следния диапазон:

 • за тетрациклин — 7,5–600 мкг/кг;
 • за левомицетина — 0,075–0,750 мкг/кг.

Тази прецизност отговаря на международните изисквания за анализ.

Видео: за определяне на антибиотик в пчелином меда.

Как да се отървем от антибиотици в меда?

Почистване на антибиотици от мед е много трудно. Проблемът попадане на антибиотици в меда се състои в дългосрочен план разлагане на лекарства. А друг начин да се отървете от антибиотици, с изключение на продължително излагане, не са открити. Различните лекарства имат различен период на разпад, затова трябва да се знае точно антибиотик коя група е била използвана за лечение на пчели.

Проучванията показват, че на остатъчни следи от пеницилин са открити в меда до един месец съхранение. Тетрациклиновая група и стрептомицин са записани в продуктите на пчеларството до осем месеца. Има зависимост от времето на разпадане на температура. Например, пеницилин при температура на кошера (34 градуса) распадался в рамките на един месец, а при температура на съхранение-четири градуса — повече от два месеца.

Най-устойчиви на разграждане на biomitsin и стрептомицин, прилагането на който се ограничава санитарни норми. Те могат да се съхраняват в меда, подготвен за продажба до три години.

Да се направи анализ на мед на антибиотици могат да бъдат в специални лаборатории на районните здравни станции.


You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използваме "бисквитки", за да ви предоставим възможно най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Продължавайки да използвате този сайт, вие се съгласявате с използването на "бисквитки" от наша страна.
Приемете
Privacy Policy