Възможни причини отравяне на пчелите и ефективни методи за тяхното лечение


Всеки пчелар трябва да знаете, че е отравяне на пчелите: какви са симптомите, методите на лечение и профилактика съществуват. Унищожи цяла пчелосемью могат не само на инфекция или заразяване на паразити, но грешки в грижите за хранене, поставяне на пчелина и различни отравяния.

Отравяне на пчелите обикновено се дължи на лошото качество на храната – отрова може да се превърне в мед, съдържащ голям брой манов. Нектара на цветята, третирани с химикали, и може да ги отрови. Възможни са и други причини за подобна беда. Ще обсъдим варианти на интоксикация.

Отравяне падью

Понякога в храната насекоми получава мед с много манов – специално вещество, което се произвежда като някои насекоми (листоблошки, листни въшки, щитоносни въшки), така и на растенията (тальник, топола, трепетлика, ела). Тогава възниква т. нар. токсикоз пчелите, или падевое отравяне.

При липса на храна, пчелите могат да се хранят с вредни мед, който също има сладникав вкус. Това допринася за заболяването на храносмилателната система, диария, в най – лошия случай- смърт на насекомите. Това е отравяне на пчелите не зависи от сезона на годината. През лятото първите, които започват да се разболяват летателни пчелки, а по-късно, когато в кошера се натрупва мед с падью, болни на матката и ларви.

За пчелните семейства от отравяне падью се характеризира с отслабване на повечето пчели, появата на диария при насекоми, смъртта на матката. Ако се види червата на мъртвите пчели, ще забележим тъмно син или черен цвят на този орган.

Както и повечето други заболявания, отравяне с отровни състав е по-лесно да се предотврати, отколкото да се лекува. За да не се допусне смъртта на пчелите, трябва да се провежда мерки за превенция.

При подготовката на пчелните гнезда на замръзване, медът, който ще остане в кошера за храна в студено време, специално проверка на съдържанието манов. Има поне 2 начина да откриете медена роса в този кисел продукт:

 1. Реакцията на алкохол. Една супена лъжица мед се разтваря в същото количество вода. Към разтвор се добавят 10 части на етанол и сместа се разклаща. Ако разтворът става мътна, а след това медът съдържа медена роса, ако е останал чист – мед сигурен.
 2. Реакция на вар. Първо вар угасва във водата: течност, които се появиха на върха на гасена вар се нарича варова вода. Лъжица мед се разтваря в лъжичка вода, след това там се добавят 2 част варовита вода, смесете всички съставки и оставете да заври. Ако в процеса на кипене се появиха люспи тъмно-червен цвят, това означава, че има медена роса.
Това е интересно:  Среднерусская порода пчели: снимка

Ако откриете, че целият мед е силно заразен падью, тогава вместо него се налива друга, или дават на пчелите, много захарен сироп, за да те успя да направи необходимото количество храна за зимата.

Това се случва, че сигнал за отравяне на пчели се появяват през зимата или рано през пролетта. В този случай трябва да се направи тор затвърждава мед, обвернутым слой марля. Могат да се хранят питки от смес от мед и захар, които са поставени на върха на рамката на кошера. Семейството на пчелите, които показаха симптоми на падевого отравяне, през пролетта е възможно да се отделят в природата.

Нектарный токсикоз

Пчелите са способни да бъде отровен нектар, ако в близост до пчелина, на около в радиус от 1000 метра, има отровна флора. Към тези растения се отнасят:

 • Беладона;
 • лук;
 • борец за висок;
 • чемерица;
 • див розмарин;
 • лютиче;
 • тютюн и други.

Пчелите, които събират нектар, травятся едновременно; при контакт отровен нектар в гнездото може да пострада ларви.

На този вид отравяне обозначават различни симптоми: всичко зависи от конкретния отровни вещества. Някои растения действат на насекоми вълнуващо: пчелите че ли стават луди, неспокойными, може, без да причинява от ухапване на човек или животно. Нектар други растения действа точно обратното: пчелите отшумяват в апатия, губят способността си да летят, при напускане на къщата да падне на земята.

За да спаси отравившихся на пчелите, трябва да ги храним с течност със съдържание на не по-малко от 50% захар и да не забравите да бъде изолирана къща. Топлината благотворен ефект върху пчелите, те обикновено бързо се връщат към нормалното си състояние. Собственика на пчелина, сега ще трябва или да се транспортира пчелиное стопанство на друго място, далеч от отровни цветя, или уничножить източник на отравяне.

Полени

Освен нектар на растения, на отравянето на пчелите може да прашец от отровни цветя. В повечето случаи това се случва през пролетта или в началото на юни, ако в близост до пчелен земи се случва цъфтящи растения, съдържащи отровата на тези насекоми.

Симптоматика на отравяне, както следва: в началото на пчелите се държат неспокойно, малко по-късно става апатичен, не може да лети. Корема изгорял необичайно силно: отровен прашец пречат на нормалното храносмилане, отрови целия организъм. Пчелите падат от кошерите, често подергиваясь като при судороге.

Това е интересно:  Аспергиллез и аскосфероз пчелите: лечение

Въпреки това болестта не трае дълго. Да защитят кошера от смъртта може да бъде, ако навреме се хранят болни насекоми 30 процента сироп от захар или сключване на кошера на безопасен поляна. По време на заболяване при пчелите трябва да има достъп до чиста вода: я изсипва в клетки или малки поилки.

Химически

Най-голямата вреда пчеловодческому стопанство причинява отравяне се дължи на пестициди, които много агрономи, лекувани с цъфтящи градини и полета. При химично отравяне се случва масовата смърт на пчелите. Признаци на заболяване са същите, както и при нектарном или пыльцевом токсикозе: медоноски се движат трудно, падат около кошерите.

Най-опасни се считат за такива пестициди, като:

 1. Тиофос.
 2. Барит.
 3. Флуор.
 4. Арсен.
 5. Карбофос.
 6. Метафос.
 7. Фосфамид.
 8. Гексахлоран.

Тези вещества притежават определен срок на валидност, след който химикал престава да застраши живота на пчелите. При лекарства на базата на арсен този период настъпва в рамките на 4 дни, тиофоса и гексахлорана – 3 дни, метафоса – повече от два дни. Най-бързо негативното действие завършва пред убийци, анабазина и никотин – най-много след 6 часа.

Бортнику при изграждането на пчелина трябва да се знае вида растения, които растат в следващите 5 км. от неговото творение и да намерят запознанства с фермерите, за да те предупреди пасечника за предстоящата обработка на полета. За тази цел по време на обработката, за да не се допусне отравяне на пчелите, трябва да ги извадите колкото е възможно по-далеч от химически произведения или временно изолиране в хижата.

Физиологичен разтвор

Понякога пчелите могат да отравляться вода, в която подобряване на съдържанието на сол. За възникване на отравяния с достатъчно течност, за да съдържа повече от 5% соли. От признаците на този тип отравяне отбелязват шум и безпокойство в кошера, след това невъзможност за полети.

След като са се появили първите симптоми на неразположение, насекоми, те се хранят с мед и много сладък сироп. При отравяне през зимата, през пролетта трябва да колкото се може по-рано да издържи на пчелите и при това им дава чиста вода.

Предотвратяване на отравяне

Профилактика на възможни отравяния включва:

 • Стриктното спазване на инструкциите при обработката с пестициди, стопански полета.
 • Изключение обработка на растенията в периода на активен цъфтеж, избягване на стръв на пчелите.
 • Задължителна подмяна на силно токсични вещества с по-малко опасни.

Пчеларят трябва да осигури пчелоферму в период на химическа обработка на близките полета. За това той или превози за пчелин, на безопасно място, или не позволява излизането на пчелите от кошерите.

Това е интересно:  Основните етапи на извършване на необходимите работи в пчелина през пролетта

Паша на пчелите на територията, обработен с химикали, възможно е след края на цъфтежа и не по-рано от 2 седмици от датата на обработка. Първоначално отворени не всички първокласен, а само 2-3 семейства: ако няколко часа по-късно, след заминаването те се държат нормално, можете да отворите и останалите кошери.

Като профилактика на отравяне отровни растения може да се прилага конна обучение насекоми. Тя предвижда производство на пчелите условен рефлекс на миризмата на едни или други растения. Необходимо е да се даде сироп от цветове на тези билки, на които трябва да се насочат пчелок.

Привыкнув към миризмата, насекоми се опитват да се намери на една поляна точно тези растения, които отделят познатия аромат. Рефлекс изисква постоянно напомняне за желаната от миризмата, така че пчелите по време на цъфтежа трябва ежедневно да се пие сироп правилния растения.

Видео: проблеми на отравяне на пчели.

Помощ насекоми

Основни стъпки за борба с отравяне от пчели и оси изглеждат така:

 1. Гнездо – да го изолирани и събрани от него клетка.
 2. Потомство – го прехвърляне и оставя на този, който пчелите успее обсидеть.
 3. Превръзка – ако е засегната голяма част от пчели, я трансплантирани в друг кошер здравословен особям, които те ще могат да се хранят нормално мед. В това време от стария кошер выкачиваются остатъци от мед и изхвърлят, измити клетка и остава да изсъхне.
 4. Клетка – ако в тях има цветен прашец, след това тези клетки се накисват в содовом разтвор и се изсушават на открито. Ако от отравяне загинало почти цялото семейство, старите клетки се изхвърлят и на тяхно място се поставят нови.
 5. Цветен прашец – задължително се измива с вода, останки от откачиваются от гнездото.

Празни кошери внимателно почистват и измиват пятипроцентным разтвор на основи, а след това с чиста вода. Стените на къщите отвътре печени газова горелка или лампа за паяния до малка промяна на цвета на дървесината. Задълбочено провеждане на данни, дейности предпазва пчелите от отравяне и ще им помогне да се възстанови по-бързо.

Внезапна смърт на пчелни семейства – неприятно събитие за пасечника и го пчелен стопанство. Заплаха за здравето на пчелите има по всяко време на годината, рушат им може много фактори: човешки и природни. Но навременна помощ за да спаси пчелите, ще им помогне да оздравее. Внимателното отношението на собственика на пчелина към своите домашни любимци ще се предотвратят проблеми в жизнената дейност на тези полезни насекоми.


You May Also Like

About the Author: pchela

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използваме "бисквитки", за да ви предоставим възможно най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Продължавайки да използвате този сайт, вие се съгласявате с използването на "бисквитки" от наша страна.
Приемете
Privacy Policy